dinsdag 11 augustus 2020
4 minuten leestijd (725 woorden)

Groundhop

Het paasweekend is een uitstekende gelegenheid voor een voetbaltripje naar de krochten van het Engelse voetbal, vond Staantribune-volger Willy Rooyakkers. Hij stuurde een groundhopverhaal in over zijn reis naar de East-Midlands. Daar bezocht hij een wedstrijd van Scunthorpe United, de club van Kevin van Veen, voormalig speler van Helmond Sport, Dijkse Boys, UDI '19, JVC Cuijk en FC Oss.

Heb je ook een leuke groundhoptrip gemaakt? Stuur je verhaal dan naar .

**

Omdat een van mijn medereizigers niet graag in een vliegtuig stapt, hadden we besloten om ouderwets met de boot naar Engeland te varen. De lol begint natuurlijk al bij de trip zelf. Een roadtrip in dit geval. Via Duinkerken vaarden we naar Dover, waarna we nog 390 kilometer per auto moesten afleggen richting het noorden. Na wat files en een onbedoeld stukje Londense voorstad kwam het typisch Engelse provinciestadje Scunthorpe in zicht. We checkten in bij hotel The Royal dat we vooral hadden geboekt omdat er een gezellige pub in is gehuisvest. De naam doet vermoeden dat er in het verleden wellicht wat meer grandeur aan het hotel was verbonden. De krakende vloeren, piepende deuren en overdadig aanwezige vloerbedekkingen uit Victoriaanse tijden gaven echter een weemoedig en typisch Engels gevoel. Meewarige blikken van verraste Scunthorpers zorgden voor een glimlach. "Helemaal vanuit Nederland naar hier gekomen? Voor wat? Het voetballen? Haha. Zeker een tijdje niet meer gezien hoe ze spelen?" 

 Glanford Park

Scunthorpe is niet echt een mondain oord, viel ons meteen op. 'Ruw' en 'grauw' zijn woorden die automatisch te binnen schieten als je de plaatselijke high streets en bars betreedt. De mensen zien er in het algemeen ook zo uit, aangepast aan het straatbeeld. Eenmaal met ze aan de praat blijken het vriendelijke reuzen met een groot hart voor de sport. Zoals dat eigenlijk in heel Engeland het geval is. Wie van sport, bier en lekkere muziek houdt, kan weinig fout doen. We zaten dus goed in Scunthorpe. Wederom werd er in de pub smakelijk gelachen toen we zeiden voor het plaatselijke voetbal te komen. De naam Kevin van Veen zei men wel degelijk iets. "Een jongen met potentie. Are you his mates?"

De volgende dag gingen we naar Glanford Park, het in 1988 gebouwde stadion van de lokale trots. Het huidige onderkomen is de opvolger van The Old Show Ground, dat tegenover ons hotel stond. Tegenwoordig zit er op de locatie van het oude stadion een Sainsbury's, een soort van supermarkt. Over de app liet Kevin van Veen weten dat er kaarten klaar zouden liggen onder zijn naam. En inderdaad lagen de tickets netjes klaar, hij had er zelfs executive-toegangsbewijzen bijgedaan voor na de wedstrijd. Hij appte ook dat hij in de basis stond, een leuke bijkomstigheid.

Onderweg naar het stadion passeerden we allerlei mensen in shirts van de FC. "Wat komen jullie hier doen? Toeristen? Haha." Wijzend naar zijn voorhoofd verdween een naderende voetganger weer achter ons uit het zicht. Daar werk je jezelf als plaatselijke VVV dan voor uit de naad.

De wedstrijd
De weken voorafgaand aan de wedstrijd was Van Veen door klachten in de achillespees niet in staat voluit te gaan, maar nu was hij weer fit en begon hij als centrumspits.

Van Veen heeft het zwaar tegen de bomen van kerels die bij een gemiddelde lagere Engelse league-club in de centrale defensie staan. Voetballend kan hij makkelijk mee en behoort hij zelfs tot de betere spelers, maar fysiek is het enorm zwaar voor de spits die twee jaar geleden nog op Parkzicht in Uden speelde. Wil je hier scoren, dan moet je óf bikkelbard zijn en superieure gasten achter je moeten hebben met een geniale steekpass in de voeten, óf zelf zo goed moeten zijn dat je iedereen voorbijloopt op techniek.

Kevin van Veen en Scunthorpe hebben van alles een beetje, maar het is voorlopig nog even knokken en aanhaken geblazen voor de sympathieke Eindhovenaar. Het niveau is duidelijk hoger dan bij FC Oss, zeker qua fysieke belasting. Scunthorpe speelt 46 competitiewedstrijden per jaar. Het goede nieuws is dat Van Veen een contract voor nog drie jaar heeft en een riant salaris krijgt.

De gastheren wonnen de wedstrijd tegen Peterborough dik verdiend met 2-0 (goals van Madden en Robinson). De ruim vierduizend toeschouwers waren tevreden in het stadionnetje, dat een beetje doet denken aan de oude Baandert. Van Veen scoorde niet, maar deed wel de volle negentig minuten mee en speelde verdienstelijk.

Randy Hofmeijer neemt na 17 jaar afscheid: "Ik kwa...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 11 augustus 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)