zaterdag 16 oktober 2021
3 minuten leestijd (513 woorden)
Aanbevolen 

Column: 'Massaal gluren bij de buren'

gladbach De tribunes van Borussia Mönchengladbach worrden momenteel gevuld met afbeeldingen van supporters

Nu de competities in ons land zijn beëindigd, vanwege het coronavirus,heeft de aandacht van veel Nederlandse voetballiefhebbers zich de laatste weken verplaatst naar de Bundesliga. De live uitgezonden wedstrijden op het hoogste niveau bij de buren in Duitsland op FOX  worden wekelijks massaal en met plezier bekeken door veel Nederlandse supporters. Dat de wedstrijden worden gespeeld in lege stadions mag de pret nauwelijks drukken.Want het spel van met name Bayern München, Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach is meestal van heel hoog niveau.

door Kees van der Zandt

Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw stemden veel Nederlandse voetballiefhebbers op zaterdagmiddag vanaf kwart voor zes massaal af op 'das erste', het televisiestation dat de samenvattingen uitzond van de Bundesliga. Het wekelijkse programma van de wedstrijden in de hoogste Duitse voetbalklasse. De verschillen tussen clubs als Bayern München, Borusssia Dortmund, Gladbach en Hamburger SV waren destijds heel klein en er was meestal spanning tot diep in blessuretijd. Je kon er van op aan dat als de commentator op het einde van de samenvatting van een wedstrijd zei : 'Die nächtsten bilder zeigen wir ungekurzt' dat er in de slotminuut van dat duel nog werd gescoord. Bij Bayern was meestal topscorer Gerd Müller het goudhaantje met een laat doelpunt. Bij Gladbach wist in die tijd stylist Günther Netzer in de slotminuut regelmatig fraai te scoren met een subliem genomen vrije trap.

Bundesliga bezoeken

De Bundesliga werd de afgelopen decennia in ons land steeds populairder bij de fans. Natuurlijk was er weleens ergernis over een overduidelijke schwalbe van een Duitse voetballer. Maar over het algemeen groeide het respect en de waardering van Nederlandse voetbalfans voor de beleving, inzet en kampfgeist van de voetballende buren in de Bundesliga. Niet alleen werden de televisiebeelden van de Duitse competitie heel goed bekeken. Maar ook steeds meer Nederlandse voetballiefhebbers bezoeken tegenwoordig op zaterdagmiddag een wedstrijd in de Bundesliga. Veel supporters van FC Twente hebben ook een seizoenkaart bij Schalke 04 en fans van VVV bezoeken regelmatig een duel van het nabij gelegen Gladbach. Vriendengroepen uit Den Bosch en Haaren bezoeken ook regelmatig duels 'puur voor de fun' van Gladbach en Schalke. ,,Niet alleen vanwege het hogere niveau in Duitsland hoor".laat een Bossche fan van Schalke weten. ,,Maar ook omdat de sfeer tussen de supporters in Duitsland een stuk gemoedelijker is dan hier. De fans van beide clubs zitten tijdens gewoon gezellig naast elkaar. Hier in Nederland is dat onvoorstelbaar, je kunt hier niet eens met een petje van PSV bij Ajax op de tribune gaan zitten zonder ruzie te krijgen."

Willem van Hanegem kijkt ook

Wedstrijden bezoeken in de Bundesliga is er echter voorlopig nog niet bij voor de supporters vanwege de coronacrisis. Maar het feit dat de wedstrijden nu live worden uitgezonden door FOX, uit een weliswaar leeg stadion, is een behoorlijke pleister op de wonde voor de fans. ,,Want het spel van met name Bayern München, Borussia Dortmund en Gladbach is meestal van een heel hoog niveau. Dan neem je die lege tribunes maar even op de koop toe", liet Willem van Hanegem deze week in zijn column in het AD weten. 

Sharif Lopes en Jordy Thomassen naar BVV
2010| De dag dat Ronald van Herpen het op zijn heu...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)