4 minuten leestijd (866 woorden)

16-jarige Erpenaar Joep Munsters maakt zijn debuut bij VVV Venlo: "De trainer zei dat ik ervan moest genieten"

ERP/VENLO| De Erpse tweeling Niek en Joep Munsters was nog maar negen jaar oud toen PSV ze al bij de plaatselijke RKVV wegplukte. Liefst vijf seizoenen lang voetbalden de twee in de hoogste jeugdteams op De Herdgang totdat ineens het bericht kwam dat het 'op zou houden' voor ze. Joep en Niek zaten echter niet bij de pakken neer en zijn inmiddels via Gemert weer terug in het betaalde voetbal want eredivisionist VVV Venlo meldde zich  afgelopen zomer in huize Munsters. Misschien is het achteraf gezien juist allemaal wel goed geweest want Joep debuteerde onlangs zelfs al in het eerste elftal van de Noord-Limburgers en qua club zitten de Erpenaren sowieso prima in De Koel. Joep Munsters: "VVV is een hele gemoedelijke vereniging met allemaal talenten uit de omgeving. Waar bij PSV veel spelers van heinde en verre kwamen en er daardoor ook een andere mentaliteit hing is hier in Venlo echt iedereen 'één' en dat is een warm en fijn gevoel."

Door: Willy Rooyakkers

Na de jaren in Eindhoven kozen de gebroeders Munsters bewust voor amateurvereniging Gemert. Joep Munsters: "Even was er sprake van Helmond Sport maar daar werd de jeugdafdeling ineens opgeheven. Gemert speelde in de tweede divisie in onze leeftijdscategorie, wat erg hoog is. We maakten achteraf gezien een prima keuze. Zo werden we op een gegeven moment zelfs vierde in die tweede divisie, een knappe prestatie voor een club als Gemert. Aan het einde van het vorige seizoen deden Niek en ik aan een training mee van het 2e elftal die werd gegeven vanwege het examen van de trainersopleiding. Er zaten toen veel mensen te kijken en Niek en ik deden het blijkbaar prima want we werden na afloop aangesproken door mensen van VVV, of we stage wilden komen lopen. Dat wilden we natuurlijk wel waarna we na die stage definitief naar Venlo verkasten. Meteen vanaf het begin af aan werden we door de jongens in Venlo super opgevangen en voelden we ons enorm thuis. Natuurlijk waren ze bij Gemert hier niet zo blij mee maar ze konden het van de andere kant ook wel begrijpen."

Verschillen

We vragen Joep het verschil tussen hem en zijn broertje, als het gaat om voetballen. "Ik ben meer verdedigend ingesteld. Het beste kom ik tot mijn recht als spelmaker op 6 of als centrale verdediger die ook soms het middenveld inkomt. Niek is meer aanvallend ingericht, hij is meer een 10. Daarnaast ben ik linksbenig terwijl hij rechts is. Of hij jaloers is dat ik al gedebuteerd heb en hij niet? Nou, natuurlijk wil hij dat ook maar hij is ook blij voor mij. Daarnaast denk ik dat het een kwestie van tijd is dat ook Niek dat gaat meemaken." Eind februari was het inderdaad al zover voor de linksbenige kant van de tweeling: hij mocht met het eerste team mee. Het betrof dan weliswaar 'maar' een oefenwedstrijdje tegen SV Venray maar toch betekende het een machtig moment. "Op maandag kreeg ik het bericht dat ik me bij de selectie moest voegen. Daarna kwam ik bij de groep en trainde ik mee. Uiteindelijk kwam ik na de pauze in het team en speelde ik mee als linker centrale verdediger. Of Maurice Steijn, de trainer, nog wat zei? Hij zei dat ik gewoon mijn eigen spel moest spelen en ervan moest gaan genieten. Na afloop zei hij dat ik het goed had gedaan."

Toekomst

Hoewel Munsters daarna niet meer bij '1' speelde geeft één en ander wel aan dat Steijn iets in de jonge Erpenaar ziet. Inmiddels spelen de twee bij VVV al in het 019-team. "We hebben laatst de halve finale van de beker gehaald door met 3-1 van PSV 019 te winnen. Of ik een lange neus maakte? Nee, haha, maar het was wel erg mooi. We moeten nu tegen FC Groningen in de halve finale waarna later misschien Ajax of Excelsior wacht. In de reguliere competitie zitten we in de eerste divisie, dus net onder de hoogste klasse. Volgend jaar gaat VVV ook starten met een 'Jong' - elftal dus misschien schept dat ook weer extra mogelijkheden voor mij. We zullen het zien, ik moet gewoon elke dag mijn stinkende best blijven doen."  Het zijn lange dagen die Joep  moet maken. "Rond zeven uur ga ik van huis waarna ik 's-avonds tegen achten weer terug ben. Ik ga met de fiets naar Veghel en dan met de bus naar Eindhoven, ik zit op het Summa Collega. Rond half twee mag ik stoppen op school omdat ik vier keer in de week in Venlo ga trainen. Via de trein kom ik dan van Eindhoven naar Venlo. 's-avonds ga ik dan op dezelfde manier weer terug naar huis. Ik heb een fiets staan op het station van Venlo en bij de bus in Veghel."

RKVV Erp

We 'triggeren' Joep tenslotte nog even betreffende RKVV Erp door te stellen dat hij als verdedigende middenvelder samen met zijn aanvallendere ingestelde broer Niek een mooi complementair duo zou vormen bij de plaatselijke tweede klasser. "Haha, misschien maar we gaan nu nog even proberen bij VVV ons te ontwikkelen. Het is een prachtige club. Dan kunnen we later nog zien wat er van komt." En gelijk hebben ze ! 


[+video's]TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 7: Crysta...
Exclusieve column: de kijk van Jaap Knasterhuis jr...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)