zaterdag 29 februari 2020
6 minuten leestijd (1136 woorden)

UDI'19-trainer Stefan Hoogsteder: 'Team kan veel beter dan ze denken'

stefanhoogsteder Stefan Hoogsteder (eigen foto)

UDEN| De resultaten van UDI'19 zijn dit seizoen nogal wisselvallig te noemen. De Parkzichters, door de buitenwacht toch beschouwd als een serieuze kanshebber op eremetaal, draaien tot nu toe stijf mee in de middenmoot. Volgens trainer Stefan Hoogsteder is dat geen enkele reden tot ontevredenheid: "We weten precies waar we mee bezig zijn. Ik heb prima aanspreekpunten vanuit de TC met Fred Smies en Richard van den Boogaard. We weten waar we staan, er zijn geen hooggespannen verwachtingen. We moeten nu een basis leggen en zeker niet hoog van de toren blazen met deze jonge ploeg."

Door: Willy Rooyakkers

Stefan Hoogsteder (34) is naast het voetballen werkzaam als gymdocent in het onderwijs. "Vanuit dat gegeven kwam ik bij FC Twente te werken in de jeugdopleiding. Zeven jaar lang trainde ik diverse jeugdteams en ook was ik hoofd opleidingen bij de meisjes." In die tijd stond de damesafdeling van de Enschedese club in hoog aanzien. Het waren de tijden van Joop Munstermann en Aldo van der Laan, de sky was the limit. "Het mooie was dat de meisjes dezelfde benadering kregen als de jongens. Ze kregen dus dezelfde faciliteiten in alles, ze zagen dat daar als een morele verplichting. Dat was voor de trainers ook erg fijn. Ik heb daar veel mogen leren." Op een gegeven moment moest de jonge trainer een beslissing nemen betreffende de intensiteit van zijn trainersambities. "Ik kreeg een gezin en dan is het de vraag wat je wil. In het betaald voetbal werken vergt veel van je, je wordt min of meer geleefd." Hij kijkt nu met trots terug op zijn tijd in tukkerland. "Ja, ik heb toch speelsters als Jill Roord en Jackie Groenen mogen scouten. Dat zijn nu internationals. Bij de jongens had ik talenten als Ola John en Thomas Bruns rondlopen."

DIO'30

UDI'19 kwam de trainer uit Driel (tussen Arnhem en Nijmegen gelegen) op het spoor toen hij actief was bij DIO'30. Hij was daar de opvolger van Eus Marijnissen en hoewel ook Hoogsteder tot de nacompetitie wist te geraken kon hij ook net niet de promotie bewerkstelligen naar de tweede klasse. "Dat was echt jammer, ook de manier waarop. De KNVB had beslist dat de knock-out fase in de nacompetitie maar bestond uit één duel, wij hadden de pech dat we uit moesten naar MASV Arnhem, een hele sterke ploeg. We verloren met 2-1 waardoor het meteen over was. Dan speel je het hele seizoen om iets en is het in negentig minuten plots voorbij. We hadden als nadeel een jonge ploeg te hebben: dat scenario van één duel, en dan ook nog een uitwedstrijd, is dan ongunstig denk ik."

Vroeg starten

Overigens was Stefan Hoogsteder vorig jaar ook al verschillende keren bij UDI'19 wezen kijken. Hij besloot om zijn nieuwe groep al in juni bij elkaar te roepen. Hoogsteder: "Ik wilde meteen kunnen beginnen in juli dus dacht dat het goed was om ze eerder al duidelijk te maken wat ik van plan was. Ik denk dat dit een belangrijk moment is geweest. Je bent toch nieuw bij de club, de selectiegroep is ook nieuw." Hoewel de resultaten momenteel dus nog wat wisselvallig zijn maakt de nieuwe trainer een tevreden indruk. "Ik ben het met je eens dat we wisselvallig zijn maar we zijn eigenlijk nog in geen enkele wedstrijd echt weggespeeld. We hebben altijd kansen gehad om te winnen, ongeacht de tegenstander. Alleen tegen Baronie hadden we het wel enorm zwaar." Toch ziet de technische leider een patroon. "Je ziet dat we tegen beter voetballende teams ons goed kunnen vastbijten vanuit een duidelijke tactiek. We hebben goede resultaten behaald tegen prima elftallen als Gemert, Unitas en Halsteren. Wel hebben we moeite om hele wedstrijden dat goede niveau vast te houden maar ook daar zit verbetering in. We moeten wat dat betreft stabieler worden. Ik denk dat we er fysiek steeds beter opstaan, zo zag je tegen SV Meerssen dat we tot het einde toe gas konden blijven geven. Het is echter wel zo dat we punten hebben laten liggen tegen bijvoorbeeld De Meern en IFC en dat mag eigenlijk niet. We hebben dan toch moeite om de kansen goed uit te spelen, door te drukken. En als we dan kansen krijgen dan missen we er wellicht ook nog teveel. We scoren gewoon te weinig. We hebben geen enkele keer makkelijk met 3-0 of 4-0 gewonnen, dat is belangrijk om af en toe zo'n wedstrijd te hebben." 

Onderschatten zichzelf

Al met al heeft Hoogsteder de indruk dat er meer inzit dan de spelers wellicht zelf denken. "Ja, ze onderschatten zichzelf denk ik. Dat is missschien ook inherent aan een jonge ploeg. Ik heb vernomen dat ze vorig jaar veel vanuit de omschakeling speelden maar ik denk dat wij ook anders kunnen voetballen. Daar zijn we mee bezig maar is een proces. Natuurlijk zou het daarbij helpen als iedereen fit zou zijn. Een speler als Sidney Gakpo was vorig jaar de topscorer van de ploeg en kan voorin wat betekenen door bijvoorbeeld ballen vast te houden en voor extra scorend vermogen te zorgen. Tegen Gemert hadden we Marc Koot erbij en je zag wat dat voor positieve invloed op de ploeg had. Twee dagen later viel hij geblesseerd uit tegen FC Schadewijk. Mensen zeggen vaak dat het aan instelling ligt als je van een derde klasser verliest in de beker maar het kan ook gewoon de speelwijze zijn. Wij hebben het gewoon lastiger als een tegenstander massaal achter de bal speelt en vanuit dat gegeven gaat knokken om de tweede bal. De wedstrijd tegen Meerssen bevestigde dat beeld nog maar eens."

Geen uitspraken over ranking

UDI'19 sprak in het verleden uit dat men graag in 2019 in de derde divisie actief wilde zijn, de club bestaat dan immers een eeuw. Of dat nog gaat lukken is nu maar zeer de vraag, al is niets onmogelijk. "Als we iedereen fit hebben kunnen we zeker leuke wedstrijden spelen. Het lijkt me niet handig om nu uitspraken te doen over rankings die we moeten halen. We moeten gewoon samen doorgaan op de ingeslagen weg. Ik voel veel vertrouwen vanuit de club en heb het prima naar mijn zin. Of ik meepraat over volgend seizoen, qua selectie? Ik denk dat Richard en Fred daarmee bezig zijn, Richard is nu mijn aanspreekpunt. Natuurlijk doe ik ook mijn zegje maar het is iets wat we allemaal samen doen. Of ik ga blijven? Het gevoel is wederzijds goed denk ik maar niets is nog definitief."

Alphense Boys

Zondag gaat de reis naar Alphense Boys, een goed voetballende ploeg. "Dat heb ik ook gehoord. Zij spraken ook al uit naar de derde divisie te willen, ze lopen niet weg voor ambities. Ik denk dat ze even moeten wennen aan de andere hoofdklasse dan waar ze voorheen inzaten. Vergis je niet in teams als Groene Ster, Gemert, Halsteren, Baronie en Unitas. Het niveau is vrij aardig aan de bovenkant van de Hoofdklasse B."


De eerste divisie is verre van tweederangs......
Altijd maar hopen dat de wedstrijd wordt afgelast

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 29 februari 2020

Captcha afbeelding

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)