dinsdag 07 april 2020
4 minuten leestijd (730 woorden)

Eus Marijnissen zit heerlijk in zijn vel bij FC De Rakt: "Plezier is terug"

eus-marijnissen1 Eus Marijnissen als speler van Roda JC

UDEN| Eus Marijnissen is inmiddels op een dusdanig mooie leeftijd aangekomen dat hij niet meer zo nodig pertinent voetbaltrainer hoeft te zijn. Wél vindt hij het nog steeds erg leuk als er een mogelijkheid zich aandient waar hij zich enorm lekker bij voelt. Want met voetbal bezig zijn is iets wat hij al heel zijn leven doet. 

De jongere lezers van dit nog prille medium kennen Eus Marijnissen niet meer als voetballer, en dat is logisch. De gloriejaren van de Udenaar als actief speler lagen namelijk in de jaren'70 en '80. Het talent uit Uden verkaste als tiener naar NEC in Nijmegen en groeide daar uit tot een meer dan modale prof. In 1978 zat hij zelfs in de voorselectie van het Nederlands elftal wat naar het WK in Argentinië zou gaan. Uiteindelijk ging Dick Schoenaker op het laatste moment mee maar het geeft wel aan dat Marijnissen in die tijd gold als een prima speler. Hij speelde meestal als rechtermiddenvelder en had heel veel gif en diepgang in zijn spel. Over tegenstanders heengaan en dan ook nog scorend vermogen in de bagage hebben. De Udenaar verdiende bij NEC, Roda JC en Vitesse een mooi centje maar rijk werd je in die tijd niet van het acteren als subtopper in de Eredivisie. Zou hij nu spelen dan was hij op latere leeftijd niet in de verzekeringen hoeven gaan, dan was hij allang 'binnen' geweest.  Alhoewel..... Eus Marijnissen: "Werken doe ik ook min of meer voor mijn plezier. Net als voetbaltrainer zijn. Als je geen plezier ergens in hebt dan moet je er mee stoppen. Dat devies heb ik altijd gehad."

Amateurtrainer

Nadat zijn voetballoopbaan door een pittige knieblessure abrupt bij Vitesse tot een einde kwam stortte Marijnissen zich in het vak van trainer in het amateurvoetbal. Hij begon bij Volkel waarna zijn ster al snel rijzende was. Hij stond aan de basis van het huidige SV UNA door de club uit Zeelst naar de hoofdklasse te voeren. Let wel: de hoofdklasse was toen nog het derde niveau van Nederland, niet het vijfde zoals nu. Het leverde hem later een job bij UDI'19 op waar hij kampioen mee werd op datzelfde derde niveau. Daarna trainde hij met De Treffers het FC Hollywood van de top van het amateurvoetbal. Na zijn energievretende periode in Groesbeek was hij niet te beroerd om diverse verenigingen uit de 1e, 2e en 3e klasse te trainen zoals Bemmel en NWC. Sommige avonturen mislukten schromelijk, bijvoorbeeld bij SV TOP klikte het niet echt en ook in Veghel bij Blauw Geel'38 voelde het destijds niet goed. Marijnissen: "Dat kan gebeuren. Dan geef je elkaar een hand en ga je verder." De laatste jaren wilde hij het liefste dichtbij huis trainen. "Ja, ik heb geen zin meer om ver te rijden. Vandaar dat ik op het verzoek van FC Uden inging vorig seizoen. Helaas ontwikkelde zich dat ook niet zo zoals ik het verwacht had. Het technische plaatje bedoel ik. Ik verwachtte eigenlijk daarna niets meer te doen maar toen meldde FC De Rakt zich bij mij."

Vijfde klasse

Een vijfde klasser, FC De Rakt. Eus Marijnissen: "Ja dat klopt maar het gevoel was meteen goed. Het maakt mij niet uit op welk niveau de club speelt, het gaat er mij meer om dat er een gezonde ambitie is en dat ik gesteund word door loyale mensen met een hart voor de vereniging. Bij FC De Rakt is dat allemaal perfect geregeld. Ik heb het hier echt geweldig naar mijn zin, kan heerlijk werken." De Udenaren verloren afgelopen zondag voor het eerst een wedstrijd. "Ja, we misten weliswaar een half dozijn basisspelers maar dat mag geen excuus zijn. We moeten hier van herstellen en leren. De doelstelling is om de nacompetitie te bereiken. Dat willen we dan doen met verzorgd voetbal, zo verzorgd mogelijk in ieder geval. Je ziet op dit niveau veel teams die de lange bal hanteren, ik vind het leuk om juist aan voetballen toe te komen. We hebben daar de mogelijkheden voor en daar blijven we op de trainingen aan werken. Dat is een kwestie van zaken herhalen maar dat is de enige manier om wat te bereiken." Het is aan hem te merken dat hij echt het plezier in het voetbal weer heeft teruggevonden. Een compliment aan de mensen van FC De Rakt. "Ja, dat klopt, het plezier is helemaal terug. En dat is toch de basis van alles." 

Schadewijk-trainer Gaby Kuijpers na stunt in beker...
FC Den Bosch droomt van uitverkocht huis bij herop...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 07 april 2020

Captcha afbeelding

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)