4 minuten leestijd (718 woorden)

Na lange revalidatie 'mag' Joost Habraken weer: "Kreeg bevestiging dat ik nog steeds een pure liefhebber ben"

joostharbaken Joost Habraken (10) maakte zondag zijn rentree na een jaar blessureleed in het 1e van Gemert

GEMERT| Daar stond hij dan zondag ineens aan de kant van het veld. Met nummer '10' op de rug stond hij naast '11' , Jasper Lalisang, om zijn opwachting te maken in het duel van Gemert bij UDI'19. Normaal gesproken is dit een kleine voetnoot in de statistieken van deze door UDI'19 met 2-1 gewonnen derby maar voor Joost Habraken betekende het veel en veel meer. Nadat hij op 19 november 2017 ernstig geblesseerd raakte in het duel tegen Nuenen is de Gemertenaar eindelijk weer zover om de eerste officiële minuten in de hoofdmacht te maken. Habraken: "We hebben momenteel wat meer fysieke problemen binnen het team en de wedstrijd was er naar. We hadden vooraf afgesproken dat een half uur voor mij 'de max' zou zijn. Uiteindelijk werden het er zo'n vijfentwintig."

Eigenlijk liep de revalidatie van de inmiddels 30-jarige allround middenvelder zeer voorspoedig totdat er een kink in de kniekabels kwam. "Ik werd geopereerd in januari en leek al na zeven maanden weer zo ver om mijn lichaam vol te kunnen belasten. Ik was al heel intensief bezig totdat ik bij het afwerken op goal ineens een pijnscheut voelde in de knie. Dat was even een enorm schrikmoment. Een MRI-scan wees uit dat er een klein scheurtje in de meniscus was ontstaan. Mijn eerste reactie daarop was 'zeer teleurgesteld' maar de arts stelde me gerust door te zeggen dat een nieuwe operatie waarschijnlijk niet nodig was. Het zou zelf-herstellend moeten zijn. Gelukkig kreeg hij gelijk en ben ik nu weer zo goed als fit."

Tweede keer

Joost Habraken gold altijd als een behoorlijk talent. Al op 9-jarige leeftijd verkaste hij naar PSV om later bij Helmond Sport het eerste elftal te halen. Habraken was altijd erg rap en had veel diepte in zijn spel. Een oefenwedstrijd tegen notabene Gemert betekende echter een negatief keerpunt: Habraken brak zijn been. "Daarna kreeg ik nooit meer die echte snelheid terug, draaien en wenden werd ook net even een paar procent minder. Op dat niveau is dat net een verschil." Later werd Joost Habraken, eenmaal terug bij Gemert, alsnog een zeer waardevolle speler. "Ik transformeerde van aanvaller naar controlerende middenvelder. Die rol begon me steeds beter te liggen. Toen ik vorig jaar die ernstige tweede blessure kreeg was ik net lekker in vorm. Het ging echt goed, ook met het team." Habraken moest dus wegslikken dat hij voor de tweede keer in zijn loopbaan erg lang zou moeten gaan revalideren. "Hoe lang voetbal je op niveau? Misschien 15 jaar. Als je dan twee keer een jaar wegvalt is dat relatief erg lang. Ik twijfelde even om bij mijn vrienden in 'het vierde' te gaan voetballen maar ging er toch nog een keer voor. Dat kan nog altijd op termijn maar is sowieso wel iets wat ik zeker nog wil doen." De revalidatie viel hem zwaar maar uiteindelijk kwam het dus goed. "Vooral de eerste fase is heftig maar je stelt jezelf erop in dat het een jaar gaat duren. Uiteindelijk kreeg ik de bevestiging dat ik nog steeds van het spelletje hou, dat ik nog een pure liefhebber ben." 

Oudste

Trainer Reinald Boeren liet zich onlangs al tegenover tismarvoetbal ontvallen dat de ervaring van Habraken belangrijk is in de kleedkamer. "Ondanks dat ik aanvankelijk niet speelde had ik meteen een klik met Reinald. Hij motiveerde me om terug te komen en betrok me ook bij dingen. Hij is eerlijk en direct, dat spreekt me aan. Natuurlijk is er ondertussen veel veranderd in de selectie. Ik ben inmiddels de oudste en dan is het een natuurlijk proces dat je andere spelers gaat helpen. Daarbij heb ik altijd veel gedaan in de jeugd bij Gemert waardoor ik veel spelers goed ken." De nederlaag in Uden kwam wat ongelegen maar toch denkt de routinier dat het een leuk seizoen kan worden. "We krijgen teveel goals tegen, dat is een aandachtspunt. Vaak lost de voorhoede veel op maar bij UDI'19 kwamen we ook niet echt tot gevaarlijke kansen. In ieder geval te weinig. Ik vond het sowieso een rommelig duel. Dat goals tegenkrijgen doet overigens het hele team he, begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat we straks best een keer mogen uitspreken dat we graag om de prijzen willen meedoen. Eerst moeten we echter nog van dat onnodige puntenverlies af."

Joost Habraken proost op zijn rentree (eigen foto)
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 3: 'This is the coa...
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 2: In Sektor 1905 v...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)