4 minuten leestijd (718 woorden)
Aanbevolen 

Keeperstrainers Buitenkamp en Verdonk: 'Ballen tegenhouden blijft belangrijkste voor keeper'

Nederland verbaast en ergert zich dit seizoen in het stadion en voor de buis massaal aan keepers in het betaald voetbal die tijdens wedstrijden opzichtig en collectief de fout ingaan. Volgens de keeperstrainers Ronnie Buitenkamp (TOP Oss) en Edwin Verdonk (BVV) wordt er tegenwoordig veel te veel de nadruk gelegd op het meevoetballende aspect van de doelverdedigers in vergelijk hoe ze doelpunten het beste kunnen voorkomen. ,,Want volgens ons is het tegenhouden van ballen nog steeds het belangrijkste voor een keeper."

door Kees van der Zandt

'Keepertje, keepertje!'. Het is een rubriek die wekelijks terugkeert in het televisieprogramma Studio Voetbal op zondagavond. In het item worden blunders en grove fouten vertoond van keepers uit de eredivsie van de speelronde van dat weekend. De redactie van het programma heeft geen enkele moeite om dat onderdeel wekelijks te vullen. Want op het hoogste voetbalniveau van Nederland wordt dit seizoen kwalitaief een stuk minder gekeept dan voorgaande jaren. Afgelopen weekeinde gingen bijvoorbeeld Joel Drommel (PSV), Patrick van Osch (Fortuna Sittard) en Lars Unnerstall ( FC Twente) nadrukkelijk in de fout bij tegentreffers. Daarnaast is Onana na zijn terugkeer in de hoofdmacht van Ajax geen schim meer van de topkeeper die hij twee jaar geleden nog was. Nederlandse voetballiefhebbers verbazen en ergeren zich massaal langs de lijn en voor de buis over de misperen van de keepers.

Te vroeg gestopt

,,Als ik die beelden van die weifelende keepers zie op tv ben ik misschien wel te vroeg geboren en te vroeg gestopt", grapt Edwin Verdonk. De Bosschenaar was ooit een meer dan verdienstelijk doelman bij BVV in de hoofdklasse, destijds het hoogste niveau bij de amateurs. Inmiddels traint Verdonk al jarenlang de keepers van de selectie van BVV. ,,Toen ik zelf nog keepte kon je misschien wel tien topkeepers opnoemen in Nederland, maar dat is nu absoluut niet meer mogelijk. Alleen Feyenoord heeft momenteel een doelman die een topper kan worden. Er staan momenteel te veel matige keepers oder de lat in het betaald voetbal ", laat Verdonk weten.

Volgens hem is de oorzaak van het matige keepen dat er bij clubs veel te veel de nadruk wordt gelegd ophet meevoetballen van de doelverdedigers. ,,Natuurlijk is het leuk als een keeper een bal over veertig meter op de stropdas van een spits kan leggen en mee kan voetballen Maar volgens mij blijft het tegenhouden van een bal het belangrijkste voor een doelman. En daar train ik dan ook op. Net als op het verbeteren van de sterke punten. Want vertrouwen is heel belangrijk voor een keeper. " Ronnie Buitenlamp , keeperstrainer van TOP Oss, beaamt dat.,,Johan Cruijff maakte ooit als trainer van keeper Stanley Menzo een soort elfde veldspeler, die gewoon meevoetbalde. Maar daarin is men daarna veel te veel doorgeslagen bij sommige clubs. Want een keeper heeft niet voor niks handschoenen aan. Hij mag en moet soms de bal met zijn handen kunnen stoppen." Buitenkamp geeft een voorbeeld.,,Norbert Albers, mijn keeper bij TOP Oss, komt uit de Ajaxschool, waar meevoetballende doelverdedigers heilig zijn verklaard. In het begin van het seizoen toen Norbert nieuw was bij ons probeerde hij bog alle situaties als doelman voetballend op te lossen. Mooi om te zien, maar het kostte ons soms onnodig punten. In een gesprek heb ik toen duidelijk gemaakt dat als keeper een peer naar voren soms nuttiger kan zijn dan verzorgde passing en opbouw van achteruit. Hij heeft zich dat aangetrokken.Want sinds die tijd is Norbert ook een stuk beter en constanter geworden als keeper. Het is dan ook geen toeval dat in de Keuken Kampioen Divisie sobere keepers zonder poespas als Wouter van der Steen van FC Den Bosch en Nick Oly van NAC zo goed presteren. "

Terug naar de basis

,,Het trainen van keepers moet dan ook weer terug naar de basis. Met vooral de focus op hettegenhouden van ballen",vindt Verdonk.,,Want wat heb je aan een keeper die voetballend goed is en geen bal pakt? "Buitenkamp is het daarmee eens.,,Klopt, want net zo goed als een spits wordt beoordeeld op het maken van goals wordt een doelman beoordeeld op het voorkomen daarvan. Unnerstall kreeg vorig jaar bij PSV het verwijt dat het niet voldoende meevoetbalde, maar bewijst nu bij Twente dat hij desondanks beter in staat is om goals te voorkomen dan Drommel." 

Ronnie Buitenkamp
'Binding met Den Bosch gaat nooit helemaal verlore...
'Zenuwachtiger wedstrijden zoon dan toen ik zelf s...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)