6 minuten leestijd (1244 woorden)

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 2: In Sektor 1905 van Bohemians Praha

bohemianstrip_20181107-100515_1 Het stadion van Bohemians in Praag (Foto: F. Berkhout)

REDACTIE| Tismarvoetbal gaat steeds maar weer op zoek naar 'de ziel' van het voetbal. Authenticiteit speelt daarin een belangrijke rol. Deze keer reist Frank Berkhout af naar Praag waar hij diverse stadions bezoekt. In deze aflevering bericht hij over 'Dolicek', het zeer authentieke onderkomen van volksclub Bohemians Praag; de groenwitten die in 1984 nog Ajax uit de Europa Cup knikkerden. Frank Berkhout is een bevlogen fan van FC Dordrecht, getrouwd met Iris en vader van dochter Tessa. Hij is namens de 'Schapenkoppen' ook bijzonder actief op social-media. Hij zegt zelf over Bohemians Praag: "Als supporter van FC Dordrecht kan het haast niet anders dan dat ik ook voor Bohemians Praha ben gevallen." Hieronder volgt zijn report.

PRAAG| Als je een groundhop tripje wil plannen in het buitenland, maar je wil het makkelijk houden? Praag is dan een prima keuze, want maar weinig steden hebben zoveel voetbalclubs kort bij elkaar en die spelen dan ook nog eens mooi uitgesmeerd over het weekend. Dat was de voornaamste reden om enkele jaren geleden naar Praag te gaan. En daar hebben wij geen spijt van gekregen want dit jaar stond deze stad dus gewoon weer op de agenda! 

Door: Frank Berkhout

Een 're-visit' bij Bohemians 1905 en Dukla Praag, twee nieuwe lower leagues clubs en als hoofdgerecht de Praagse derby tussen Sparta en Slavia. Vijf wedstrijden in drie dagen in een straal van ongeveer vijf kilometer rondom het stadscentrum, dat klinkt als muziek in de oren van deze groundhoppers. Het was even afwachten hoe de Tsjechische bond alle wedstrijden zou verdelen, maar het werd exact zoals wij het hadden gehoopt. Vrijdagavond naar Bohemians, zaterdagavond naar Dukla en zondagavond de stadsderby. Zowel op zaterdag- als zondagmorgen om kwart over tien een duel in één van de lagere divisies. Daar moesten zelfs keuzes worden gemaakt, want ook Motorlet Praha en Viktoria Zizkov speelden rond die tijd. Die laatste had van ons al een bezoekje gehad en Motorlet zag er niet heel spannend uit. Dus zaterdag naar Slavoj Vysehrad op het derde niveau en op zondag naar FK Meteor Praha VIII op het vierde niveau.

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice

Vrijdag 2 november 2018, aftrap 18:00

Uitslag 2-3

Of het nu aan de kleuren ligt of aan de talloze naamwisselingen, Bohemians Praha 1905 is by far mijn meest favoriete club in deze stad. Het eenvoudige stadion in de wijk Vrsovice ligt op een steenworp afstand van de moderne plastic bak van Slavia Praag. Waar die club inmiddels de weg naar boven heeft gevonden en het Sparta Praag inmiddels zeer lastig kan maken, blijft Bohemians aan de onderkant van de middenmoot hangen. Enkele keren moest het een stapje terug doen naar het tweede niveau, eenmaal zelfs naar het derde. De club heeft het regelmatig zwaar, financieel en met het stadion. Het hele akkefietje met de afsplitsing, het doorverhuren van het logo en de misbruik van de naam zal ik jullie besparen, maar is de moeite waard om eens nader te bekijken

Wij landen om een uur of twaalf in Praag, begeven ons naar het hotel en bezoeken eerst een pivovar (brouwerij) voor een stevige maaltijd en een dito bier. Bohemians is al eens bezocht en die ervaring leert ons dat daar nog wel eens een biertje te veel gedronken kan gaan worden. Rond de klok van vijf komen wij na een kort tramritje aan bij het stadion, de deuren zijn nog dicht. Al snel zien wij veel andere groundhoppers die gewapend met fototoestellen voor de hekken van de poort staan te trappelen. Wij raden twee Duitse groundhoppers nog aan om toch echt kaartjes voor achter het doel te kopen, maar zij gaan voor de hoofdtribune. Dan gaan de hekken open en wij spoeden ons snel naar de fanshop. De sjaal hebben wij al, maar een shirtje vind ik wel mooi en ik gun deze club de extra centjes wel. Daarna snel naar één van de vele drankpunten achter de tribune. Een Tsjech drinkt nu eenmaal veel bier en wil daar niet lang op wachten, dus dat onderdeel is professioneel geregeld. Heel milieu-verantwoord koop je een hard plastic beker, die je kan laten vullen met het goudgele sap. Een biertje kost je 30 kronen, wat ongeveer 1 euro en 15 cent is. Ook als je wat wil eten, zit je hier goed. Een breed scala aan worsten liggen al klaar op het rooster voor de hongerige supporter. De mascotte, een kangaroo, loopt een rondje achter de tribune, dus een fotootje met de beste man is snel gemaakt! Die kangaroo is een overblijfsel van een tripje naar Australia in de jaren twintig van de vorige eeuw. De club kreeg twee echte dieren mee, die werden gedoneerd aan de Praagse dierentuin, en adopteerde een beeltenis van de kangaroo in het logo van de club.

Sektor 1905

De tribune achter het doel is vrijwel altijd goed gevuld. Het middelste deel is een staantribune zonder barriers, wat tijdens de wedstrijd nog wel eens een struikelpartij oplevert. De ultra's van Sektor 1905, de sfeergroep, huizen hier en hebben een podium onderaan de tribune. Aan de zijkant, aan de kant van de hoofdtribune hebben zij ook een een eigen hokje voor verkoop van fan-artikelen, de opbrengst wordt gebruikt voor sfeeracties, en een eigen terrasje. Niet alleen hier, maar eigenlijk door het hele stadion is alles opgesierd met prima graffiti kunstwerken.

Tijdens de wedstrijd, die gunstig verloopt voor de thuisploeg, nestelen wij ons op de staantribune. Uiteraard zo dat de bar in de buurt is, het zicht op het veld en de fanatieke supporters goed is en ook dichtbij genoeg staan om lekker mee te doen. Bohemians domineert en de sfeer zit er goed in, zelfs al Teplice bij de eerste mogelijkheid de openingstreffer maakt. Reden om het vuurtje een beetje op te stoken voor de capo op het podium. Trui gaat uit, de gebalde vuisten gaan nog meer vastberaden de lucht in en de aderen in de nek zwellen op door het luide geschreeuw in zijn eigenlijk overbodige megafoon. Zijn kleine neefje of broertje slaat driftig op de trommel om de luide kreten kracht bij te zetten. Nog voor rust is het de grote sterke spits van Bohemians die dit optreden beloond met een treffer, 2-1 bij rust en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Het bier gaat hard en dat zorgt ervoor dat de regendruppels niet gevoeld worden.
Dat de wedstrijd in de tweede helft helemaal de verkeerde kant op gaat, is een reden voor de capo om hulptroepen in te schakelen. Twee extra trommelaars en volume standje maximaal op de megafoon moeten de groen-witten aan de overwinning helpen. Twee rommelige doelpunten zorgen ervoor dat Teplice met 2-3 wint, tot grote vreugde van de 50 meegereisde supporters. Die staan met ontblote bovenlijven te springen en steken nog de laatste beetjes van het meegenomen vuurwerk af. Ook de jongens van Sektor 1905 bedanken de spelers met enkele fakkels en gezang. De mascotte maakt nog een koprolletje voordat hij naar binnen gaat. Best knap in zo'n pak.

Wij doen nog een rondje door het stadion en sjokken naar de tram. Het regent inmiddels stevig, maar dat heeft nauwelijks effect gehad op ons mooie bezoekje aan de Bohemians. De club ademt traditie en eenvoud uit, iedereen lijkt er welkom te zijn en de passie van de fanatieke supporters voelt oprecht aan. Geen opgefokte ultra's maar mensen met echte clubliefde en passie. Mocht ik weer naar Praag gaan, dan zal dat zeker weten in een weekend zijn dat deze club weer thuis speelt in het eigen Dolicek!

Na lange revalidatie 'mag' Joost Habraken weer: "K...
Joep Offermans (14) is al belangrijk voor Erp 019:...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)