zaterdag 27 november 2021
2 minuten leestijd (494 woorden)

Scheidsrechter William van Schaijk: 'Bedankje Frank de Boer deed enorm goed'

f4cf73cc-9e24-456a-ae05-475a3f32d580 William van Schaijk

William van Schaijk (58) floot als scheidsrechter wedstrijden van jeugdteams van alle betaald voetbalclubs in ons land. Vierjaar geleden haakte de Vughtenaar echter teleurgesteld af als arbiter. ''Omdat het, door rapporteurs die vinden dat je altijd volgens de regels moet fluiten, niet meer mogelijk voor me was om in de geest van de wedstrijden te leiden" verklaart hij. ,,Desalniettemin was het een schitterende ervaring om de meest talentvolle jeugd van Nederland te mogen fluiten, die ik voor geen goud had willen missen."

door Kees van der Zandt

Zo'n 35 jaar gleden floot William van Schaijk als clubscheidsrechter wekelijks wedstrijden van het hoogste pupillenteam van Zwaluw VFC, de voetbalclub uit zijn woonplaats Vught. Het arbitreren ging hem dusdanig goed en gemakkelijk af dat Van Schaijk besloot zich op te geven voor de scheidsrechterscursus van de KNVB. ,,Die cursus werd destijds gegeven bij OJC Rosmalen door Jo van Balsfoort, die toen grensrechter betaald voetbal was en Leo van Beurden, die op het hoogste amateurniveau floot.", weet de Vughtenaar nog. ,,Nadat ik die cursus met goed gevolg had doorlopen ging ik voortaan op zaterdag jeugdwedstrijden voor de KNVB fluiten. Op zondag was ik destijds grensrechter bij het eerste elftal van Zwaluw VFC en later bij BVV en Haarsteeg,"

Promoveren

Het fluiten voor de voetbalbond van die jeugdwedstrijden bleek de Vughtenaar goed en makkelijk af te gaan. Na enkele jaren promoveerde hij, vanwege zijn goede beoordelingen, daardoor naar de hoogste regionen van de het jeugdvoetbal . ,,Ik floot daardoor vanaf die tijd bijna wekelijks wedstrijden van jeugdteams van betaald voetbalclubs. Ik heb ze allemaal gefloten van FC Dordrecht tot Ajax.", laat hij weten.

Van Schaijk viel op door zijn relaxte stijl van fluiten, waar tijd was voor een grapje en niet voor elke wissewasje een kaart werd getrokken. Spelers, trainers en toeschouwers bleken zijn manier van fluiten te waarderen. ,,Na een jeugdwedstrijd van Ajax te hebben gefloten kreeg ik een hand van hoofdtrainer Frank de Boer, die als toeschouwer aanwezig was, om te bedanken voor mijn voortreffelijke fluiten. Dat bedankje deed me enorm goed kan ik je verzekeren." Van Schaijk mocht er dan als scheidsrechter goed opstaan bij spelers, trainers en toeschouwers, bij de rapporteurs van de KNVB daalde zijn populariteit behoorlijk. ,,Ik probeerde altijd in de geest van wedstrijden te fluiten . Dus geen rode kaart geven bij een ongelukkige handsbal bij een 7-0 tussenstand in de slotminuut. Maar die rapporteurs vonden echter wel dat je altijd een wedstrijd volgens de regels moet fluiten. Die betutteling begon me steeds meer tegen te staan en daarom ben ik vier jaar geleden gestopt met fluiten."

,,Het is jammer dat ik door de rapportages uit teleurstelling ben gestopt als scheidsrechter. Desalniettemin vond ik het een schitterende ervaring om jarenlang de meest talentvolle jeugd te hebben mogen fluiten. De jeugdwedstrijd PSV, met Twan Scheepers als trainer, en Feyenoord , waar Gaston Taument trainer was, voor volle tribunes op de Herdgang was het meest memorabele duel dat ik ooit heb mogen leiden. Echt onvergetelijk was dat. "  

TMV-actueel: Jean Claude van Aanholt verruilt Blau...
Ruud Fleskens en Keldonk gaan voor tweede seizoen

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)