4 minuten leestijd (892 woorden)

Chris Ottens voetbaljournalist ED en liefhebber pur sang

Chris Ottens (30) uit Nuland ziet als sportjournalist van het Eindhovens Dagblad (ED), als volger van PSV en Helmond Sport zó n 90 voetbalwedstrijden per seizoen. Daarnaast volgt hij ook het regionale amateurvoetbal nog op de voet en trapt zelf een balletje in een recreatieteam van de plaatselijke voetbalclub Nulandia. ,,Je moet daarvoor toch wel een beetje gek van voetbal zijn",erkent hij lachend.

door Kees van der Zandt

Met collega Rik Elfrink verslaat Chris Otten donderdagavond het Europa League duel Sturm Graz tegen PSV voor het ED.,,Alls ik vrijdag op tijd terug ben uit Zwitserland ga ik nog misschien even naar huis. Maar anders rijdik meteen doornaar Sportpark De Braak in Helmond om daar verslag te doen van Helmond Sport tegen Jong Ajax voor de krant." blikt hij vooruit vanuit zijn woonplaats Nuland. Het geeft aan hoe druk de journalist bezig is met voetbal. Het deert hem niet, wantOttens doet zijn werkzaamheden voor de sportredactie van het ED met veel plezier, overgave en vakmanschap.

Sportjournalist worden was voor hem namelijk alls kind als een droombaan. ,,Nog liever had ik profvoetballer willen zijn natuurlijk. Maar daarvoor kwam ik gewoonweg te kort", bekent hij ruiterlijk. ,,Want als manneke in de jeugd hier bij Nulandia kwam ik er wel achter dat ik hooguit het tweede elftal zou kunnen halen. Maar het voetbal heb ik van kindsaf aan op de voet gevolgd. Op tv keek ik naar Oranje, Studio Sport, Sportschau op Duitsland en the Match of the Day op de BBC. Met mijn vaderging ik regelmatig naar wedstrijden van FC Den Bosch. In De Vliert. Ik genoot met volle teugen van dat vele voetbal.""

Sportjournalist worden kwam concreet in beeld bij Ottens toen hij journalistiek studeerde in Tilburg. ,,Ik liep in 2011 stage bijhetBrabants Dagblad, waar ik mijn werkzaamheden op de regioredactie combineerde met het volgen van het amateurvoetbal voor die krant. Dat volgen van het voetbal in de regio vond ik hartstikke leuk om te doen. Ik houd het amateurvoetbal in de regiodan ook nog steeds met heel veel plezier bij.. Ik lees de amateurverslagen in de krant, maar ook de verhalenop siites als Tismarvoetbal en 073 Voetbal . Ook de derby tussen Nulandia en RKKSV uit de Kruisstraat probeer ik elke jaar re bezoeken. Dat is hier in het dorrp een echte topper. Daarnaast voetbal ik zelf ook nog in het vijfde van Nulandia. Altijd leuk en gezellig met een mooie derde helft in de kantine."

De pakkende verhalen van Ottens over het amateurvoetbal vielen in de smaak bij de chefsport van het Brabants Dagblad. Want na twee jaar amateurs verslaan mocht hij verslaggaan doen van eerste divisionist FC Oss, zoals het huidige TOP Oss toen nog heette. ,,Ik debuteerde daar als verslaggever in het betaald voetbal. Een mooie en leerzame tijd, waarin de club periodekampioen werd.Met directeur Peter Bijvelds, een open boek en fijne man, was het heerlijk werken als verslaggever."

Inmiddels is Ottens al weer zes jaar werkzaam als sportverslaggever bij het ED, waar hij een contract kreeg. Hij is de vaste verslaggever bij Helmond Sport en is sinds drie jaar met Rik Elfrink clubwatcher bij PSV voor die krant. ,,Helmond Sport is een gemoedelijke club, waar je als verslaggever snel wordt opgenomen. In het begin was het even wennen , omdat ik niet uit die regio kom. Maar gastvrije clubmensen als Louis Coolen maakte me snel wegwijs bij de club. " Met Rik Elfrink reist hij PSV voor het ED achternavoor wedstrijden in de eredivsie en in de Europa Leaguie. ,,Natuurlijk is het mooi om voor een wedstrijd naar Portugal of Cyprus, te mogen voor de krant. Maar het zijn beslist geen snoepreisjes hoor. Voor, tijdens en na de wedstrijd moet er hard worden gewerkt om de gegevens zo snel mogelijk online en in de krant te krijgen. Maar je hoort mij niet klagen hoor. Ik doe nu als voetbaljornalist wat ik altijd heb gewild."

Bij de wedstrijd Helmond Sport is Ottens altijd de enige verslaggever voor het ED. Maar bij PSV doet hij het samen met eerste man Rik Elfrink.Ottens heeft geen moeite met die rolverdeling. ,,Nee joh, Rik is een heel prettige collega en hij doet PSV al tien jaar voor de krant. Hijis bekend in heel Nederland, heeft een enorm netwerk en geeft regelmatig zijn visie op PSV iop televisie n Veronica Inside. Hij is een geweldig visitekaartje voor het ED als clubwatcher voor PSV. Ik krijg voldoende ruimte van hem om ook verhalen over de club te maken. "

Hans Kraaij kreeg afgelopen week de cynische vraag van de wat geirriteerde PSV - trainer Roger Schmidtof hij zelf ook ooit op niiveau had gevoetbald. ,,Die vraag is me mog nooit gesteld door trainers of spelers uit het betaald voetbal. Omdat ik veel kom bij de clubs die ik mijn pakket heb zien ze misschien wel dat ik serieus met mijn vak als journalist bezig ben. Ik ben kritisch als het moet\ ,en positief als het kan." In tegenstelling tot veel profvoetballersdoet Ottens niet aan carriereplanning. Je hoort hem dan ook niet praten over een overgang naar bijvoorbeeld Voetbal International of De Telegraaf.,,Nee hoor. Ik heb het geweldig goed naar mijn ziin als verslaggever bij het ED en houd er het nog een wel tijdje vol als sportverslaggever. Al is het de vraag of ik dit drukke leventjekan volhouden wanneer ik in een eventuele gezinssituatie zou komenmet kinderen. "

[DERDE DIVISIE ZONDAG] Bertran Kreekels wil bij O....
[DERDE DIVISIE ZONDAG] Rode kaart Zeller (Blauw Ge...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)