zondag 05 juli 2020
3 minuten leestijd (559 woorden)
Aanbevolen 

Column: Allemaal in het linkerrijtje en niemand degradeert

Zomeravondgestel2

De competitie in het amateurvoetbal op alle niveaus gaat komend weekend weer van start. De verwachtingen zijn traditioneel weer hooggespannen aan het begin van het seizoen .

door Kees van der Zandt

De tweede en derde divisie en de hoofdklasse zijn al weer een paar weken bezig. Maar komend weekeinde gaat ook de competitie in de rest van het amateurvoetbal van start. Van het behoorlijke niveau van de eerste klasse standaard met fitte en technisch vaardige ploegen tot de absolute kelderklasse met pure recreanten,die op zondagmorgen hun kater wegspoelen met een partijtje voetbal.

Trainers, bestuursleden en spelers van clubs keken de afgelopen weken in kranten en op voetbalsites traditioneel weer vol verwachting en vol optimisme naar het nieuwe seizoen. De euforische verwachtingen worden meestal gedaan in een ontspannen zomers sfeertje op een terrasje. ,,We gaan minimaal voor een plek in het linkerrijtje. Onze selectie is veel breder en beter dan vorig seizoen. We hebben een echt vriendenteam en gaan aanvallend voetbal spelen." Het zijn uitspraken die je in nagenoeg elk interview terugleest en natuurlijk degradeert komend seizoen geen enkele ploeg.Het optimisme en de euforie regeren altijd weer aan de vooravond van het nieuwe seizoen . En dat is natuurlijk ook de charme van het voetbal.

Maar als eind oktober de bladeren flink gaan vallen en de klok terug gaat naar wintertijd blijkt er bij sommige clubs nog maar weinig over van die euforie. De hoge verwachtingen worden niet waargemaakt, en in plaats van een mooie plek in het linkerrijtje moet tegen degradatie worden geknokt. De trainer, die met veel trompetgeschal was binnengehaald, krijgt de ploeg niet aan het voetballen. Laat staan dat hij het team aanvallend laat voetballen of dat het een vriendenploeg is. ,,Een trainer is even goed als zijn materiaal. Als ik een scorende spits heb die mij kampioen maakt ben ik in de ogen van het publiek en veel bestuursleden een goede trainer. Het is allemaal zo betrekkelijk joh. Ik moet daarom altijd lachen als ik al die euforische en voorspelbare voorbeschouwingen in de aanloop naar een nieuwe seizoen weer lees", liet een trainer, die niet met naam vermeld wilde worden. Roland Timmermans, trainer van DSC, beaamt dat. ,,Het zelfde geldt voor zogenaamde vriendenteams. Nou ik kan je verzekeren dat geen enkele eerste elftal een vriendenploeg is. Hooguit een ploeg die het goed met elkaar kunnen vinden en respect hebben voor elkaar. Want van een selectie van achttien voetballers kunnen er maar elf spelen en heb je zeven ontevreden bankzitters. Echte vriendenteams vind je daarom alleen bij lagere elftallen, waar spelers nog met een lachend gezicht op de bank gaan zitten."

De optimistische en euforische stemming uit de voorbereiding mag dan bij veel clubs tijdens het seizoen nog weleens omslaan, maar het amateurvoetbal blijft natuurlijk altijd wel zijn charme behouden. Zowel voor de beoefenaar als de bezoeker. Wekelijks worden er duizenden wedstrijden gespeeld en de overgrote meerderheid daarvan verloopt probleemloos en sportief. Helaas halen excessen in het amateurvoetbal wel de landelijke media, die zich normaal weinig gelegen laten liggen aan het amateurvoetbal. Ook voor toeschouwers is het meestal onbekommerd genieten langs de lijn, zonder gescheiden supportersvakken of combiregelingen zoals in het betaald voetbal, en na afloop in gezellige kantines bij een biertje voor een betaalbare prijs. Veel plezier toegewenst bij en met uw cluppie dit seizoen en misschien is het verstandig om vooraf eens een keer geen torenhoge verwachtingen te hebben.

‘Bij SV Meerssen hoef je niemand te motiveren’
Rick Wouters zorgt bij UDI'19 voor een kwaliteitsi...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zondag 05 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)