zaterdag 04 juli 2020
6 minuten leestijd (1246 woorden)

De Vijfde Klasse E, AKA de Kelderdivisie, is spannender dan een Netflix-serie: de trainers maken zich op voor een ongekende apotheose

stand5e Het is retespannend in 5E

REDACTIE| Nee, het beste voetbal wordt er zeker niet gespeeld. De liefhebbers van geweldige combinaties, fijngevoelige balaannames, sublieme steekballen en weergaloze schijnbewegingen komen hier zelden aan hun trekken. Dat is allemaal waar. Als je echter wekelijks op het puntje van je (meestal fictieve wegens gebrek aan tribunes) stoel wil zitten en van de ene in de andere verrassing wenst te vallen dan ben je wél in de vijfde klasse E aan het juiste adres. Momenteel staan er zeven ploegen enorm dicht bij elkaar, alles is nog mogelijk. Tismarvoetbal, expert op het gebied van kelderklasse-activiteiten, belde een rondje en kreeg er vijf van de zeven te pakken.

We beginnen met Maarten van Stiphout, trainer van koploper Odiliapeel. De peelbewoners staan eigenlijk al vanaf het begin bovenaan maar of dat nog lang duurt is maar de vraag. Van Stiphout: "We begonnen sterk maar dat had ook met het lichte programma te maken. Daarnaast sloften we een beetje op de openingsdag tegen Boerdonk, zo eerlijk ben ik wel." De trainer uit Beek en Donk is bezig aan zijn tweede seizoen in Odiliapeel. "Het eerste seizoen was natuurlijk een jaar van elkaar goed leren kennen. Aan het einde van het jaar stopte Hans Adam die vele jaren de goals maakte. De jongens hebben dit enorm goed opgepakt. We hebben een talentvolle groep met veel jonge spelers, leuk werken is dat. Sinds kort is de groep wat groter dan voorheen. Inmiddels zijn we met een mannetje of zestien. Het is alleen jammer dat we niet zo goed uit de winterstop zijn gekomen." Wie hij denkt dat er kampioen wordt? "HVV heeft de beste ploeg natuurlijk maar aan de andere kant moet ik het ook nog maar zien. Je weet het nooit. Ik denk dat je ons kunt inschalen op dezelfde sterkte als bijvoorbeeld Keldonk en VOW. Nee, FC De Rakt schat ik iets lager in, we waren laatst duidelijk sterker dan ze." Alleen dat gelijke spel tegen VCO onlangs, dat zal wel pijn gedaan hebben. "Ja, dat kun je wel stellen. Zij vliegen er als gekken op tegen ons, bijna met het schuim om de mond. Maar daar gingen we niet goed mee om. Toen ze op een gegeven moment een leuk buitenspelertje inbrachten werden we twee keer gefopt. Mag niet gebeuren maar ja, we stonden met 3-1 voor maar uiteindelijk werd het nog gelijk dus. Maar we gaan vooruit: vorig seizoen verloren we nog met 2-0 van ze."

Keldonk

In Keldonk is men juist redelijk goed uit de winterstop gekomen. Het spel was niet altijd even denderend maar de resultaten mogen er zeker wél zijn. Trainer Peter van den Heuvel: "HVV, SPV en Rood-Wit'62 zijn in deze klasse veruit de beste teams. Zij hebben de meeste kwaliteit. Deze teams draaien ook in de vierde klasse bovenin mee, ik denk dat HVV zelfs in de derde klasse nog hoge ogen zou gooien. Wij moeten proberen ons te plaatsen voor de nacompetitie. We hebben niet de meeste kwaliteit maar we opereren wel als team en de laatste weken zijn we redelijk verschoond van blessures. Normaal gesproken gaat de vierde plek een strijd worden tussen ons, Odiliapeel, VOW en FC De Rakt."

HVV Helmond komt er aan

Iedereen is het er wel over eens dat HVV de beste ploeg heeft. Dat vindt ook assistent Mo Yahia: "Dat valt moeilijk te ontkennen maar onze valkuil is dat we soms misschien te gemakzuchtig zijn. Ik had niet verwacht dat we er nu al 'bij' zouden staan maar er werden veel punten verspeeld bovenin. Nu we eenmaal zo ver zijn moeten we voor de titel gaan." Wie schat hij nog meer hoog in? "SPV en Rood-Wit'62 hebben aardige teams. De vierde plek wordt lastig in te schatten maar als ik moet kiezen dan ga ik voor Odiliapeel."

Vorm van de dag

VOW-trainer Jordy van Boxtel denkt dat veel ook met toeval en geluk te maken heeft. Van Boxtel: "HVV steekt er bovenuit en als SPV en Rood-Wit'62 compleet zijn hebben ze ook prima ploegen maar in deze klasse moet je vooral ook mazzel hebben dat je net op die ene dag tegen die of die speelt. De teams verschillen namelijk wekelijks nogal qua sterkte. De selecties zijn namelijk overal heel erg smal. Op papier staan Odiliapeel en Keldonk er nu goed voor maar dat zegt weinig want het gaat er meer om hoe het programma nog is. Ik moet zeggen dat ik laatst best onder de indruk was van SPV. Ons doel is ook om bij de eerste vier te komen en richting volgend seizoen verwacht ik versterking vanuit Veghel."

Rood-Wit'62 bouwt

De collega's noemen hierboven Rood-Wit'62 dus ook als goed voetballende ploeg. Trainer Pim Kornuijt kan dit beamen. Kornuijt: "Rood Wit was niet voor niets eens een tweede klasser. De meeste spelers die we hebben zijn actief geweest op landelijk niveau in de jeugd. Aan de andere kant is mijn team ontzettend jong en zijn we daardoor vaak minder stabiel. Maar we horen wel bij de betere teams." Afgelopen zondag kwam men thuis tegen Keldonk niet verder dan 1-1, dat betekende een teleurstelling. "Dat kun je wel stellen, we waren feitelijk heer en meester. We werden te onrustig naarmate de tijd verstreek, we speelden constant op hun helft maar schoten een beetje de stress in. Dan mag je blij zijn dat je nog een punt haalt." Pim Kornuijt is met recht een ouwe rot in het vak. De Helmonder is ongeveer 40 jaar lang al actief als trainer in het amateurvoetbal en vindt het nu dan ook welletjes, hij is dus bezig aan zijn laatste maanden als verantwoordelijke in de dug-out. "Ik hoop dat we op zijn minst de nacompetitie halen. Vorig jaar degradeerden we echt op schlemielige wijze, hopelijk kunnen we dat nu rechtzetten. Het zou mooi zijn als deze club weer wat omhoog gaat."

SPV heeft talent maar is ook wisselvallig

Mario Plugers is al 25 jaar trainer en geniet nog steeds van zijn vak. Plugers: "Het niveau is steeds harder achteruit gegaan maar dat stoort pas als je niets meer doet. Als je er middenin staat dan doe je ergens aan mee en is het gewoon weer leuk. Ik was een jaartje alleen maar wezen kijken en dan word je niet vrolijk. Ik ging maar beter weer gauw aan de gang." SPV heeft volgens zijn collega's een leuke ploeg. "Ja, dat hebben we ook. We kunnen daarnaast ook wel een paar blessures opvangen maar het is team is erg jong en dan zitten er nu eenmaal soms een paar even niet in de wedstrijd. Als er dat dan teveel zijn tegelijkertijd kun je zomaar verliezen." Mario Plugers is de enige trainer in deze klasse die niet zomaar meegaat in het gegeven dat HVV kampioen gaat worden. "Waarom? Er moet toch zeker nog gevoetbald worden. Wij krijgen ze in ieder geval ook nog tegen. Natuurlijk kunnen ze sterk zijn maar we gaan zeker ons best doen en zijn niet bij voorbaat kansloos." Het is een feit dat SPV dan wel een goede dag moet hebben. "Die hadden we tegen VOW, we speelden een wereldwedstrijd. Maar het klopt dat we constanter moeten worden. Ik denk dat SPV bij eventuele promotie ook wel mee kan doen want het niveau van sommige clubs in de vierde klasse is ook dramatisch. Dat kan ook niet anders als je ziet wat erachter zit." Toch geniet hij ook in de vijfde klasse, op papier nog iets lager. "Als je teams hebt die onderling qua krachtsverhoudingen weinig voor elkaar onderdoen is het altijd leuk."

Maarten van Stiphout
Peter van den Heuvel
Pim Kornuijt
Mario Plugers (eigen foto)
De podcast van Peerke Biemans, pilotaflevering
Mohammed Yahia wil met HVV Helmond hogerop: "In de...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zaterdag 04 juli 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)