2 minuten leestijd (477 woorden)

André de Vaan voelt zich soms net Hugo de Jonge of Marc Rutte

Het amateurvoetbal gaat dit weekeinde weer van start. Na een noodgewongen onderbreking van een paar maanden wegens het coronavirus.Naast spelers, trainers en supporters kijken ook scheidsrechters reikhalzend uit naar de aftrap van de wedstrijden . ,Ik voel me weliswaar soms net Hugo de Jonge of Marc Rutte , omdatje het voor sommigen toch nooit goed doet", laat scheidsrechter André de Vaan (69) luit Vlijmen lachend weten. ,,Maar ik vind het fluiten van een wedstrijd nog steeds hartstikke leuk om te doen. Het is een hobby die ik al 44 jaar met veel plezier beoefen."

door Kees van der Zandt

André de Vaan is al decennia lang een bekende verschijning als scheidsrechter in het regionale amateurvoetbal. De Vlijmenaar floot tientallen jaren eerste en tweede klasse . Ondanks dat hij in maart zeventig jaar wordt fluit hij momenteel nog steeds probleemloos wedstrijden in de derde klasse van grote aansprekende clubs als ondermeer ODC, Schijndel, Zwaluw VFC, SCG'18en Avanti'31. ,,Ik heb ook ooit een wedstrijd in de hoofdklasse gefloten en hetvriendschappelijke duel FC Den Bosch, toen Petrovic daar nog voetbalde, mogen leiden.Maarde derde klasse is nog steeds een heelmooi niveau om te mogen fluiten hoor".

Vlak voor de stop wegens het coronavirus dit seizoen floot De Vaan nog met verve de eerste Vughtse bekerderby tussen Helvoirt en Real Lunet. Het duel, door Helvoirt gewonnen, werd  zonder publiek maar voor de snorrende televisiecamera's van de Vughtse televisiezender NOVO3 gespeeld ,,De scheidsrechter was de beste man op het veld. Hij floot soeverein en zat er steeds kort bovenop ", sprak verslaggever Ger Postuma na afloop vol lof over de arbiter, waarover ook de spelers van beide clubs zeer tevreden waren.

Die waardering doet De Vaan uiteraard goed. ,,Want soms voel ik me als scheidsrechter net Hugo de Jonge of Marc Rutte. Omdat je het voor sommigen toch nooit goed doet." Toch bespeurt de arbiter dat hij momenteel meer waardering en respect krijgt voor het leiden van wedstrijden dan ooit van spelers, trainers en publiek. ,,Omdat ik al zo lang fluit kun je bepaalde situaties in een wedstrijd natuurlijk veel beter inschatten dan in je beginperiode als scheidsrechter." Ondanks zijn voor arbitrage gevorderde leeftijd, in maart wordt hij 70 jaar, is De Vaan conditioneel ijzersterk . De Vlijmenaar staat nooit ver van de duels in de wedstrijd. ,,In de aanloop naar het seizoen train ik vijf keer per week en tijdens het seizoen twee keer en ga ik wekelijks naar de sportschool", verklaart hij zijn opmerkelijke fitheid.

De Vaan zegt nog steeds met 'heel veel plezier' zijn wedstrijden te fluiten. ,,Ik wil het blijven doen zolang ik fit ben. Want een wedstrijd leiden vanuit de middenstip wil de spelers en mezelf niet aandoen." Maar vooralsnog kijkt hij nu vooral verlangend uit naar de herstart van het amateurvoetbal komend weekeinde. ,,Ik fluit zondag Emplina - HCR. Weliswaar een vriendschappelijk potje. Maar ik heb er hartstikke veel zin om die wedstrijd te fluiten." 
Bossche Hèndjes zorgen voor sfeer bij Bayern en Gl...
Bas Gösgens kijkt uit naar derby mét publiek

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)