2 minuten leestijd (415 woorden)

Age is just a number

johnhuisman John Huisman (rechts) : de Dick Advocaat van het Bossche amateurvoetbal

 Na de 4-0 nederlaag eind oktober in de elfde competitieronde tegen aartsrivaal Ajax stapte bij Feyenoord trainer Jaap Stam teleurgesteld op. De Rotterdamse ploeg stond op dat moment in het rechterrijtje van de eredivisie en de voormalige topverdediger voorzag op korte termijn sportief gezien geen betere tijden voor Feyenoord.

Door: Kees van der Zandt

Als opvolger van Stam trok de club de 72-jarige Dick Advocaat als opvolger aan. Zijn aanstelling zorgde nogal wat voor scepcis bij sommige journalisten en supporters. De voormalige bondscoach en oud- trainer van ondermeer PSV en AZ zou te oud zijn om nog naar behoren te kunnen functioneren als trainer van een topclub. Maar Advocaat zette die doemdenkers flink voor schut. Want onder zijn leiding is Feyenoord de afgelopen tien wedstrijden nauwelijks meer te verslaan in de competitie en staat het momenteel op een fraaie derde plaats. De overwinningenreeks gebeurt met realistisch spel uitgevoerd door een strijdvaardig en collectief ijzersterk team, waarin geen speler verzaakt.

Advocaat, topfit, super betrokken en nog steeds heel gemotiveerd, bewijst bij Feyenoord dat leeftijd helemaal niets zegt als het om functioneren van een trainer gaat. 'Age is just a number' zeggen ze in Engeland volkomen terecht. Oftewel 'leeftijd is slechts een getal.' Natuurlijk zijn er trainers die op 72-jarige leeftijd niet vitaal meer genoeg zijn om dagelijks een groep voetballers te begeleiden en te motiveren. Maar Advocaat bewijst in Rotterdam dagelijks vol overtuiging dat het wel degelijk kan om op hoge leeftijd te trainen. In het regionale amateurvoetbal is de 72-jarige John Huisman uit Den Bosch bij BLC , de zaterdag derdeklasser uit zijn woonplaats, ook nog steeds, met nog steeds veel plezier en passie, actief als trainer. Huisman is nog even fanatiek als toen hij in de jaren tachtig en negentig met veel succes trainer was van de hoofdklassers TOP en Gemert op het hoogste amateurniveau. De vitale Bosschenaar verlengde onlangs daarom zijn contract met een jaar bij de club uit Den Bosch-Zuid, onder de rook van het Provinciehuis. Huisman kan net als generatiegenoot Advocaat het voetbal niet missen. Waarschijnlijk geldt dat andersom evenzeer. 

Natuurlijk kunnen jonge trainers met nieuwe ideeën en denkbeelden verfrissend werken in het soms wat conservatieve voetbalwereldje. Ik vind bijvoorbeeld dat relatief jonge trainers als Arne Slot van AZ en Danny Buijs van FC Groningen hun teams prima voetbal laten spelen. Maar de inbreng van ervaren trainers, die 'alles 'al eens hebben meegemaakt, kan ook nog heel heilzaam werken op jonge voetballers.Vraag dat maar eens na in Rotterdam Zuid of Den Bosch-Zuid! 


Koen van Deurzen is in Erp uitgegroeid tot een ste...
Gemert baalt van aanslepende blessures Jens Leijte...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)