3 minuten leestijd (507 woorden)
Aanbevolen 

Column Kees van der Zandt over start amateurcompetitie 'Wedstrijden waar geen hond langs de lijn staat'

Het betaald voetbal is al weer een tijdje in de gang. Dit weekeinde gaat ookde competitie in het amateurvoetbal weer van start.Honderdduizenden spelers, van beginnende pupil tot puffende veteraan, en supporters kijken er reikhalzend naar uit.Maar toch lijkt de belangstelling van het publiek voor de wedstrijden van de 'local heroes' een stuk minder dan vroeger.

door Kees van der Zandt

Voetbal is en blijft onverminder populair bij het publiek. Wedstrijden op televisie worden over het algemeen goed tot zeer massaal bekeken. Het maakt niet uit of nou Champions League, eredivisie, interlandvoetbal, of vrouwenvoetbal is. Nederland kruipt massaal thuis voor de buis of in het café om de wedstrijden te bekijken. Tripjes naar wedstrijden van Barcelona en in de Premier League zijn populair bij veel voetbalfans. Kinderen vragen en krijgen van hun ouders peperdure shirts van hun favoriete voetbalclubs uit binnen- of buitenland

Maar de gigantische belangstelling voor het (inter-) nationale topvoetbal zorgt er wel voor dat de interesse voor het bezoeken van wedstrijden in het amateurvoetbal, waar dit weekeinde alle competities van start gaan, de laatste jaren over het algemeen flink terug is gelopen. Belangstelling van het publiek voor de wedstrijdverslagen en de uitslagen van de plaatselijke amateurclubs is er nog wel degelijk. Want regionale en lokale media die aandacht besteden aan het amateurvoetbal worden steevast goed bekeken op zondagavond en maandagmorgen. ,,Maar het vertaalt zich bijna niet meer in veel publiek bij wedstrijden.Er zijn duels waar bijna geen hond meer langs de lijn staat en ik halsbrekende toeren uit moet halen om wat toeschouwers op de achtergrond van een foto te krijgen", liet een regionale sportfotograaf onlangs weten. ,,Vroeger ging je met je vader of met vrienden op zondagmiddag naar je plaatselijke amateurclub. Maar dat is voorbij. Spelers van lagere teams die 's morgens hadden gevoetbald bleven in de kantine wachten bij een pilsje op de wedstrijd van het eerste elftal. Ook dat zie je bijna niet meer."

Natuurlijk zijn er clubs in het amateurvoetbal waar nog steeds behoorlijk wat publiek komt naar de wedstrijden, met name in de dorpen met veel gemeenschapszin. Maar het is toch bijna overal over het algemeen een stuk minder dan het ooit was. In de regio Uden praat men met weemoed over de jaren negentig en het begin van deze eeuw toen de onderlinge confrontaties tussen UDI en Gemert voor volgepakte tribunes werden gespeeld. In Oss werd TOP ooit kampioen in de hoofdklasse , destijds het hoogste amateurniveau, voor een vol Kuipje. Het is de natuurlijk vraag of die drukbezochte wedstrijden ooit terugkomen. Natuurlijk is er anno 2021 veel meer keus in vrijetijdsbesteding dan vroeger en is er bijna dagelijks voetbal op televisie te zien. Maar een bezoek aan een voetbalwedstrijd in je eigen dorp of stad bij de amateurs blijft ook in deze tijd nog altijd leuk om de local heroes aan het werk te zien en na afloop gezellig een pilsje te pakken in de kantine. Ik wens de spelers en supporters in het amateurvoetbal een prettig seizoen en veel succes en plezier toe bij en met hun cluppie.  

Schijndel de sterkste in Meierijderby tegen ODC
[DERDE DIVISIE ZONDAG] Zondag is het Gemert – Blau...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)