reinaldboeren Reinald Boeren (midden) met zijn assistenten Tjapko Teuben (rechts) en Wiljan Croymans

GEMERT| Reinald Boeren is inmiddels 46 jaar oud en timmert als trainer al een behoorlijk tijdje aardig aan de weg. De geboren Roosendaler (zelf voetbalde hij jaren als centrale verdediger bij RBC) behaalde prima resultaten bij clubs als Gastel en Rood-Wit maar dat was allemaal in West-Brabant. Toen de technische commissie van Gemert een half jaartje terug meldde ene Reinald Boeren te hebben aangetrokken als nieuwe baas van het 1e elftal fronsten de zogenaamde kenners hier de wenkbrauwen. Inmiddels is dat compleet anders want Boeren maakt tot nu toe een prima indruk. Gemert doet het uitstekend in de competitie en mocht na een sfeervolle uitschakeling van HSV Hoek zelfs de wei in tegen Feyenoord in het kader van de KNVB Beker. Hoog tijd dus om Reinald Boeren ook op deze plek voor te stellen.

Een paar maandjes loopt hij nu rond op Sportpark Molenbroek en dat doet Reinald Boeren met een gepassioneerde glimlach. Boeren: "Het is heerlijk werken hier want de organisatie is werkelijk perfect. De technische commissie helpt me met alles en ook de staf is super. Er zit hier veel kennis op voetbalgebied en alles is tot in de puntjes geregeld. Als trainer kun je jezelf niets meer wensen." De Roosendaler trof een groep aan die hij amper kende. "Ik moest bij mijn vorige club nog lang doorspelen dus had weinig van Gemert kunnen zien. Ik liet me uiteraard wel informeren door de technische commissie en ook sprak ik met Dennis Dekkers, de vorige trainer. Hij had het natuurlijk prima gedaan hier. Zelf kreeg ik de indruk dat ik te maken zou krijgen met een voetballend goede groep maar dat er misschien toch iets aan ontbrak qua mentale gedeelte. Het was namelijk interessant om te zien dat Gemert telkens prima presteerde de afgelopen seizoenen maar dan ineens tegen een mindere reeks aanliep. En deze reeks was dan steevast net na de winterstop. Dat vond ik een interessant gegeven waar ik iets mee moest."

Passie

Reinald Boeren klinkt als een erg nuchtere maar tegelijk ook vurig gepassioneerde man. "Ze noemden me eens in de krant de 'Diego Simeone van het amateurvoetbal'. Dat was natuurlijk bedoeld als een compliment maar ik wist niet of ik daar zo blij mee moest zijn want ik ben geen type die alleen maar verdedigend speelt. Met al mijn teams heb ik geprobeerd prima aanvallend voetbal te spelen, anders zou je ook niet zo vaak promoveren denk ik. Bij Gemert spelen ze van nature altijd al aanvallend met verzorgd spel. En dat dan allemaal met zoveel mogelijk eigen jongens uit de opleiding. Ik vind dat prachtig en wil zelf ook niets liever. Toch had ik het gevoel dat er wel iets extra's moest gebeuren op het gebied van mentale weerbaarheid, wilskracht en leiderschap in het veld. Daar was ik vanaf het begin mee bezig door de discipline nog meer aan te trekken en ook langer en harder te trainen. Tenminste: die naam heb ik schijnbaar haha. Ook geef ik nooit vrije trappen op de training begrijp je? De laatste is op zijn minst vijf jaar geleden zeg maar. Ik overdrijf nu misschien maar ik wil alleen maar aangeven dat ik passie wil zien. En als dat eenmaal 'staat' gaan we ook accenten zetten qua speelwijze. Niet dat ik dat niet nu al doe, begrijp me goed, maar we moeten de zaken niet omdraaien. Niet dat we vrije trappen gaan oefenen terwijl de basis qua instelling niet goed is. En dan moet je een beetje geluk hebben zoals wij hadden op die bekeravond tegen HSV Hoek. Het werd een duel met alles erop en eraan met een Gemert dat won op een manier zoals de mensen het hier zelden zagen. En dan heb je ook nog de mazzel dat je ook de strafschoppen het beste neemt. Op dat moment had ik het gevoel dat veel samenviel."

Mentaal

Een tweede ijkpunt was de wedstrijd tegen Groene Ster, drie dagen na het veelbesproken bekerduel met Feyenoord. Gemert toonde wilskracht door tegen deze directe concurrent met 1-0 te winnen. Boeren: "Het laatste half uur zag er niet uit maar we wonnen wel." Mentaal erg sterk van deze amateurvoetballers. Volgens de trainer is Thijs van Pol wat dat betreft belangrijk als verlengstuk. "Thijs trekt de groep mee in dit proces. Ik zeg je eerlijk: dat is belangrijk voor een trainer. Maar ik wil niemand tekort doen binnen deze selectie. Ook de jongens die nu niet spelen zullen van grote waarde worden. Als je aan de beurt komt, en dat kom je, moet je laten zien dat jij het kunt. Alleen jij kunt dat en niemand anders." 

Periode

Gemert doet volop mee in de strijd om de eerste periode. Er wachten nog twee duels: zondag thuis tegen Meerssen en daarna volgt de derby bij UDI'19. "We moeten van wedstrijd tot wedstrijd leven. Aan berekeningen van ' als dit en als dat' heb ik een hekel. Laat het gewoon zien, doe je best en dan zien we aan het einde van de rit wel verder. Het is jammer dat we meteen uit bij Halsteren verloren want dat was niet nodig. We kwamen met 2-0 achter maar er had meer ingezeten dan een 2-1 verlies. Dat was een goede les. Tegen Alphense Boys waren we voetballend de mindere maar kwamen toch met 3-0 voor, uiteindelijk konden we ze toch niet afstoppen en verloren met 3-5. Natuurlijk wilden we dat wel, dat afstoppen, maar er ging teveel fout op die dag." Reinald Boeren is vooralsnog gelukkig bij Gemert. "Iedereen kan hier voetballen. Heerlijk toch? Nu is het zaak om dat kwetsbare eruit te krijgen. We proberen dat te voorkomen om zo snel mogelijk verloren ballen terug te krijgen. Niet altijd zal dat lukken maar het is een mooi proces. Zeer interessant."