dinsdag 07 april 2020
4 minuten leestijd (807 woorden)
Aanbevolen 

Chris van den Dungen na ruim 40 jaar geen speler of trainer meer: 'Tijd om te genieten van andere dingen'

00125fde-3c01-4e39-9ea7-6556d4c15455 Chris van den Dungen

 DEN BOSCH| Op het moment dat we Chris van den Dungen aan de telefoon krijgen geniet hij samen met zijn vriendin Ilse ( Met een liefdevolle knipoog: 'Ons Ilske. zij volgt mij overal'), van een welverdiende vakantie in Thailand. Op onze vraag of hij tijd heeft om terug te blikken op de laatste vier seizoenen bij SV TOP zegt hij gekscherend: "Is het komkommertijd of zo?". Het typeert Van den Dungen die zichzelf gelukkig goed kan relativeren. Wij vonden het echter zeker wél belangrijk om even stil te staan bij het ten einde gaan van de trainersloopbaan van de aimabele Bosschenaar.

Door: Willy Rooyakkers

Want dat Chris van den Dungen niet meer terugkomt als trainer/coach is eigenlijk wel zo goed als zeker. Van den Dungen: "Ik geef al langer aan dat het in feite te druk voor me is. Ik zit in het onroerend goed en krijg het steeds drukker. Zo moet ik mijn gezicht ook in de avonduren links en rechts laten zien op participatieavonden van bewoners en dergelijke. Je kent het allemaal wel. En ik tik binnenkort de zestig aan dus het is eigenlijk wel mooi geweest toch?"

Rijke loopbaan

Chris van den Dungen genoot als teenager de status van toptalent. De kwikzilverachtige linksbuiten van FC Den Bosch verhuisde dan ook al op 20-jarige leeftijd naar het destijds steenrijke AZ'67 in Alkmaar. De door Wastora, het door de legendarische gebroeders Molenaar geleidde bedrijf in witgoed, zwaar gesponsorde Noord-Hollanders waren klaar om de traditionele Top 3 te bestormen en timmerden gigantisch aan de weg. Het zegt veel dat Van den Dungen gescout werd door deze club, de linksbenige krullenbol bulkte dus van de kwaliteit. De international van Jong Oranje redde het uiteindelijk niet in Alkmaar maar had dan ook te maken met niet misselijke concurrentie van spelers als Pier Tol en Kurt Welzl. Toch groeide hij alsnog uit tot een meer dan verdienstelijke profvoetballer. Een loopbaan die hem langs vele clubs voerde en pas stopte toen hij al dik achter in de dertig was geraakt. In de herfst van zijn carriëre ontpopte de geboren flankspeler zich meer en meer tot een geroutineerde inschuivende centrale verdediger. 

Trainer

Al gauw werd Chris van den Dungen natuurlijk ook trainer. Bij clubs als St. Michielsgestel, RKDVC en Meerkerk deed hij het prima waardoor het destijds nog hoog aangeschreven UDI'19 bij hem aanklopte. Via Brabantia kwam hij uiteindelijk bij SV TOP terecht, de vereniging die hem altijd na aan het hart heeft gelegen. "Als voetballer was ik destijds de eerste aankoop van TOP Oss, wist je dat? TOP was net gestart met een elftal in het profvoetbal en ik was de eerste die ze haalden. Ik voelde me toen ook altijd al enorm prettig in het Osse en dat bleek ook vele jaren later nog het geval te zijn toen ik trainer werd van de SV." En dat terwijl hij bij zijn (r)entree een enorme puinhoop aantrof. "Nou ja, er waren net elf of twaalf gasten naar DESO overgestapt en we speelden in de hoofdklasse. Je snapt dat dit een ongewenste situatie vormde. We moesten overal spelers ronselen en haalden vervolgens maar zeven punten en vlogen eruit." Chris van den Dungen had het desondanks prima naar zijn zin. "Ik kreeg van het begin af aan het vertrouwen van de technische mensen en kon in alle vrijheid mijn werk doen. Dat is gewoon heel fijn, TOP is een leuke club met prima mensen." 

Trots

Langzaam maar zeker bouwde hij in Oss opnieuw aan een leuk elftalletje. De Osse club staat erom bekend om altijd weer terug te komen, de club is veerkrachtiger dan een trampoline. SV TOP werd in het verleden al keer op keer leeggeroofd maar altijd slagen de mensen van de club er weer in om via de jeugdopleiding weer een elftal te vormen en te ontwikkelen. "Dat is de kracht van deze club. En dat terwijl er heel veel goede spelers voor nul euro moeten komen spelen. Ik ben er enorm trots op dat ze daartoe dan ook bereid blijken meestal, dat zegt eigenlijk alles over SV TOP. " Dit jaar scheelde het niet veel of de rood-witten waren alweer terug in de hoofdklasse."Ja dat was mooi geweest natuurlijk maar ach: als TOP bovenin de eerste klasse speelt is dat eigenlijk prima toch?" De opvolger van Van den Dungen luistert naar de naam Bas Gösgens, een oude bekende uit het Bossche. "Ik blijf wel op de achtergrond wat mee adviseren indien gewenst. Zo blijf ik toch een beetje bij de club betrokken. Ik weet zeker dat ze met Basje een prima man hebben gehaald en Anton Vos is er gelukkig ook nog. Met hem kon ik altijd lezen en schrijven." Acht augustus aanstaande wordt 'Chrisje' alweer 60, het is hem niet aan te zien. "Maar het is wel zo haha. Tijd om te genieten van andere dingen."


Chris van den Dungen met doelman Jeffrey Vendrig: "Munne moat."
UDI'19 traint met twee proefspelers
Indelingen voor de hoogste amateurklassen zijn bek...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
dinsdag 07 april 2020

Captcha afbeelding

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)