zaterdag 27 november 2021
3 minuten leestijd (502 woorden)
Aanbevolen 

1996| De Cup Final van BVV in De Kuip: ‘Het was schitterend, maar had toch liever de rode badjas gedragen ’

073| BVV speelde op Hemelsvaartdag 1996 de KNVB bekerfinale bij de amateurs in het Feyenoord-stadion tegen IJsselmeervogels, voorafgaand aan de finale van de Amstel Cup tussen PSV en Sparta. BVV verloor weliswaar met 2-0, maar de spelers van de Bossche ploeg kijken bijna 25 jaar later nog steeds met veel plezier en trots terug op dat memorabele duel in De Kuip.

door Kees van der Zandt

Edwin Verdonk (50), destijds doelman van BVV en tegenwoordig keeperstrainer bij de Bossche ploeg, kan er nog steeds volop van genieten. ,,Een wedstrijd spelen in het Feyenoord-stadion, en laat staan een bekerfinale, is voor weinig amateurvoetballers weggelegd. Ik vind het dan ook geweldig dat ik dat heb meegemaakt en beschouw het als één van de hoogtepunten uit mijn voetballoopbaan."

BVV had in die tijd als eersteklasser een prima voetballende en technische vaardige ploeg. Een groot deel van het elftal, zoals Joey Mulders, Marco van Wijnen , Paul Coret en Miguel van den Dungen, speelden destijds ook ook wekelijks zaalvoetbal op het hoogste eredivisieniveau. BVV won in 1996 met redelijk gemak de districtsbeker Zuid 1. Tegenstander van de Bossche ploeg in de bekerfinale werd recordkampioen IJsselmeervogels,destijds en nog steeds de beste amateurclub van ons land. De spelers hadden echter wel respect maar geen angst voor de spelers van De Vogels. Vol vertrouwen en met wat Bossche branie betraden zij vanuit de bekende tunnel van De Kuip de grasmat van het sfeervolle stadion. Dick Advocaat , destijds trainer van PSV, vond het maar niks dat de amateurfinale voorafgaand aan de eindstrijd om de Amstel Cup bij de profs werd gespeeld. Maar daar hadden de spelers en fans van BVV en de Vogels helemaal geen boodschap aan. Die vonden het geweldig dat 'hun'finale in zo'n schitterend stadion werd gespeeld.

Schlemielig

Op basis van goed voetbal bleef BVV in die eindstrijd aanvankelijk prima overeind tegen de topfavoriet uit Spakenburg. Maar halverwege de eerste helft kwam BVV wat schlemielig op achterstand door een eigen goal van de onfortuinlijke Miquel van den Dungen. De Bossche ploeg bleef naar voetballende oplossingen zoeken en kreeg ook kansen op de gelijkmaker. Maar tien minuten voor tijd maakte Ijsselmeervogels aan alle onzekerheid een einde door, wat geflatteerd 2-0 , aan te tekenen. Na afloop namen de dolgelukkige spelers van Ijsselmeervogels, gekleed in rode badjassen, de beker in ontvangst in een langzaam vol lopende Kuip voor het hoofdgerecht PSV - Sparta Voor de verliezende spelers van BVV waren er na afloop witte badjassen en medailles. ,,Ik heb die witte badjas nog steeds", laat keeper Verdonk weten. ,,Een mooie herinnering aan een schitterende dag weliswaar, maar omdat we destijds niks minder waren dan IJsselmeervogels had ik toch liever die rode badjas gedragen bij de prijsuitreiking."

16 mei 1996 BVV/ Verachtert – Ijsselmeervogels 0-2 (0-1). 20. Van den Dungen ed 0-1, 82.Bos 0-2.

BVV : E.Verdonk; R. Verdonk, Bakx, van Dam, Coort,; Coret, Van Wijnen, Mulders, Van den Dungen; Van Esch , Wagenaar. 

De witte jas voor de tweede prijs
Jordi Ruijsch bouwt in eigen Bommel graag mee verd...
Zwaluw hengelt met Luke Mohrmann voormalig jeugdin...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)