zondag 19 september 2021
4 minuten leestijd (714 woorden)
Aanbevolen 

Bas Gösgens zit weer prima in zijn vel

basgosgens

ENGELEN| Bas Gösgens meldde zich een jaar geleden ziek als trainer van OJC Rosmalen. Het trainen van de club waar hij ooit met voetballen begon was voor Gösgens een droom, maar eindigde in een vreselijke nachtmerrie voor hem. Inmiddels is hij weer helemaal hersteld en gerevalideerd en traint hij sinds dit seizoen 'met heel veel plezier en beleving' eersteklasser SV TOP in Oss.

door Kees van der Zandt

Bas Gösgens (51) , voormalig voetballer van FC Den Bosch en TOP Oss , is vanaf 2003 met behoorlijk succes trainer in het amateurvoetbal. Hij was werkzaam bij Oisterwijk, Deurne, UNA, UDI'19, BVV en ZSV. Bij de meeste clubs was hij drie of vier jaar werkzaam. ,,Omdat ik iets neer wil zetten en op wil bouwen bij een club blijf ik normaal gesproken meerdere jaren", verklaart hij. Alleen bij BVV en ZSV uit Zeilberg was hij binnen een jaar vertrokken. ,,Bij BVV kon ik me niet vinden in een organisatie, waar een sponsor het technisch beleid bepaalt. Iets waar mijn opvolger Erik Meulendijk , die ook binnen jaar weg was, eveneens tegen aanliep."Bij de gemoedelijke eersteklasser ZSV in Zeilberg had Gösgens het prima naar zijn zin, en had er ook de intentie om zijn contract te verlengen. Maar toen de inwoner van Engelen halverwege het seizoen 2017-2018 een aanbod kreeg om trainer te worden van OJC Rosmalen kon hij die verleiding toch niet weerstaan.,,Ik ben bij OJC Rosmalen als voetballer begonnen en het was voor mij altijd de ultieme droom om daar ooit trainer te worden. Dat die droom zou eindigen in een nachtmerrie wist ik toen uiteraard nog niet."

Vol goede moed ging Gösgens vorig jaar zomer aan de slag bij OJC. Maar al snel bleek dat de samenwerking totaal niet liep zoals hij gehoopt en verwacht had. ,,Er was vanaf het begin geen band en vertrouwen tussen de staf en mij. Iets wat ik bij mijn vorige clubs altijd wel had. In het verleden bestond de begeleiding van OJC uit oud-spelers als Nico Koningstein, Nicky Scheepens en Marcel van Veldhoven. Maar ik kreeg in de staf te maken met emotionele supporters in plaats van echte voetbaljongens. Supporters reageren vooral emotioneel en praktijkjongens meestal rationeel, waar ik liever mee werk "Het plezier om te trainen bij OJC verging daarom al snel.,,Bovendien had ik toen ook nog de nodige privé problemen . Zoals het plotseling overlijden van mijn moeder en problemen met mijn werk. Ik had nog net geen burn-out, maar was toch flink gestresst en behoorlijk overspannen. Normaal is trainen een geweldige uitlaadklep voor problemen, maar door het gebrek aan vertrouwen bij de staf in mij , en omdat de organisatie rondom het eerste elftal volgens mij niet goed was bleek het tegenovergestelde het geval te zijn bij mij."

Uiteindelijk werd het Gösgens allemaal teveel en meldde hij zich begin november vorig jaar ziek als trainer van OJC Rosmalen, vlak voor de uitwedstrijd tegen TEC. ,,Het was gewoonweg niet meer te doen. Ik kreeg in die tijd paniek- en angstaanvallen en besloot uiteindelijk een maand later , in overleg met mijn arts, om helemaal te stoppen als trainer .,,Het was een hele vervelende periode voor me. Niet alleen door het stoppen als trainen, maar ook door die privé-problemen natuurlijk. Dankzij een goed geslaagde therapie en revalidatie ging het langzaam maar zeker weer beter met me."

Begin van dit jaar werd Gösgens door zijn vriend Chris van den Dungen gevraagd om hem op te volgen als trainer bij SV TOP in Oss ,,Ik zat weliswaar nog midden in mijn revalidatie, maar heb toch uiteindelijk ja gezegd."Momenteel zit Gösgens weer prima in zijn vel.,,Het gaat me weer hartstikke goed . Ik heb inmiddels een leuke nieuwe baan in het vastgoed en heb het prima naar mijn zin als trainer bij TOP. " Rancune ten opzichte van OJC zegt hij niet te hebben. ,,Het blijft een mooie club en ik had er een geweldige tijd als voetballer. Ik heb echt geprobeerd om er het beste van te maken als trainer en zal ook best mijn fouten hebben gemaakt. Maar ik heb het allemaal met de beste bedoelingen gedaan. Dat sommige clubmensen boos op me zijn, omdat ik voortijdig ben gestopt is jammer, maar deert me daarom niet. Ik hoop echt dat OJC ooit weer terugkeert in de derde divisie, een niveau waar ze als club ook thuishoren." 

Sparta'25-goalgetter Daan van Heijnsbergen (17): "...
Bob van den Berg is dit jaar de verrassende 'recht...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)