elco1

BEEK EN DONK| Sparta'25 is eindelijk weer terug in de tweede klasse. De eens zo trotse hoofdklasser uit Beek en Donk verzekerde zich via een 0-4 overwinning bij PSV van de titel in de derde klasse D, afdeling Zuid I. Voor aanvaller Elco van Schijndel betekende het een prima moment om een punt achter zijn verblijf in het hoogste team van de groen-witten te zetten. Van Schijndel: "Ik neem afscheid op het moment dat het absolute hoogtepunt van mijn veertien seizoenen Sparta 1 net heeft plaatsgevonden. Een ideaal moment dus."

Door: Willy Rooyakkers

Elco van Schijndel is naar eigen zeggen nog behoorlijk fit, hij is ook nog maar 31, maar toch vindt hij het wel mooi geweest. Van Schijndel: "We krijgen alweer gezinsuitbreiding en mijn werk is ook best intensief. Dat wil niet zeggen dat ik niet blijf voetballen, ik ben beschikbaar voor het tweede elftal. Dan moet ik ook twee keer in de week trainen maar de zondagen zijn veel flexibeler en minder lang. Het tweede speelt meestal om half elf wat inhoudt dat ik eventueel nog een flink stuk zondag vrij kan zijn. Als je in het eerste speelt ga je meestal naar het tweede kijken en ben je vaak rond een uur of zeven pas weer thuis, dat is een heel verschil."

In dienst van 

In zijn jonge jaren was Elco van Schijndel best wel een veelbelovende speler. "Ik zat in de lichting met Noël Jansen en Rolan van Melis, we wonnen bijna alles in de jeugd en werden vijf keer kampioen. We gingen ook al erg vroeg over naar de senioren, ik was nog maar zeventien." Van Schijndel ging er vervolgens nooit meer uit. Hij maakte dan ook verschillende trainers mee, niet allemaal stonden ze hem aan. "Nee, maar dat kan ook niet. De beste vond ik Harry Blokhuis, hij liet mij ook debuteren. Ik vond zijn trainingen altijd heel duidelijk en hij was gewoon ook prettig in de omgang. Hij komt soms nog weleens kijken hier, leuk om hem dan weer eens te zien." Een doelpuntenmachine was Elco van Schijndel nooit, hij speelde meer in dienst van de ploeg. "Ik was nogal snel vroeger, en nog kan ik aardig lopen, maar ik scoorde nooit zo heel veel. Ik hou ballen vast en probeer me dienstbaar op te stellen. Meestal speelde ik centrumspits maar ook als rechterspits kan ik uit de voeten. Het maakt mij allemaal weinig uit waar ik sta.'

Revanche

Ruim een jaar geleden maakte de aanvaller met het team een inktzwarte dag mee toen op de laatste dag de titel werd verspeeld aan Vianen Vooruit. Sparta'25 verloor van Handel maar omdat Vianen gelijk stond was dat genoeg voor de titel. De KNVB had de medailles en schaal al in de aanslag maar terwijl de spelers uit Beek en Donk op het veld stonden af te wachten kwam alsnog het bericht dat Vianen via een strafschop in blessuretijd in extremis had gewonnen. Van Schijndel: "Als je dan ziet hoe die strafschop tot stand kwam dan mag je daar best je bedenkingen bij hebben maar we konden er niets tegen doen en het was natuurlijk ook onze eigen schuld. Dan hadden we zelf maar moeten winnen van Handel." De teleurstelling was echter enorm. "Verschrikkelijk. Daarom ben ik ook zo blij dat het nu wel gelukt is en dan nog wel in een veel beter voetballende klasse maar ik denk dat ons dit ook beter ligt." Maar Elco van Schijndel gaat er dus mee stoppen, een mooie afsluiting is geregeld. "Zo is dat. Het is mooi geweest." Misschien was het symbolisch dat het grote 16-jarige spitsentalent Daan van Heijnsbergen drie keer scoorde in de kampioenswedstrijd. Elco van Schijndel kan met een gerust hart een stapje terug doen.


Elco van Schijndel in actie