2 minuten leestijd (404 woorden)

Bossche Hèndjes zorgen voor sfeer bij Bayern en Gladbach

De Bossche broers Danny en Wim van Nimwegen scoorden in 1990 een landelijke carnavalshit met 'En nou die hèndjes de lucht in'. Het nummer groeide daarna uit tot een internationaal bekend en gewaardeerd feestnummer . Zo worden 'de hèndjes', met een Duitse tekst, nog steeds gedraaid bij de thuiswedstrijden van Bayern Munchen en Borusssia Monchengladbach.

door Kees van der Zandt

Voorafgaand en in de rust en na afloop van de wedstrijden van Bayern Munchen en Borussia Monchengladbach in de Bundeslia klinkt steevast een lied dat veel Nederlanders, en met name carnavalsvierders, bekend in de oren zal klinken. Het is namelijk een Duitse vertaling van "En nou die hendjes de lucht in' van Danny en Wim van Nimwegen uit Den Bosch. De broers wonnen met 'de Hèndjes' in 1989 met hun cluppie Van Alles Wè in hun woonplaats het Kwèkfestijn, het festival waar jaarlijks het beste carnavalslied voor Oeteldonk (Den Bosch) wordt gekozen. Het winnende nummer werd met carnaval 1990 een landelijke hit. ''Met daardoor volop televisieoptredens bij destijds populaire programma's als Op Volle Toeren", blikt zanger Wim van Nimwegem met veel plezier terug.

Maar na carnaval 1990 bleek het succes van 'De Hèndjes' nog lang niet voorbij. Het nummer groeide uit tot een internationale hit. Tot verbazing van de Bosssche broers. ,,Het nummer werd al snel in Duitsland en Oosternrijk in een vertaling populair. Vooral tijdens de apres-ski in de café's in de wintersportgebieden. Maar ook in Japan en China scoorde en scoort het nummer volop, ,Het is hilarisch maar ook heel apart om op You Tube de Chinese vertaling van de Hèndjes te horen"

Bij de wedstrijden van Bayern Muchen, onder de titel 'Das runde leder', en Borussia Monchengladbach als  'Hande zum Himmel, klinkt het lied nog volop bij elke thuiswedstrijd. Het nummer zorgt steevast voor veel sfeer bij de Duitse fans, ,,Onvoorstelbaar en hartstikke mooi dat een van oorsprong Bosch carnavalsnummer, ruim 30 jaar nadat Danny en ik het schreven, nog steeds wordt gespeeld in volle stadions bij Duitse topclubs." Echt rijk zijn de gebroeders van Nimwegen nooit geworden van 'de Hèndjes'.,,Maar via Buma/ Stemra ontvangen we toch nog elk jaar royalties van het nummer uit de hele wereld , waarvan we op vakantie kunnen of een nieuwe fiets kopen,' laat Wim van Nimwegen lachend weten. ,,Optreden doen we niet zoveel meer als 30 jaar geleden. We doen alleen nog dingen die we leuk vinden om te doen. Maar 'de hèndjes' zullen we wel altijd blijven zingen." 

TMV op zoek naar de ziel, deel 21, kostelijk genie...
André de Vaan voelt zich soms net Hugo de Jonge of...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)