Hans van der Pluijm (72) woont en werkt al vanaf 1999als trainer in Ghana en is helemaal gesetteld in het Afrikaanse land. Maar de herinnering aan zijn periode bij FC Den Bosch, waar hij 28 jaar keeper en trainer was, wordt nog dagelijks met veel plezier gekoesterd door de geboren Nieuwkuijker. ,,De binding met en liefde voor FC Den Bosch gaan nooit voorbij. Ik heb daar een geweldige en onvergetelijke tijd meegemaakt."
door Kees van der Zandt
Op het moment dat in ons land de herfst zich onmiskenbaar aankondigt met regenbuien en harde wind schijnt in Ghana volop de zon. ,,Het is vandaag bijna 30 gaden en behoorlijk broeierig voor de tijd van het jaar", laat Hans van der Pluijm weten vanuit zijn huis in het Afrikaanse land. Hij kan het weten, want hij woont en werkt er al 22 Jaar.Hij was maar liefst 28 jaar als keeper en trainer aan FC Den Bosch verbonden en daarna een korte periode als coach bij Excelsior en de amateurs van Kozakken Boys. In 1999 ging Van der Pluijm, na bemiddeling van zaakwaarnemer Ger Lagendijk, aan de slag als trainer van de Ghanese topclub Ashanti Gold SC . Een verrassende keus die overgang naar Afrika voor velen in het regionale en landelijke voetbalwereldje. Want 'Pluim' leek toch vergroeid met Nederland in het algemeen en het gemoedelijke Brabant en zijn stad Den Bosch in het bijzonder. ,,Ik wilde in ons land graag als trainer in het betaalde voetbal blijven werken, maar in die periode was er bij de clubs vooral vraag naar oud-internationals als coach", blikt hij terug. ,,Toen de kans kwam om in Ghana aan de slag te gaan heb ik eieren voor mijn geld gekozen en daar getekend."
Het beviel Van der Pluijm wonderwel snel en goed in het Afrikaanse land. Zowel privé als sportief. Want in Ghana hertrouwde hij met een Afrikaanse vrouw en stichtte met haar een gezin. Als trainer was het voor Van der Pluijm in Ghana heel anders werken dan hij gewend was. ,,De spelers in Afrika zijn veel gedienstiger dan in Nederland. Commentaar op je beslissingen geven ze niet, en ze nemen meteen iets van je aan als je wat vertelt. Het respect voor je als trainer is hier enorm groot. Soms zijn ze echter ook te bescheiden en durven ze niks tegen een trainer te zeggen. Dat is een heel verschil met veel spelers in Nederland die meteen een weerwoordje klaar hebben."
Volgens Van der Pluijm missen sommige Afrikaanse spelers, die technisch meestal heel vaardig zijn,de flair en de brutaliteit van voetballers uit het westen. ,,Ik heb ze steeds gestimuleerd om na te denken over de speelwijze en om open met me te communiceren. Dus bijvoorbeeld niet uit nederigheid naar de grond kijken als ze met me praten. Maar me zelfbewust aankijken. Dat waseen proces om het zelfvertrouwen te vergroten bij de spelers, waaraanik keihard heb gewerkt." De wat meer open werkwiijze van de Nederlandse trainer sloeg aan in Afrika. Want Van der Pluijm werd er de afgelopen decennia een succesvol en veelgevraagd trainer bij tal van clubs in Ghana, Tanzania en Ethopie. In 2007 werd hij uitgeroepen tot trainer van het jaar in Ghana en in 2016 in Tanzania. Een aantal door hem getrainde spelers brak door bij topclubs in Afrika en Europa.'. ,,Sommige spelers sturen me daarvoor nog regelmatig bedankjes en dat doet je natuurlijk goed." Een club trainen doet de 72-jarige Van der Pluijm momenteel niet meer. ,,Ik doe nog wel wat hand- en spamdiensten voor de voetbalbond in Tanzania. Zoals het opzetten van programma 's voor beginnende trainers." Maar de voormalige trainer en keeper houdt nog wel alles dagelijks bij in de media wat er op voetbalgebied gebeurt. Hij ziet alle wedstrijden uit de eredivisie en van Oranje op televisie en ook, indien mogelijk, die van zijn kleinzoon Jordy de Wijs bij Queens Park Rangers. Maar ook de verwikkelingen in en om Den Bosch worden dagelijks bijgehouden online via het Brabants Dagblad. Ook uiteraard het wel en wee rondom FC Den Bosch , waar hij 28 jaar actief was als keeper en trainer, volgthij op de voet via de media en op Facebook,,Op vrijdagavond weet ik meteen na afloop van de wedstrijd of ze hebben gewonnen of verloren. De binding met en liefde voor die club verdwijnen bij mij nooit. Ik heb een onvergetelijke tijd bij die club meegemaakt."
Met aanstekelijk plezier vertelt hij over de promoties naar de eredivisie die hij meemaakte met FC Den Bosch als speler in 1971 en als trainer in 1992 en uiteraard over de verloren bekerfinale in een bomvolle Kuip in 1991 tegen Feyenoord. In zijn huis in Ghana zijn foto's met ondermeer assistent Cor Adriaanse en spits Jack de Gier, de stille getuigen en bewijzen van die tijd.,,Cor ras een goudeerlijke venten recht voor zijn raap. Hij was een soort broer voor me als assistent. Zo vertrouwd was dat. Jacky de Gier hebben de toenmalige hoofdtrainer Theo de Jong en ik destijds als jong manneke van Schijndel naar Den Bosch gehaald na een flesje bier te hebben gedronken met zijn vader thuis. Schitterend om mee te maken was dat toen. Mooi dat Jacky nu hoofdtrainer van Den Bosch is. Hij heeft zich prima ontwikkeld. Ook ben ik er trots op dat ik Ruuf van Nistelrooy als 17-jarige bij Den Bosch , die later uitgroeide tot een topvoetballer, heb laten debuteren. " Van der Pluijm mag het dan goed naar zijn zin hebben en gesetteld zijn in Ghana. Toch denkt hij nog af en toe weleens met weemoed terug aan vroeger aan zijn verblijf in en rond de Brabantse hoofdstad. ,,Niet alleen aan FC, maar ook aan de stad met zijn prachtige evenementen, zoals carnaval. Dat was toch wel mooi en heel gezellig om mee te maken." Van der Pluijm hoopt er dit jaar weer eens een bezoek te brengen aan Den Bosch. "Door corona is het er de afgelopen anderhalf jaar helaas niet van gekomen. Momenteel zit ik te wachten op een oproep voor een nekoperatie. Maar daarna wil ik toch wel dolgraag weer eens naar Den Bosch. .Om familie, vrienden en bekenden weer te zien en hopelijk ook nog wedstrijdje van FC te bekijken. Want het bloed kruipt toch waar niet gaan kan.""