zaterdag 29 februari 2020
5 minuten leestijd (1038 woorden)
Aanbevolen 

Wietse van Lankveld en het gegroeide vertrouwen: "Ik geef weer lekkere crossballen"

wietsevanlankveld Wietse van Lankveld gaat de bal koppen tegen Gemert (Foto: tismarvoetbal)

UDEN/KELDONK| Hij liep de gehele jeugdopleiding van Helmond Sport, nooit was er twijfel over zijn capaciteiten. Toen Wietse van Lankveld echter bij het eerste elftal kwam stokte het een beetje. De Keldonkenaar debuteerde wel maar brak nooit écht door. Een jaar geleden besloot hij daarom aan zijn maatschappelijke loopbaan te gaan denken en zijn heil op een iets lager niveau te zoeken. UDI'19 meldde zich voor de voetballer die vooral als controlerende middenvelder of centrale opbouwende verdediger het beste tot zijn recht komt. Nu het eerste seizoen in Uden richting einde loopt komen we samen met hem tot de conclusie dat hij gegroeid is bij zijn nieuwe club. Van Lankveld: "Dat klopt. Het was in het begin zeker niet makkelijk maar langzaam maar zeker is het beter gegaan."

Door: Willy Rooyakkers

De inmiddels 21-jarige Wietse van Lankveld vertelt verder: "Aanvankelijk speelde ik wel maar was ik meestal degene die als eerste in aanmerking kwam om te worden gewisseld. Na een minuut of zeventig was de wedstrijd vaak voor mij gedaan. Nu is dat anders." De kern van de spelersgroep op Parkzicht is al jaren bij elkaar: moest Van Lankveld als nieuwkomer niet enorm wennen? "Ik vond het wel meevallen. Het scheelt wel of je veel praatjes hebt of niet, zo'n type ben ik niet. De jongens hebben me prima opgenomen. In het begin is het wel wennen voor een speler van een BVO dat je naast het voetballen ook nog moet werken. In Helmond ben je eigenlijk alleen maar met voetbal bezig, dat is een stuk relaxter. Daar kom je wel achter als je ineens ook nog een baan hebt." Het grappige is dat Van Lankveld inmiddels bij Beter Bed in de bezorging werkt en zijn vaste partner naar de naam Tufan Koca luistert, ook zijn ploeggenoot op het veld. Wie rijdt er eigenlijk? "Haha. We kunnen allebei rijden maar meestal zit Tufan achter het stuur. Ik vind dat niet erg want dan kan ik af en toe mijn ogen heerlijk dichtdoen."

Half vijf

En dat is weleens nodig want de dagen voor Wietse van Lankveld zijn regelmatig erg lang. "Om half vijf gaat de wekker maar daar raak je aan gewend. Ik vind het eigenlijk best wel fijn werk om in de bezorging van meubelen te zitten." Zijn interesse ligt toch al in die richting want de Keldonkenaar heeft ook 'aan huis' een eigen werkplaats. Hij ontwerpt zelf meubelen voor mensen met interesse. Terug naar het voetballen. Hoe ziet Wietse het seizoen van UDI'19 als team? "Ik denk dat we wisselend spelen. We hebben het lastig als we zelf het spel moeten maken terwijl we goed partij kunnen bieden aan voetballende tegenstanders." Een beetje kijker ziet ook dat dit te maken heeft met de specifieke samenstelling van de selectie. UDI'19 heeft echt aanvallers bijvoorbeeld die vooral enorm goed zijn in de omschakeling maar als er in een kleine ruimte moet worden gebald minder goed tot zijn recht komen. Daarnaast zit er niet al teveel snelheid in de achterste linie. Alles bij elkaar lijkt daarom lekker inzakken het beste voor de Udenaren om dan vervolgens in de omschakeling snoeihard toe te slaan. "Daar zit misschien iets in maar het probleem is dat we soms ook tegen echt mindere tegenstanders moeten en dan word je gedwongen om het spel te maken. We hebben het dan lastiger, dat is een feit. We komen wel tot kansen maar het is vaak net te weinig. Ook missen we misschien dan soms het noodzakelijke gif om toch door te drukken." 

Crossballen

Wie Wietse van Lankveld hoort praten merkt dat hij niet alleen met zichzelf bezig is. Hij profileert zich als een echte teamdenker. Toch had hij het aanvankelijk zwaar in Uden en is zijn zelfvertrouwen pas de laatste maanden weer echt op het oude niveau gekomen. "Ik merk dat de trainer mij belangrijker maakt dan eerst, krijg wat vaker dingetjes te horen. Dat doet hij met veel spelers, maar nu ook wel wat meer met mij. Daarvan groeit je vertrouwen. Ook geeft hij mij nu regelmatig de taak om op de beste speler van de tegenstander te spelen, een nummer tien. Aan de bal ben ik ook wat meer mijn oude ik aan het worden. Bij Helmond Sport stond ik bekend om mijn crossballen van achteruit maar in Uden kwam er dat nooit uit. De laatste tijd zijn ze er ineens weer, een heerlijk gevoel." Niet voor niets werd Van Lankveld de laatste thuiswedstrijd door de  fans van UDI'19 verkozen tot man of the match. "Ja, dat was toch een mooie verrassing. Ik hoorde dat ik de wedstrijden ervoor ook al tweede was geworden in die verkiezing." Het zijn toch de kritische ouwe knarren op de hoofdtribune, fanatici op de Bultside en leden van de supportersvereniging die dat op Parkzicht bepalen. Alles bij elkaar is het een goed teken als je vaak op dat lijstje voorkomt. 

Bijgetekend

Wietse van Lankveld speelt overigens ook volgend jaar bij UDI'19. "Ja, ik vond dat ik het niet verdiende om met mijn hoofd bij andere clubs te zijn. Daarvoor heb ik in mijn ogen nog niet genoeg gepresteerd. Vandaar dat ik enorm gemotiveerd ben om er volgend jaar ook weer keihard tegenaan te gaan in Uden." Zoals het er naar uitziet is de ombouw van de selectie nu echt verder ingezet. Achter de schermen zijn vooral Richard van den Boogaard en John-Paul Willems naarstig aan het speuren naar versterkingen maar men doet dat nu weloverwogen. "Ik heb daar ook wel een goed gevoel bij." Tot nu toe is bekend dat Michiel Merks (doelman) overkomt van Gemert en Willem Tieben verruilt UNA voor UDI'19. "Ik ken ze wel van zien. Ze zijn allebei in ieder geval lang haha. Willem heeft bij UNA toch ook in de tweede divisie gespeeld en dat niveau neem je altijd met je mee. Ik ben uiteraard over beiden positief." Wat vindt hij zelf dat er nog bij moet komen? "Dat is niet aan mij natuurlijk maar iemand extra die er 25 inlegt is natuurlijk altijd wel welkom haha." 

RKVV Keldonk

Hoewel hij al op hele jonge leeftijd het voetbalnest verliet weet iedere Keldonkenaar dat Wietse van Lankveld nog steeds warme gevoelens heeft voor zijn 'hometown' clubje. "Jazeker. Als het kan kom ik ook nog wel naar de kantine, het is er altijd supergezellig."


UDI'19 moet alsnog op zoek naar een nieuwe hoofdtr...
Willem den Dekker komt bij Gemert tot verdere bloe...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 29 februari 2020

Captcha afbeelding

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)