5 minuten leestijd (952 woorden)

Freek Laurijssen is een 'Veghelse autist met zelfspot', een echte Blauw Geler en een twitterfenomeen: "Ik stop er 75% van mezelf in."

fregge3 Freek Laurijssen (eigen foto)

VEGHEL| Op het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel is hij inmiddels een bekende verschijning. Freek Laurijssen is namelijk Blauw Geler in hart en nieren en doet 'van alles' voor de club. De 29-jarige Veghelaar begint echter tegenwoordig ook een zogenaamd 'twitterfenomeen' te worden. Puur door gortdroog zichzelf te blijven heeft hij inmiddels 1.349 volgers achter zijn naam. 

Door: Willy Rooyakkers

"Noem een grotere mismatch dan Smith en de double 12: Mitchell Dijks en voorzetten." Was getekend Freek Laurijssen, alias @fregge89 op twitter

Natuurlijk zijn er op twitter lieden die tienduizenden, honderdduizenden, miljoenen, volgers hebben maar dat zijn vaak beroemdheden, vrienden van celebs of pakweg gehypede vlogsters. Als je gewoon Freek Laurijssen uit Veghel heet dan is het echter enorm opmerkelijk om het 'zo goed te doen' op deze vorm van social media. Zeker als je ook nog eens maar ruim de helft (752) 'zelf volgt'.  Freek Laurijssen: "Ik ben er negen jaar geleden mee begonnen en je 'post' wat zaken, mensen vinden dat dan soms leuk en gaan je volgen. Zelf ga je ook anderen volgen die je grappig of interessant vindt. Zo ontwikkelt zich een en ander." De 29-jarige ICT-er legt het droogjes uit maar al scrollende door zijn posts-arsenaal ziet de lezer dat er méér achter zit. Hij is duidelijk wat te bescheiden over zijn kwaliteiten. Het begint al met het feit dat hij zichzelf in zijn profiel een 'Vrolijke, Veghelse autist met zelfspot noemt'. Laurijssen: "Ja, haha, ik heb een lichte vorm van autisme maar daar zullen we niet verder op ingaan. Of ik mezelf ben op twitter? Ik denk het wel hoor. Nou, laten we het erop houden dat wat je leest voor 75% Freek is. Ik ben ook echt wel zo." 

"Biertransport is ook een sport." (@fregge89)

Bij Blauw Geel kent iedereen hem eigenlijk wel. "Ik heb zelf in de jeugd gevoetbald maar toen ik in de 019 zat kwam ik er definitief achter dat er aan mij geen groot talent verloren zou gaan als ik zou stoppen met zelf actief spelen. Laten we zeggen dat de kans vrij klein was dat ik ooit voor Blauw Geel 1 in aanmerking zou komen. Toen bedacht ik me: misschien is het wel leuk om jeugdtrainer te worden." Freek is tegenwoordig nog steeds verantwoordelijk voor een jeugdteam, dit seizoen zit hij bij de 015. Daarnaast ontdekten de mensen op het 'PWA' ook de ICT-kronkel van de altijd vrolijke clubman. Hij wordt tegenwoordig wat dat betreft voor van alles en nog wat ingezet. "Ik doe de technische kant van de website van de club bijvoorbeeld en zorg er mede voor dat de grote schermen in de kantine goed functioneren. We hebben via sportlink een mooi software-pakket aangekocht waarmee we de leden en de fans kunnen informeren over onze club." Wie de naam Freek Laurijssen laat vallen merkt dat hij enorm gewaardeerd wordt binnen de vereniging. Het is niet voor niets dat hij tegenwoordig een baan heeft bij WIM Creative Agency, een bedrijf dat we gezien de oprichter en huidige belanghebbenden / eigenaar best een onderneming met een echt signatuur van de Veghelse club mogen noemen. 

Bij het zien van een steward: "Die gele hesjes zie je ook overal he." (@fregge89)

Freek Laurijssen is naast Blauw Geler ook een echte Ajacied. Het mooie is dat hij daar openlijk voor uitkomt en inmiddels ook binnen dat segment van social media een bekend 'profiel' is. "Ach, ik was nog een jongetje toen Ajax de Champions League won he, dan krijg je dat. Ajax is niet aan regio's gebonden he, en twitter ook niet. Ja, het klopt dat ik met de meer bekende Ajax-twitteraars inmiddels wel eens wat 'contact' heb gehad. Dat gaat gewoon via social media hoor." Wie leest hij zelf graag? "Nou ja, Arcinho (@arcinho) is wel een beetje mijn favoriet. Hij heeft inmiddels ook een podcast." De naam van de podcast, Pantelic-podcast, doet bij veel Ajacieden met een beetje gevoel voor cult de interesse meteen, met een glimlach op het gezicht, opveren. Het is duidelijk dat Freek Laurijssen daar ook het gevoel voor heeft. Maar toch heeft hij nog een opmerkelijke andere favoriete twitteraar. Het gaat namelijk om een PSV-er. "Ja, Platte Kar (@Plattekar) vind ik ook leuk. Het maakt mij niet uit dat hij niet voor Ajax is."

"PSV haalt nu een Amerikaan zodat hij een muur kan bouwen rondom Eindhoven zodat de Mexicanen nergens meer naar toe kunnen." (@fregge89)

We vragen Freek niet naar zijn privé-leven maar ook wat dat betreft lijkt hij over zelfspot te beschikken. Hij plaatst bijvoorbeeld een plaatje van een angstaanjagend cartoonfiguur met daaronder de tekst: "Me in de kroeg bij vrouwen". Het is de 'losercultivatie' waar veel mensen, onder wie de schrijver van dit stukje, enorm om kunnen lachen. Als je zo met het twitterfenomeen praat kom je er achter dat hij echter genuanceerd kan nadenken over zijn voetballiefdes. Sinds een aantal jaren volgt hij Blauw Geel 1 op de voet: "Ik denk dat we goed bezig zijn maar laten we eerst maar eens een stabiele derde divisionist worden. Als we ons handhaven dan doen we het goed." Tegelijkertijd voorspelt hij een nieuw kampioenschap voor Ajax. "Natuurlijk laten zowel Ajax als PSV beiden bijna niets liggen dit jaar. Dit heeft echter waarschijnlijk als gevolg dat het duel Ajax - PSV beslissend gaat worden en dat zie ik 'ons' toch wel winnen. Maar ja, inderdaad, wat je zegt: de uitwedstrijd binnenkort bij Feyenoord wordt al meteen cruciaal. Ik weet dat we bijna altijd winnen van ze maar desalniettemin." We sluiten af met een 'tweet' waarin Freek zijn gehele arsenaal aan zelfspot, relativeringsvermogen en gevoel voor humor zelf onnavolgbaar samenvat: 

"Bakker Barendrecht is eigenlijk een fruitbedrijf uit Ridderkerk. Ik en mijn autisme gaan daar slecht op." (Was getekend @fregge89)
Freek op zijn twitteraccount met Peter Bosz (toen trainer van Ajax)
Sparta'25-talent Jeremy Raaijmakers wil kampioen w...
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 5: Het kleinste sta...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)