8 minuten leestijd (1636 woorden)
Aanbevolen 

[DERDE DIVISIE ZONDAG] Rode kaart Zeller (Blauw Geel'38) laat Gemert ontsnappen. Emilio Crusat showt zijn reflexen

IMG_7614 Migiel Zeller met rood er vanaf

GEMERT| Op waarschijnlijk de laatste warme zondag van 2021 troffen Gemert en Blauw Geel'38 elkaar op Sportpark Molenbroek. Het werd geen duel om lang over na te praten, daarvoor gebeurde er te weinig: 0-0. Toch viel er voor een beetje liefhebber zoals altijd weer genoeg leuks te beleven. Al was het maar de kneuterige Oost Brabantse sfeer waar deze streek als vanouds mee doordrenkt is.

Door: Willy Rooyakkers

Voor Gemert was het een beetje 'the day after……' want nog geen drie dagen eerder wisten de zwart-witten in het landelijke bekertoernooi te stunten door TEC uit te schakelen. "De woenzig was ut drukkur", mompelde de kaartjesscheurkunstenaar aan de poort dan ook, en hij zei daar niets verkeerds mee. Toch leerde een snelle blik langs het sfeervolle hoofdveld ons dat er evengoed minimaal zo'n 'duuzend' man waren komen opdraven.

Bij Gemert had Hasem Ben Rouba weer een basisplaats, hij hield opnieuw de niet helemaal fitte Jorzolino Falkenstein aan de kant. Ralf Kemper was tot kort voor de wedstrijd onzeker geweest qua inzetbaarheid maar verscheen toch aan de aftrap. Later konden we ons desalniettemin niet aan de indruk onttrekken dat hij niet helemaal honderd procent was. "Die is niet fit, dat zie je zo", merkte de naast ons op de tribune zittende hoofd opleidingen Toine Ketelaars dan ook meermaals op. Bij de gasten mocht linksachter Sjaak Egmond van de KNVB niet meedoen vanwege een vorige week opgelopen rode kaart. Zijn vervanger luisterde naar de naam Bram Besems. "Is zeker de zoon van Dennis Besems?", vroeg de oorspronkelijk uit Veghel afkomstige buurman. "Euh….ik denk het wel…."

Rennen

Aanvankelijk ontwikkelde de wedstrijd zich in een soort van, af en toe kort maar fel naar boven en onderen uitslaande, horizontale lijn. Beide teams keken het een beetje af maar als ze dan de bal veroverden zetten ze het op een rennen. Het leverde echter zowel Gemert als Blauw Geel weinig op. Na ruim een kwartier namen de Veghelaren dan toch wat meer écht initiatief. Gemert oogde dan ook niet zo fris. De conclusie moest haast wel zijn dat die kraker tegen TEC meer voor het fysieke en mentale welzijn had gedaan dan wellicht vooraf gedacht. De bezoekers begonnen te domineren. De eerste kans kwam toen Ben van den Nieuwenhof naar binnentrok en met een even knappe als delicate diagonale steekbal spits Vince Duits alleen voor doelman Stefan Tielemans zette. Laatstgenoemde, wederom sterk acterend, kwam echter als winnaar uit de strijd. Mooi voor hem natuurlijk maar de 18-jarige Duits, een prima voetballer overigens, had hier veel resoluter moeten afwerken.

De bezoekers roken nu bloed maar verzaakten vervolgens in de afwerking. Al kon dat rechtsachter Jay van Boxtel zeker niet worden aangerekend want hij was het die een bal vanaf een meter of achttien technisch beheerst met zijn binnenkant bijkans in de verre hoek wist te volleren. Het was hier wederom Tielemans die goed pareerde. Misschien had Van Boxtel hier de buitenkant van de wreef moeten selecteren als afwerkgeschut om zodoende nog meer snelheid aan de bal te genereren maar zoals gezegd viel hem weinig te verwijten.

Ook Bram Besems kon er vervolgens weinig aan doen dat zijn kopbal van dichtbij tegen de lat uit elkaar spatte. Maar de bezoekers hadden op dat moment gezien de verhoudingen zeker op voorsprong moeten staan……hoe dan ook. Op de hoofdtribune werd het even stil en meestal is er dan die ene karakteristieke stem die deze patstelling doorbreekt: "Kom op Gimmurt, voetballen!"

Redding Crusat

En warempel. Meteen daarna ging Willem den Dekker, nu wat minder aanwezig dan tegen TEC maar af en toe weer zijn dynamiek showend, er op rechts vandoor waarna de aangeslagen ogende Ralf Kemper toch aan de bal kwam en vanaf zestien meter een verraderlijk balletje richting verre hoek losliet. Eén seconde later was het echter doelman Emilio Crusat die voor het eerst deze middag zijn atletische kunnen vertoonde door op fabelachtige wijze de bal uit het doel te tikken.

De Argentijnse goalie had laatst een paar foutjes gemaakt maar liet nu zien wel degelijk zijn vak te beheersen. Waarvan acte.

"Meer dan een gelijkspel zit er voor Gemert niet in vandaag", merkte mijn buurman niet onterecht op.

Na de pauze zou echter alles veranderen omdat Migiel Zeller al snel zijn tweede gele kaart kreeg gepresenteerd. Hierdoor moesten de bezoekers met een man minder verder. Voor rust had Zeller al een terechte gele kaart gekregen, net als overigens de af en toe onorthodox ingrijpende Gemert-verdediger Erik van Loon. Ook deze kaart viel op zich te billijken want de doorgestapte centrale verdediger tikte Joost Habraken tijdens een gevaarlijk omschakelmoment aan en stopte daarmee een dreigende situatie. Het is in dit gevallen echter altijd wel zo dat misschien de straf nogal zwaarwegend voor de wedstrijd is, gerelateerd aan het daadwerkelijke vergrijp. Maar arbitrage-technisch gezien zal het wel terecht zijn geweest.

Even leek Gemert te profiteren maar al gauw ebde dat nieuwe elan ook weer weg. Blauw Geel, met een heerlijke frank en vrij optredende Danny Verbakel in de gelederen, bleef vrij makkelijk op de been maar kwam zelf ook niet meer echt tot grote kansen. Alleen toen Vince Duits even aan het soleren was geslagen werd het nog een keer dreigend. Tot grote hilariteit van wat melige jongens op de tribune greep Kees Brugmans bij Gemert soms achterin in. "Dames en heren, Kees 'the legend' Brugmans redt ons weer."

Beide trainers broedden nog op wat plot-veranderende wissels, je weet immers maar nooit waarmee je de balans kunt verstoren. Blauw Geel-trainer Niels van Casteren bracht Lars Loermans, terug na zeven weken blessureleed, en collega Reinald Boeren vond het eindelijk tijd voor Falkenstein. Laatstgenoemde bracht vervolgens toch de nodige schwung op links, zodanig zelfs dat de Veghelse defensie daardoor automatisch meer die kant op kantelde en zodoende aan de andere zijde Jens Leijten vaker kon opstomen.

Wankelen

Blauw Geel begon vervolgens alsnog te wankelen. Onder impulsen van Leijten, geholpen door Den Dekker, kon de linkerkant van het in ondertal zijnde gastenteam het niet meer aanlopen.

Er kwamen ook kansen nu. Na een actie vanaf rechts was het de naar binnengekomen Falkenstein die vanaf zestien meter een vrije schietkans kreeg. Hij had echter teveel moeite om de wat opspringende bal dusdanig technisch onder controle te krijgen dat deze in gedrukte vorm richting vijandelijk doel kon worden verzonden. Even daarvoor zette Den Dekker nog eens krachtig aan en wist zijn actie te voltooien met een venijnig schot dat door Crusat met moeite kon worden gepareerd.

De meest weergaloze redding bewaarde de goalie echter tot het laatste moment. Na wederom een prima actie van Falkenstein op links (hij had eerder al zijn 360 graden turn geshowd) kon Ralf Kemper bij de tweede paal inkoppen maar omdat de bal iets te ver kwam moest hij hierbij zijn gespierde nek wel maximaal uitrekken. Maar ogenschijnlijk wist de Helmonder zijn scoring job ook hier te voltooien, hij slaagde er zelfs in om er een licht 'tegendraadsje' uit te persen, een gegeven dat normaal gezien genoeg moet zijn om de in volle snelheid met de voorzet meegaande keeper te kloppen. Terwijl de gehele Gemertse bank, inclusief hoofdtribune, in de voorbereidende fase van een juichmoment werd gepiloteerd kreeg Crusat het echter voor elkaar om op werkelijk onnavolgbare wijze alsnog de inzet uit zijn doel te houden.

De wanhoop bij de Gemertse bank sloeg een seconde later weer om in hernieuwde hoop…..het was namelijk invaller Yentl Meyssen die rond de zestien meter de rebound voor zijn voeten kreeg. Meyssen showde vervolgens veel overzicht en beheersing door met de binnenkant koeltjes te willen binnenschuiven. Helaas voor hem en Gemert mikte hij echter wel net naast de paal…..dat betekende uiteindelijk een wat mindere uitvoering van een op zich geniaal plan.

"Hey, El Salvador komt erin", riepen de melige jongeren voor ons. Ondergetekende moest nadenken….Niels Wouters kwam erin bij Blauw Geel. Oh verrek, hij had nummer 14 op zijn rug. "El Salvador is wel lang geworden zeg", lachte men.

En zo werd het, ondanks dat er niet was gescoord, toch nog gezellig in Gemert.

De laatste vraag was voor mijn buurman: "Hoe oud is Harry Constant eigenlijk? Weet jij dat? Wel mooi dat beide materiaalverzorgers ongeveer even oud lijken." 

Gemert: Tielemans; Leijten, Brugmans, Van Loon, Van den Broek, Lammers, Ben Rouba (70. Falkenstein), Habraken (75. Meyssen), Den Dekker, Daniels, Kemper.

BLAUW GEEL: Crusat, Besems, Zeller, Voets (78. Tom Dekkers), Van Boxtel,

Bosch (66. Loermans), Dobbelsteen, Van der Zanden, Verbakel, Duits, Van den Nieuwenhof (90..Wouters)

Chris Ottens voetbaljournalist ED en liefhebber pu...
Schijndel de sterkste in Meierijderby tegen ODC

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)