6 minuten leestijd (1286 woorden)
Aanbevolen 

[DERDE DIVISIE ZONDAG] Michel van Oostrum bouwt in Gorinchem verder aan het voetbal 'zoals ik het voor ogen heb'

GORINCHEM| GVV Unitas verraste ruim een half jaar geleden vriend en vijand door met Michel van Oostrum op de bekende proppen te komen als nieuwe trainer. Van Oostrum, 55 inmiddels, had dan wel een behoorlijke staat van dienst opgebouwd als de persoon die bij diverse topamateurs met de technische scepter aan het zwaaien was maar in de contreien van het Noord-Brabantse/ Zuid Hollandse grensgebied wisten niet veel mensen wie hij was. Ondergetekende, de auteur van dit stukje, natuurlijk wél….maar dan vooral als voetballer.

Door: Willy Rooyakkers

Ik herinner me hem vooral als veel scorende spits van FC Emmen en dat hij als jong 'pikkie' bij Ajax weliswaar niet verder kwam dan het voormalige C-team maar desalniettemin toch wel bekend was bij een beetje watcher. "Oei, nu ga je wel erg ver terug", reageert Van Oostrum desgevraagd, "Maar het klopt inderdaad wel wat je zegt."

We gaan het hier echter niet hebben over de voetballoopbaan van de geboren Amsterdammer, wij volgen dit seizoen 'keihard' de Derde Divisie op zondag en in die hoedanigheid zag ik hem al twee keer langs het veld staan als coach van Unitas. Op sympathiek cynische toon: "Nou, je was er dus tegen Blauw Geel en UNA begrijp ik. Dan breng je wel lekker geluk dus, dat zijn net de twee potjes welke we verloren."

Ik merk op dat zijn team een bepaalde ontwikkeling laat zien. Waar men vijf weken terug in Veghel nog veel de lange bal hanteerde ontwaarde een beetje kijker in het Zeelst van afgelopen zondag toch wel degelijk de contouren van een elftal dat verzorgd trachtte te spelen. "Het is natuurlijk een bijzondere voorbereiding geweest waarin we gek genoeg alles wonnen. We moesten het echter doen met 14 à 15 spelers, inmiddels zijn dat er gelukkig 22. We komen nu meer in onze mogelijkheden en daarmee ook in de speelwijze waarin iedereen zich prettig voelt."

Terugkijken

Unitas draait ondertussen aardig mee. "De eerste wedstrijd spelen we 0-0 tegen Quick. Wij krijgen zes kansen, zij nul. Maar goed, dan moet je maar scoren. Bij Blauw Geel (2-1 verloren – wr) deden we het niet goed, dat was onze minste wedstrijd. Zij zetten ons goed onder druk in het begin en vlak na rust kregen we een gekke strafschop tegen waardoor het 2-0 werd. Volgens mij is het geen penalty als je zelf de bal op je eigen hand kopt? Ondanks dat we nergens recht op hadden we met een beetje mazzel daar overigens nog wel 2-2 kunnen spelen."

Daarna volgde er echter een goede serie met vier wedstrijden winst op rij en bovendien plaatste men zich voor de volgende ronde van de KNVB Beker. Daarin glooit op 27 oktober een heerlijke derby met Achilles Veen, maar daar wil Van Oostrum het bewust nog niet over hebben. "Het doel is om een ronde verder te komen, dat is echt belangrijk voor ons, laat dat duidelijk zijn. Alleen zit nu voorlopig alleen de volgende wedstrijd tegen Gemert in ons hoofd."

Maar goed. Nog even over het treffen van afgelopen zondag in Zeelst. "Alle credits naar UNA uiteraard maar vanuit ons oogpunt bezien mogen we daar natuurlijk nooit verliezen op deze manier." Vooral over de tweede goal van UNA, de 2-1 van Rob van Boekel, kan Van Oostrum zich nog steeds geweldig opwinden. "Dat is echt de ergste goal welke we dit seizoen hebben tegen gekregen. Er is notabene een ingooi recht voor mijn neus waarna de bal er seconden later ineens inligt na een aanval over de andere kant. Echt onvoorstelbaar."

Unitas ging daarna risico's nemen en leek daarbij achterin 'helemaal open' te staan. "Ben ik niet helemaal met je eens, die goals die we tegenkrijgen gebeurden allebei in een overtalsituatie vanuit onze kant bezien. En we hebben de snelheid achterin om zo te kunnen spelen."

Al met al was de nederlaag nogal onnodig. "Met je eens. Na die 0-1 krijgen we dikke kansen op een tweede goal. Ze hoefden maar breed te leggen en dan loop je die 0-2 binnen. Als dat lukt dan wordt alles anders uiteraard. Maar nogmaals, alle credits naar UNA." Wat verder opviel was dat UNA na de pauze ineens over rechts door kon komen, waar voor de pauze die kant muurvast zat. "Ja, dat heb je goed gezien. We gingen om tactische redenen met drie centrale verdedigers spelen. Maar nogmaals: die goals vielen terwijl we in overtal stonden achterin. Dat mag nooit gebeuren."

Jonge keeper

Bij de derde goal had zijn jonge doelman Ronald Vlot, door omstandigheden voor de leeuwen gegooid, misschien iets meer kunnen doen. "Die jongen is nog maar 20 jaar en doet het geweldig. Onze zeer kundige keeperstrainer is erg goed met hem bezig ook. Ronald komt van FC Dordrecht en speelt inmiddels elke week. We zijn erg tevreden over hem, ik schat zo in dat hij nog wel een stapje hogerop kan als hij zo doorgaat."

Ondergetekende merkte zondag verder op dat Ilias Zaimi en Everon Pisas weliswaar voetballers zijn om van te smullen maar ogenschijnlijk wellicht nog wel een paar kilootjes kunnen vermageren. Michel van Oostrum nuanceert dit op vaderlijke wijze: "Everon heeft fantastisch gewerkt, is inmiddels zo'n acht kilo kwijt. Hij is ontzettend goed bezig en ik vind hem ook niet meer te zwaar nu. Dat vind ik van Ilias sowieso niet, die jongen heeft echt een goed sportlichaam." Waarvan acte.

We hebben het ook nog even over rasvoetballer Medhanie Habtemariam. Wat een genot ook om deze atleet aan het werk te zien. "Die 3-2 was inderdaad een technisch geweldige dropkick. Ja, Medhanie heeft veel mogelijkheden. We zijn nog met hem bezig dat hij wellicht ook wat vaker zonder bal diepte moet maken maar ook dat gaat steeds beter."

Club

Genoeg tactisch en technisch 'gelul'. We willen op deze plek ook de 'niet-trainer' boeien. We gaan het even hebben over Unitas als vereniging in het algemeen. "Het is een normale club, dat is al heel wat." Wat bedoelt hij daarmee? "Nou als je ziet hoe er bijvoorbeeld bij soms bij andere clubs gewerkt wordt dan gaat dat hier op een iets meer normale manier. Er zit hier een idee achter en er worden geen gekke dingen gedaan. Er is ook geen sprake van een doelstelling, simpelweg omdat we zo lang hebben stil gelegen. Ik vind wel dat we een leuke selectie hebben met goede en deels jonge spelers. Wat leuk is dat we veel jonge spelers al meer minuten hebben kunnen geven dan ze op voorhand wellicht voor mogelijk hadden gehouden. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin. In het kader van bezuinigingen op reiskosten trainen we maar twee keer in de week maar ook dat is prima. Ik denk dat dit tegenwoordig, met spelers die studeren of werken, ook genoeg is. Natuurlijk moet je daar als trainer qua opbouw, intensiteit en dosering wel rekening mee houden."

Zoals gezegd is er geen echte doelstelling maar toch heeft Michel van Oostrum wel degelijk iets voor ogen. "Als de mensen zeggen, constateren, dat er bij Unitas ontwikkeling in het vertoonde spel zit dan denk ik dat we als team en staf goed bezig zijn. We hebben een bepaalde speelwijze voor ogen en daar blijven we aan werken."

Gemert

Zondag dan het treffen met Gemert. "Zoals bij iedere tegenstander hebben we ook nu ons huiswerk goed gedaan. Het is een team met veel beweging en lopende mensen. Als het moet kunnen ze het echter ook over een andere boeg gooien."


"Als de mensen zeggen, constateren, dat er bij Unitas ontwikkeling in het vertoonde spel zit dan denk ik dat we als team en staf goed bezig zijn. We hebben een bepaalde speelwijze voor ogen en daar blijven we aan werken." - Michel van Oostrum

Michel van Oostrum afgelopen zondag in Zeelst
[DERDE DIVISIE ZONDAG] Met Duitse groundhopper Ste...
[DERDE DIVISIE ZONDAG] Heerlijk nazomeren onder De...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)