4 minuten leestijd (809 woorden)

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 1: In het uitvak van FC Sankt Pauli

stpauli1 FC Sankt Pauli-fans in Duisburg (Foto: G. Kuipers)

REDACTIE| Tismarvoetbal heeft enkele kleurrijke medewerkers weten aan te trekken. Hierdoor zijn we in staat om een serie verhalen te ontwikkelen waarin we op zoek gaan naar 'de ziel' van het voetballen. 'De ziel' is een ruim begrip maar heeft telkens één ding gemeen: het authentieke karakter van het voetbal en haar volgers. En dat moet volgens ons keihard behouden blijven en daarom ook worden gecontroleerd op eventuele verloedering. In deel 1 reist onze bevlogen correspondent Gert-Jan Kuipers af naar Duisburg waar FC Sankt Pauli op bezoek komt. De Hamburgse club intrigeert Gert-Jan, zelf ook die-hard aanhanger van FC Dordrecht, al decennia lang. Hieronder zijn relaas.

'WIR SIND ZECKEN'

Door: Gert-Jan Kuipers

FC Sankt Pauli. Donkerbruine vlaggen, lekker tegendraads en Jolly Roger: de vlag van de piraten. Ik las er boeken en artikelen over en kamde Youtube uit.

Cult-club, wordt er dan veelal gezegd. Past wel bij mijn persoonlijkheid: mijzelf verbinden met het kleine, met de underdog, met cult. Mijn passie voor FC Dordrecht is hier een gevolg van. Maar kan een club die in de meeste landen van Europa fanclubs heeft, cult zijn? Een club die populair is, een club waar thuiswedstrijden steevast uitverkocht zijn? Waar 2500 fans naar wedstrijden elders reizen? Ik ben steeds meer gaan twijfelen aan de vermeende cult-status van Sankt Pauli; in mijn beleving kan iets grotesque niet 'lekker tegendraads' zijn.

Duisburg op een maandagavond

Het is maandag en ik rijd mijzelf volledig vast in de avond-file in en rondom Duisburg. Ik parkeer mijn bestelauto bij een benzinepomp en zigzag mijzelf per fiets een woonwijk in. Na een half uur ben ik bij de Schauinsland Reisen-Arena van de plaatselijke MSV. Eerst maar even een kaartje kopen. In tegenstelling tot ons land kan de Duitse overheid wél maatwerk leveren op het vlak van veiligheid: supporters van Sankt Pauli kunnen gewoon een kaartje aan de Gästekasse kopen. Het is er gezellig: achterkleppen van Hamburgse auto's staan open en er wordt gezongen en bier gedronken.

Ik fiets verder om het stadion en constateer dat dit er één van 'de duizend in een dozijn' is. Een degelijke betonnen bak, waar het de voetbalsupporter op zich aan niets ontbreekt. Alhoewel: zichtbare identiteit, dat mis ik hier wél. 90% van de clubs in de hoogste divisies van landen als Nederland en Duitsland zijn veel meer publiek gaan trekken nadat er een degelijk stadion uit de grond werd getrokken. Maar kleurrijker is het er vaak niet op geworden: twee helften onafgebroken zingen voor je club wil niet zeggen dat het allemaal zo fantastisch is.

Gästeblock

In het Gästeblock sta ik tussen de aanhang van FC Sankt Pauli. Ik moet lachen om mijzelf. Ik heb het euforische gevoel dat een muziek-fan zou kunnen hebben bij een meet and greet met zijn favoriete band. Dit wil ik al zolang eens ervaren! Al snel ebt de euforie weg: "Het is hier eigenlijk best een suffe bedoeling", zo constateer ik. De kern van het publiek bekijkend, waan ik mijzelf bij Rock am Ring of een demonstratie tegen kernwapens. Vale sweaters waarop het doodshoofd-logo van St. Pauli met moeite zichtbaar is, hesjes van spijkerstof: voetbalmode als Long Island en Ellesse zie je hier niet. Het aantal grijze baarden en langere haren valt op. Liederen over grote liefde FCSP op de melodie van bekende songs. In een lied -op de melodie van 'It's a heartache.' van Bonnie Tyler- vergelijkt men zichzelf met Zecken (teken): "Asociale teken. We slapen onder bruggen of in de opvang." Ik krijg er kippenvel van: mooi, man. Opvallend is de sterke aversie tegen veel ideeën van politiek rechts, het fascisme in het bijzonder.

Een jongen met een megafoon in de hand vraagt me het publiek niet te fotograferen. Deze vraag doet mij even vermoeden dat St. Pauli tóch wannabe-hooligans huisvest, in dit geval het type dat het stoer vindt om 'uit beeld te blijven'. De knaap legt echter uit: "Wij zijn trots op de goede naam die wij in de wereld hebben. De aandacht die we krijgen is natuurlijk positief, het is mooi dat je hier bent. Toch willen we er voor waken een museum te worden. Dat gevoel kregen we namelijk op een gegeven moment. Maar iedereen is welkom om Pauli te komen ondersteunen!" 

Ineens de eerste club van Hamburg

Sankt Pauli wint met 0-1 en staat voor het eerst sinds jaren (decennia, ooit?) boven aartsrivaal HSV: dat wordt keihard gevierd. Op de terugweg vier ik de (voor mij) herdefinitie van het begrip 'cult-club'. Omvang, prestaties, geschiedenis of commercie, vind ik hier bij nader inzien niet zo bepalend in. Ook aan de faam van een grote club als Sankt Pauli wordt immers veel geld verdiend. En deze club is ábsoluut dikke vette cult!! Het zit 'm meer in de eigenheid, no-nonsense en vermogen tot zelfspot binnen de cultuur van zo'n club. Grootte is niet van belang.

Go Zecken en go FC Dordrecht!!

Bertran Kreekels: "Een zorgeloze positie verwerven...
Reinald Boeren werkt bij Gemert aan passie en tege...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)