vrijdag 23 oktober 2020
3 minuten leestijd (573 woorden)

Iedereen hield onvoorwaardelijk van Romario…...

romarioscreen Romario na zijn fenomenale goal tegen MVV

HELDEN| Soms zijn er van die spelers die alles kunnen flikken, iedereen mogen bedonderen, overal mee wegkomen......omdat ze tegelijkertijd iedereen vertederen. Romario was zo'n type. De mensen hielden onvoorwaardelijk van de kleine goalgetter. Zijn 'zonden' werden afgedaan met een typisch Brabantse glimlach: "Ach laat da menneku toch.." 

Spiedende ogen, quasi-onwetend, altijd een 'beetje moe'. Ondertussen wel iedere avond in het Eindhovense uitgaansleven achter de meisjes aanzitten. Maar wat een voetballer. Een onmisbaar document van onschatbare waarde in het visuele geheugen van de echte voetballiefhebber. Of je nou voor PSV was of niet: iedereen hield van Romario. Tijdens sommige wedstrijden deed hij letterlijk 'niets'. Getooid in dikke kleding onder zijn wedstrijdoutfit, handschoentjes aan, liep hij erbij alsof hij een veteraan was, vijf minuten verwijderd van zijn pensioen. Hij irriteerde de mensen om hem heen, de club, de leiding. Net als de situatie onhoudbaar begon te worden besliste hij in zijn eentje een topwedstrijd en dan was alles weer goed. Als verslaggevers dan na afloop kwamen vragen of 'hij opgelucht was' dan keek hij met dat engelengezicht in de camera met een blik van: "Ik weet niet waar jij het over hebt."


MVV-uit op 9-5-1991


Romario fleurde het begin van de jaren'90 in de Eredivisie op geweldige wijze op. Sterren als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman waren vertrokken dus een positieve injectie was wel gewenst. Hij vulde die leemte extreem opwindend in. Nadat de PSV-fans Romario allang onvoorwaardelijk in het hart hadden gesloten vertrok de kleine Braziliaan in 1993 naar FC Barcelona. Het Barca van trainer Johan Cruijff. In Spanje werd Romario definitief een grote internationale ster, een jaar later bekroonde hij zijn loopbaan met de wereldtitel in de Verenigde Staten. Onder leiding van Romario wist de 'seleceao' van Brazilië de gouden cup mee naar de Copacabana te nemen. Romario heeft veel schitterende goals gemaakt (zie ook filmpje), daaronder ontelbare belangrijke treffers. Zijn handelsmerk was de afronding met de punt van de schoen. Het behendige tikje, het puntertje. ​De wedstrijd die ons bij TMV extra is bijgebleven is het duel op 9-5-1991 toen PSV hard op weg leek naar de landstitel en op bezoek ging bij MVV in Maastricht. PSV was in die tijd niet echt een machine, er heerste verdeeldheid binnen het team. Trainer Bobby Robson had alle moeite om het elftal bijeen te houden omdat velen zich onder meer ergerden aan de houding van de, in hun ogen, niet voor het team werkende Romario. De kleine Braziliaan liet op deze mooie zondag in mei zijn voeten spreken. Vooral de 1-3 was onvergetelijk, wij stonden achter de goal waar het doelpunt viel. Hierdoor konden we goed zien hoe snel Romario zijn actie uitvoerde. Ogenschijnlijk met zijn zo typerende desinteresse wandelde hij als vanouds rond op de helft van de tegenstander totdat hij ineens een kans zag om een bal te onderscheppen toen een blonde MVV-speler nogal houterig was in zijn aanname. Zelden iemand zo katachtig snel zien katapulteren als Romario op dat moment! Als een straal water uit een hard opengedraaide kraan spoot de kleine spits ervandoor om vervolgens de bal af te pikken en binnen tien tot vijftien meter iedereen op kansloze afstand te zetten. Daarna had hij ook nog de instant rust, vanuit deze Usain Bolt-achtige explosie, om met een heerlijk wreefstiftje de bal over de kansloze doelman heen te lobben. Simultaan slaakten wij allemaal, met de hand instinctief voor het gezicht, de kreet: "Wohohohohohoho…...".  Het was niet normaal. Waarvan acte.

Sfeerimpressie UDI'19 - Gemert 2-1
Gemert kan zondag in derby op Parkzicht de eerste ...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)