5 minuten leestijd (1032 woorden)
Aanbevolen 

'Binding met Den Bosch gaat nooit helemaal verloren'

Dick Bults (63) speelde ruim dertig jaar geleden betaald voetbal bij FC Den Bosch. Inmiddels is hij al jarenlang een geslaagd zakenman met een eigen bedrijf in Emmen. Maar de binding met Brabantse hoofdstad is bij de voormalige vleugelverdediger nooit helemaal verloren gegaan. Want hij komt nog jaarlijks over naar Oeteldonk om er met voormalige voetbalmaats carnaval te vieren. ,,En ook mijn huisarts en tandarts zijn nog steeds dezelfde als toen ik bij Den Bosch voetbalde."

door Kees van der Zandt

Amper 18 jaar was Dick Bults toen hij, vanuit het Drentse Klazienaveen, debuteerde in het betaald voetbal bij FC Groningen. ,,Een geweldig team met ondermeer Peter Houtman, Jan van Dijk, Erwin Koeman en een nog piepjonge Ronald Koeman", laat Bults weten. ,,Ik weet nog goed dat Ronald als 15-jarige ietwat verlegen manneke zijn opwachting maakte bij de eerste training van de club. Er was namelijk nogal wat commentaar op zijn komst onder een aantal supporters, die het maar niks vonden dat de zoon van de technisch directeur Martin Koeman bij de selectie van Groningen kwam. Maar toen Ronald zich daar pijlsnel ontwikkelde als voetballer was het commentaar van die fans snel verstomd."Bults speelde drie jaar als nooit versagende rechtsback bij FC Groningen. ,,Ik heb er een geweldige tijd gehad. Maar ik kon er door de moordende concurrentie als jonge speler niet altijd op een vaste plaats rekenen. Toen Cambuur Leeuwaren me belde, waar ik drie keer zoveel kon verdienen, voor een overgang hoefde ik niet lang na te denken."

De Drent groeide in de Friese hoofdstad uit tot een vaste waarde in de defensie. ,,Ik had het in Leeuwarden als voetballer en als mens geweldig naar mijn zin daar. Elke thuiswedstrijd speelden we voor een uitverkocht stadion en ook het leven was goed. in Leeuwaren. We waren steeds dichtbij, maar promotie naar de eredivisie was telkens net niet bij." Alles leek er destijds dan ook op te wijzen dat Bults zijn voetballoopbaan ook bij Cambuur zou beëindigen. Maar de komst van Sandor Popovics als trainer bleek na 8,5 jaar het einde van Bults bij de Friese club. ,,Onder hem ben ik mijn vaste plaats kwijt geraakt. Hij deed me wel beloftes, maar die is hij nooit nagekomen. Ik heb toen het bestuur van Cambuur gevraagd om me te verkopen. Heerenveen en Emmen toonden ook belangstelling. Maar mijn keus viel, na een goed gesprek met manager Ad Zonderland en trainer Theo de Jong,  in november 1988 op FC Den Bosch."

De geboren en getogen Drent voelde zich vanaf de eerste dag thuis bij de club en in de Brabantse hoofdstad. . ,,We hadden in de eredivsie een prima ploeg met spelers als ondermeer Jan van Grinsven, Fred van der Hoorn, Hendrie Kruzen, Jack de Gier, Jan Gösgens en Mart van Duren. Ik voelde me als rechtsback als een vis in het water in de achterhoede van het team, waarmee we in mijn eerste jaar bij Den Bosch slechts één puntje te kort kwamen voor Europees voetbal. " Bults noemt Theo de Jong, die zijn coach was in zijn eerste jaar bij FC Den Bosch , 'de beste trainer die hij ooit meemaakte'. "Theo was tactisch zo enorm sterk joh en haalde het beste uit zijn spelers. Maar helaas dacht het bestuur van Den Bosch daar anders over. Zij vonden dat Theo zwak was in de communicatie met sponsors en de media. Ze haalden Rinus Israël daarom terug als trainer. Maar Rinus kon helaas niet meer brengen wat hij in zijn eerste periode bij Den Bosch presteerde als trainer. We degradeerden onder hem zelfs en Rinus werd ontslagen. Hij werd opgevolgd door Hans van der Pluijm. Onder Hans hebben we nog de bekerfinale gehaald en zijn een jaar later via de nacompetitie weer teruggekeerd in de eredivisie."

OJC

Daarna speelde Bults nog twee jaar bij de amateurs van OJC in zijn toenmalige woonplaats Rosmalen. ,,Een hartstikke leuke tijd onder de trainers Vladimir Ciric en daarna Wiljan Vloet, waarmee ik nog een kampioenschap meemaakte." ,,Dick Bults was in het veld een spijkerharde verdediger. Maar na afloop een geweldige aardige en sociale vent ", weet Toon van Uden, zijn toenmalige ploegmaat bij OJC nog. ,,Het was echt een mensen-mens zonder kapsones, waarmee iedereen graag bij de club graag contact had." Na zijn periode bij OJC keerde Bults weer terug naar zijn roots in Drenthe. In Emmen is hij directeur en eigenaar van een internationaal bedrijf in voeding. ,,Maar hoewel ik al bijna 30 jaar weg ben uit Brabant gaat de binding met de Bossche regio bij mij nooit helemaal verloren. Want mijn huisarts en tandarts zitten nog steeds in Den Bosch en Rosmalen. Als ik daar moet zijn combineer ik dat altijd met een bezoek aan mijn vroegere ploegmaat van Cambuur Jos Peltzer die in osmalen woont." Daarnaast komt Bults met carnaval elk jaar naar Oeteldonk om er carnaval te vieren met voormalige ploeggenoten en kennissen van FC Den Bosch. ,,Carnaval vieren en waarderen heb ik geleerd bij FC Den Bosch. Het is voor mij elk jaar weer een geweldige reünie, waar ik enorm van geniet. Ik logeer dan van zondag tot dinsdag in Hotel Central op de Bossche Markt. Samen met mijn maatje Jack de Gier kom ik dan in de Korte Putstraat volop voormalige ploeggenoten en oud-spelers van FC Den Bosch tegen zoals Jan Gösgens, Chris van den Dungen, Frank Kusters, Wim van der Horst en Anthony Lurling. Keigezellig om die lui dan weer te spreken. Ik was dan ook blij dat ik dit jaar weer carnaval kon vieren na de Corona periode"" Het bloed kruipt ook bij Bults waar het niet gaan kan. Hij houdt het voetbal, vooral van zijn voormalige clubs, nog zoveel mogelijk bij. Maar een functie in de voetballerij als trainer, analist of in het management zit er voorlopig niet in voor de makkelijk pratende Drenth. ,,Want vanwege mijn werk is dat gewoonweg niet mogelijk. Omdat ik soms weken in het buitenland zit en ik daardoor momenteel geen vast verband aan kan gaan met clubs. Maar wie weet over een paar jaar als mijn gezondheid zo goed blijft", besluit hij.

Samen met De Peer van Den Bosch (Roger Schouten)
'Wie kan zeggen ooit met 3-0 van Barcelona te hebb...
Keeperstrainers Buitenkamp en Verdonk: 'Ballen teg...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)