zaterdag 04 juli 2020
5 minuten leestijd (930 woorden)

De eerste divisie is verre van tweederangs......

fcdordt2 Het stadion van FC Dordrecht, De Krommedijk, rond 1980 (screenshot)

REDACTIE| De eerste divisie, de huidige Keuken Kampioen Divisie, lijkt in alles in opkomst maar daar moet wel hard voor worden geknokt. Hieronder belijdt Frank Berkhout voor tismarvoetbal zijn liefde voor die soms kneuterige, maar vaak zo spannende, eerste divisie. De afdeling waar je nog relatief veel authentieke voetbalfans ontwaart en de mensen van goud zijn.

Al sinds ik de mogelijkheid heb om voetbalwedstrijden te bezoeken kom ik bij FC Dordrecht. In al die jaren speelde de club één jaar op het hoogste niveau, de rest in de eerste divisie. Waarom ik naar FC Dordrecht ging? Simpel, het was dichtbij dus je kon er op de fiets naar toe en niemand vroeg er ooit om je ID als je een biertje bestelde. Dat een kaartje én een paar biertjes paste in mijn budget hielp ook wel mee. De jaren die volgden hebben mij een supporter van de club gemaakt en liefhebber van de competitie. De Eredivisie zag ik op de televisie, maar het echte voetbal beleefde ik op de vrijdagavond in het stadion. 

Gekkies

Meestal doen mensen lacherig over de eerste divisie en worden supporters van clubs uit die competitie afgedaan als lokale 'gekkies'. Blijkbaar hangt de clubvoorkeur ook samen met je verstand van voetbal, want als je echt kijk er op hebt, dan was je wel supporter van een grote club geworden. Tegelijkertijd wordt er vanuit de plaatsen en dorpen met een bekende amateurvereniging ook hoofdschuddend naar de eerste divisie gekeken. Waarschijnlijk ook versterkt door de clubbesturen die zich verzetten tegen promotie naar de eerste divisie. Vanuit de top van de amateurs naar de eerste divisie is op de meeste fronten een stap terug in plaats van vooruit.

De eerste divisie hangt er eigenlijk maar een beetje bij. Het is een competitie met teams geworden die te zwak zijn voor de Eredivisie, maar niet uit het profvoetbal kunnen verdwijnen op een sportieve manier. De gesloten bodem die er nu is, zorgt voor twee aparte voetbalpiramides in plaats van één grote. Het natuurlijke verloop wordt geblokkeerd en hoe langer dit voortduurt, hoe groter het gat zal gaan worden en hoe lastiger het wordt om een brug te slaan.

Samenvattingen er doorheen gejast

De aandacht voor de competitie heeft hier lange tijd onder geleden, niemand naast de trouwe supporters waren geïnteresseerd in de verrichtingen van pakweg Helmond Sport, FC Den Bosch, AGOVV of FC Dordrecht. Samenvattingen werden ver na middernacht in pak ‘m beet veertig minuten er doorheen gejast op SBS6, in de kranten enkel wat statistieken en met wat geluk de opstellingen. Meer was het lange tijd niet. Tijdens het Jupiler League tijdperk is hier echter wel verandering in gekomen. Er werd geëxperimenteerd met uitzendtijden van de samenvattingen, bijvoorbeeld op de zaterdagavond, en online waren de samenvattingen eerder terug te zien. Ook op de sociale media was meer aandacht voor de competitie, maar dit was vaak kwantiteit over kwaliteit. Er werd gejaagd op de voetballiefhebber met likes, winacties en jolige spelletjes met spelers. Aandacht is aandacht, maar door de oppervlakkige manier van presenteren van de competitie, bleef het imago ook op dat niveau hangen. Overigens gingen de clubs vrijwel allemaal mee in deze tendens, de berichtgeving en presentatie waren uitwisselbaar en weinig origineel, de eigen identiteit te vaak onderbelicht.

Slag om de gunst van de fan al gestreden

Hoe kan je de voetballiefhebber uit de regio dan binden aan de eerste divisie club? Die vraag zal bij veel clubs regelmatig terugkomen in de bestuurskamer. Het is alsof de slag om de supporter al lang is gestreden en iedereen zijn kamp al heeft gekozen. De top drie heeft door het hele land supporters, buiten de randstad hebben clubs als Groningen, Heerenveen en Twente een grote schare fans. In de dorpen en kleine plaatsen winnen de amateurverenigingen de lokale fans. De eerste divisie clubs vallen ook hier tussen wal en schip, te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.

Is het dan alleen maar kommer en kwel voor de eerste divisie? Zeker niet, het gaat echt wel de goede kant op. De competitie heeft weliswaar wat geluk met de degradanten van de afgelopen seizoenen, ploegen zoals de Go Ahead Eagles, Sparta, NEC, Roda JC en FC Twente zorgen toch voor meer mensen die de competitie volgen en TV uitzendingen worden daardoor beter bekeken met een schakelprogramma prime-time op de vrijdagavond als hoogtepunt. In de afgelopen interlandweekends waren er zelfs drie prachtige topwedstrijden uit de competitie live achter elkaar te zien op het open kanaal!

Momentum omzetten in iets blijvends

Een prima analytische benadering van de competitie ontstond vanuit het Jupiler League Weekoverzicht (#JLWO) waar vaste volgers en spelers voor de inhoud zorgden en de competitie hetzelfde werd benaderd zoals dat voor de Eredivisie bijna dagelijks via meerdere platformen en formats gebeurt. Het JLWO-concept is nu onderdeel geworden van de FC Afkicken-uitzendingen, waardoor het weer iets minder in de schijnwerpers staat, maar kwalitatief eigenlijk weer een stuk beter is geworden. De eerste divisie is bezig aan een opmars en mede door de "grote" clubs die daar dit seizoen (en ook minimaal het komende seizoen) aan mee doen, groeit de aandacht. Hopelijk kan die aandacht ook gaan zorgen voor waardering. En als "kleinere" clubs zich niet gaan gedragen als een topclub en gaan strooien met termen waar geen enkele supporter zich mee kan identificeren, wordt de stap minder groot om je ook echt supporter te voelen van een mooie regioclub. Het is te hopen dat het huidige momentum omgezet kan worden in iets blijvends en dat wij trots kunnen zijn op onze op één na hoogste voetbalcompetitie van het land.


Een seizoenkaart uit 1980 van DS'79, de voorloper van FC Dordrecht
Edwin Huibers speelde zijn beste wedstrijd na gebo...
UDI'19-trainer Stefan Hoogsteder: 'Team kan veel b...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 04 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)