5 minuten leestijd (900 woorden)
Aanbevolen 

[DERDE DIVISIE ZONDAG] Bertran Kreekels wil bij O.S.S.'20 de flow van het kampioensjaar hervinden "Zoiets is ongrijpbaar, niet trainbaar te maken en ongepland."

Toen Helmonder Bertran Kreekels ruim vier jaar geleden aantrad als nieuwe trainer van O.S.S.'20 was dat best een kleine verrassing te noemen. Nu stond hij wel bekend als een ambitieuze en innovatieve technische voetbalman maar de combinatie met de bewoners van de Osse Rusheuvel was er voor veel volgers niet meteen eentje van het meest 'obvious' soort.

Door: Willy Rooyakkers

Kreekels, inmiddels 54 jaren jong, bleek echter wel degelijk een goede match te zijn met O.S.S.'20. Het seizoen 2019-2020 leek de voorlopige kroon op het gezamenlijke project te worden toen de Ossenaren in een duizelingwekkende Adelaarsvlucht kaarsrecht op de glimmende kampioensschaal van de Derde Divisie B leken af te suizen. "We zaten in een ongelooflijke flow", weet de lekker makkelijk communicerende Kreekels zich desgevraagd nog goed te herinneren, "Daar kom je samen op een gegeven moment in, zoiets is ongrijpbaar en zowel niet trainbaar te maken als te plannen. We hadden echt zo'n houding naar tegenstanders toe van: zie maar eens van ons te winnen."

Toen het niet meer mis kon gaan, de voorsprong was inmiddels immens geworden, zorgde Covid-19 ervoor dat ineens toch alles anders werd. De competitie werd stilgelegd, uiteindelijk niet meer uitgespeeld en de KNVB besloot dat er geen promotie of degradatie zou plaatsvinden. Een enorme klap voor O.S.S.'20, hoeveel pech kun je hebben? "Je staat op de drempel van de tweede divisie, het hoogst haalbare amateurniveau", mijmert Kreekels nog na, "En dat met een club als O.S.S.'20, dat zou ongelooflijk zijn geweest. Een gigantische prestatie."

Een mokerslag, uitgedeeld met een dusdanige Rico Verhoeveniaanse oerkracht, dat deze nog lang nadreunde op De Rusheuvel. "Het jaar erop ben je automatisch de gedoodverfde favoriet in je klasse, maar wij hadden nog te dealen met die beslissing. Bovendien moet je dan maar eens proberen om hetzelfde op de mat te leggen als dat jaar ervoor. Zie maar weer eens in diezelfde flow te komen, dat is bijna onmogelijk."

Hart voor O.S.S.

Uiteindelijk werd het vorige seizoen ook alweer snel afgebroken. "We mogen vorig jaar niet eens meetellen." Kreekels is nu aan zijn vijfde competitie in Oss begonnnen, wat opvalt is dat er veel oude bekenden in zijn selectie bivakkeren. "Onze kracht is de vaste kern van jongens met een hart voor O.S.S.'20. Wij proberen daar telkens wat versterkingen bij te zoeken. We kijken dan niet alleen naar voetbalcapaciteiten, ook het karakter van een nieuwe speler is erg belangrijk. Het moet allemaal wel passen."

Bertran Kreekels heeft daar in Oss als trainer-coach zelf ook zeggenschap over. "Ik zit in een blok met Jurgen van de Goor en Martien van de Wijdeven. Voorheen hadden we ook een scout maar door die Corona had dit de laatste tijd weinig zin. We denken dat we ook nu weer een redelijke groep hebben, onze doelstelling is bij de eerste vijf komen. Of dat uiteindelijk 1, 2, 3, 4 of 5 wordt is afhankelijk van veel factoren, soms heb je daar geen invloed op. We hebben bijvoorbeeld de laatste weken een mannetje of zes geblesseerd. Op een groep van achttien spelers is dat vrij veel, de keuze wordt dan beperkt. Natuurlijk heeft dit overal invloed op want voetballers die weten dat ze toch wel spelen gaan onbewust toch iets anders reageren. Het zorgt voor minder scherpte in de groep. Eigenlijk wilde ik veel rouleren maar dat gaat dus niet. Nu moet je spelers meer belasten dan je eigenlijk zou willen, dus het heeft alles bij elkaar behoorlijk wat impact."

Het gevolg is dat er nu een speler van de zaterdagafdeling meetraint. "Ja, dat is fijn maar zij spelen in de vierde klasse zaterdag wat een gigantisch verschil in niveau is. We hebben Ferdy van den Berg weer lid gemaakt, hij helpt ons nu uit de brand."

OFC

Wie ziet Bertran Kreekels eigenlijk als mede-favorieten in de Derde Divisie B? "OFC natuurlijk, zij lijken een erg groot budget te hebben. Hercules heeft ook een goed stel, net als UNA. Daarnaast denk ik ook dat ADO'20 mee gaat doen. Gemert is natuurlijk prima gestart maar het is afwachten of ze dat volhouden. Blauw Geel heeft net als wij last van veel blessures dus dat valt ook te bezien. Ik denk dus echter vooral OFC, UNA, ADO'20 en Hercules."

Als je 'een Kreekels' spreekt moet je ook altijd vragen hoe het met de rest van deze roemruchte voetbalfamilie gaat. "Reva voetbalt tegenwoordig bij Turnhout. Zij spelen op zaterdag dus dat komt mooi uit, dan kan ik gaan kijken. Afgelopen zaterdag was het nog geweldig want Racing Mechelen kwam op bezoek, zij brachten 700 fans mee. De politie beschouwde dit duel als een risicowedstrijd, er waren zeker 2.000 toeschouwers. Ja, het is jammer dat Reva het bij Gemert niet heeft gehaald. Hij is natuurlijk het beste als rechtsbuiten en die positie was in feite niet voorradig."

Zijn andere zoon, Mees, revalideert als centrale verdediger van Jong PSV van een kruisbandblessure. "Hij hoopt in januari weer wedstrijdfit te zijn. Ja, natuurlijk is het een klap om op deze leeftijd zo'n blessure te krijgen maar Mees beschikt over een prima instelling en mentaliteit. Hij komt er weer bovenop."

EVV

Zondag ontvangt O.S.S.'20 het altijd stugge EVV uit Echt. "Als het even kan willen we dominant spelen, dat is onze stijl. Je weet dat EVV de linies kort op elkaar houdt en stug kan zijn. We zullen geduldig moeten blijven."

O.S.S.'20 Seizoen 2021-2022 (Foto: O.S.S.'20)
'Binding met en liefde voor FC Den Bosch gaan nooi...
Chris Ottens voetbaljournalist ED en liefhebber pu...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)