7 minuten leestijd (1316 woorden)
Aanbevolen 

De ongelijke strijd van TOP Oss

kw Klaas Wels leidt de training (Foto: TOP Oss)

We keken zaterdagavond een wedstrijd van TOP Oss. De Ossenaren namen het in Kerkrade op tegen Roda JC, nog niet zo lang geleden een subtopper in de Eredivisie. TOP speelde niet onaardig, kwam fris voor de dag, maar door een fatale periode aan het einde van de eerste helft van zo'n acht minuten verloor men alsnog ogenschijnlijk kansloos met 3-0. We proberen in dit artikel in te gaan op de ongelijke strijd die de Ossenaren moeten voeren om een beetje een goed figuur te kunnen slaan in de Keuken Kampioen Divisie.

Door: Willy Rooyakkers

Ruim een jaar geleden eindigde TOP Oss op de 6e plaats in de eindrangschikking van de Keuken Kampioen Divisie. Gezien de budgetten is dit een prestatie van wereldformaat te noemen. Had het team van trainer Klaas Wels één keer vaker gewonnen dan was men zelfs 3e geworden. Ongekend. Wie denkt dat dit bewijs van kunde betreffende trainer Klaas Wels en directeur Peter Bijvelds zou worden gevolgd door massale belangstelling van andere clubs voor de diensten van dit duo komt bedrogen uit: de twee zitten eind 2020 nog steeds in Oss. Geen straf overigens want het is er goed toeven maar op deze manier krijg je het gevoel bij geweldige resultaten op je werk vervolgens tegen een glazen plafond aan te butsen. En dan moet je weer terug, je kunstje herhalen, maar de zwaartekracht wint ondertussen aan intensiteit. Iets wat mentaal al niet makkelijk is, maar zeker ook gewoon feitelijk niet.

Het probleem is simpel gezegd dat een club als TOP Oss zo'n prestatie niet back to back kan leveren. Daarvoor zijn de geldelijke middelen niet toereikend genoeg. Bijvelds moet werken met het kleinste spelersbudget van de gehele afdeling en zoals iedereen weet is poen leidend als het aankomt op het aantrekken van talentvolle voetballers. Voor een speler op dat niveau is iedere honderd euro meer of minder per maand immers belangrijk. Hoewel hij binnen het BVO-wereldje lange tijd gezien werd als een manager, een zakenmannetje, weet een beetje insider dat Peter Bijvelds vooral een voetbaldier is. Het verlangen brandt in hem om zich technisch te bewijzen, dat vindt hij leuk en het moet gezegd dat ondertussen het bewijs is geleverd dat de Veghelaar er wel enige kaas van heeft gegeten. De samenwerking met Klaas Wels is daarbij goed. De verstandhouding is op natuurlijke wijze in orde waardoor de lijnen ultrakort worden, zeker binnen zo'n kleine organisatie als TOP Oss.

Kernwaarden

Maar om terug te komen op de budgetten, iedere keer als de bewoners van het Heesen Yachts Stadion niet op de laagste plaats eindigen aan het einde van het seizoen heeft men feitelijk boven de kunnen gepresteerd. Toch leggen Wels en Bijvelds zich een veel hogere druk op, men wil zich plaatsen voor de play-offs. Dat is het doel, en dat moet dan gebeuren onder een aantal kernwaarden welke Peter Bijvelds heeft opgesteld. Het komt er op neer dat men plezier en vertrouwen moet uitstralen (de spelers op het veld en de organisatie naar de spelers toe) en daarnaast op het veld initiatiefrijk handelen. "Het werkplezier moet er bij TOP Oss dagelijks vanaf afstralen." Dat zijn een beetje de afspraken welke gemaakt zijn.

De theorie is natuurlijk leuk maar in de praktijk moet het op het veld gebeuren. Alles valt of staat bij de uitslagen welke het team in de officiële wedstrijden weet te boeken. Het zorgt voor een collectieve glimlach binnen de gehele organisatie of juist niet. Dat heeft allemaal te maken met wél of niet winnen. Dat is nu eenmaal voetbal. Op de allereerste speeldag kwam Helmond Sport naar het Osse Kuipje, een duel dat gewonnen moest worden, helemaal als je de drie daaropvolgende zware wedstrijden op het programma zag staan. TOP verloor echter en, erger nog, presenteerde zich weinig positief. "We misten zowel Olivier en Philippe Rommens (de twee beste voetballers van de selectie - red) plus de snelste speler van de gehele klasse Giovanni Büttner. Dan zeggen mensen dat we geen snelheid hebben voorin maar ja, dat krijg je dan. Maar ik verschuil me daar niet achter, we hadden veel beter moeten spelen", aldus Peter Bijvelds in de laatste podcast van Tismarvoetbal. De 1-2 nederlaag tegen de Helmonders kwam hard aan, héél hard. Toch ging men met frisse zin naar Roda JC, een op papier veel zwaardere wedstrijd.

In Kerkrade waait immers weer een nieuwe wind, een groep sponsors heeft de club voor de zoveelste keer gered van een faillissement. Er is met Jurgen Streppel een ervaren trainer aangesteld en daarnaast is er links en rechts wat kwaliteit binnen gehengeld. Voor aanvang laat een wat onrustig acterende Klaas Wels voor de camera van Fox Sports weten dat zijn team aanvallend wil gaan voetballen. Streppel reageert daar nogal onaardig cynisch op: "TOP Oss gaat aanvallend spelen?"

Ongewoon systeem

Als de wedstrijd begint blijkt echter dat Wels wel degelijk een offensief strijdplan in petto heeft. Dat wil zeggen: op het moment dat het even kon schakelden de Ossenaren meteen aanvallend om. Men speelde in een voor TOP Oss nogal ongewoon systeem waarbij men bij het wat hogere druk zetten in een 4-3-3 stond en als men zelf de bal had de buitenspelers meer naar binnen liet komen. Vooral Mateo Aramburu moest dat doen, de Uruguayaanse voetbalnomade is in niets eigenlijk een buitenspeler maar veel meer andere smaken had Wels niet voorradig. De afstemming met spits Dennis van der Heijden, erg bedrijvig niettemin, liet helaas wat te wensen over. Toch kwam TOP goed voor dag, er stond tenminste weer een energiek team dat de kernwaarden wilde uitvoeren. Aan de bal was het soms wel wat onrustig bij de gasten, te snel hanteerde men de lange haal en de lichaamsintensiteit oogde soms wat te hoog waar meer rust vereist was. Men hield Roda JC toch aardig onder controle al was af en toe aan wat snelle passes te zien dat de Limburgers over meer voetballend vermogen beschikken. Maar het is dan ook een ongelijke strijd qua budget. Spelers als Roland Alberg kan TOP Oss echt niet betalen bijvoorbeeld. Na een half uur spelen werd het dan toch ineens 1-0. Stefano Marzo kwam vanaf rechts naar binnen en de Ossenaren zetten even geen druk op de bal waarna de Belg vrij makkelijk vanaf een meter of achttien de verre hoek kon vinden. Even later stonden zes Ossenaren elkaar aan te kijken in het eigen strafschopgebied en kon Alberg 2-0 maken. Tot overmaat van ramp ging weer kort daarna doelman Bo Geens de mist in op een houdbaar schot van Jordy Croux.

Punten gaan volgen

Hiermee was de wedstrijd uiteraard gelopen. TOP Oss herstelde zich daarna keurig maar wat koop je daarvoor? Men had het idee dat een eventuele 3-1, welke verdiend was geweest, voor onrust had kunnen zorgen bij de gastheren. TOP Oss domineerde de gehele tweede helft maar een resultaat zat er geen moment meer in. Toch heerste er na afloop gematigde tevredenheid want de wanprestatie tegen Helmond Sport was voor het gevoel een beetje weggepoetst. "Als we zo verder gaan volgen de punten vanzelf", werd er gezegd. Het probleem is alleen dat TOP Oss echt een ongelijke strijd blijft strijden en moet hopen dat alles met wat geluk goed gaat vallen. Het valt te prijzen dat men daar wél in blijft geloven. Volgende week dinsdag gaat de competitie verder in Almere waarna vier dagen later titelfavoriet Cambuur op bezoek komt. Nul uit vier dreigt en men moet daar zeker niet van in paniek raken want zo gek is dat helemaal niet gezien het programma. Maar voetbalmensen blijven voetbalmensen: men wil toch altijd winnen en een nederlaag zorgt voor een klotegevoel. Hoe dan ook.

En dat Wels en Bijvelds anderhalf jaar terug een wereldprestatie leverden met het kleine TOP Oss is men in de landelijke media allang weer vergeten. Wij doen dat niet, en de trouwe schare fans evenmin.

Er is deze week waarschijnlijk weer keihard en met plezier getraind in Oss. Klaas Wels, zijn assistenten en Peter Bijvelds daaromheen brainstormend over de te volgen tactiek. 

'Doorbraak spelers naar eerste elftal belangrijker...
UDI'19 begint desastreus aan nieuwe seizoen "Ze h...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)