3 minuten leestijd (519 woorden)
Aanbevolen 

'Doorbraak spelers naar eerste elftal belangrijker dan kampioenschap''

36036449-9ac4-45d2-a83c-6e2b30e37a8d Beeld uit het duel Jong FCDB tegen Go Ahead Eagles. Sven Roos haalt uit.Foto: Jeanine Kappen

FC Den Bosch boekte zondag een zwaarbevochten, maar verdiende, 2-1 overwinning op Dordrecht '90.Bovendien maakte verdediger Jorn van Hedel (19) uit Berlicum , afkomstig uit eigen opleiding, een prima debuut bij de Bossche ploeg. 'Schitterend als een zelfopgeleide speler debuteert in het eerste elftal' aldus jeugdtrainer William van Overbeek.

door Kees van der Zandt

Tijdens de voorbereidingswedstrijden op dit seizoen maakte hij al regelmatig zijn opwachting in de basiself van FC Den Bosch. Maar afgelopen zondag maakte Jorn van Hedel zijn officiële debuut in een competitiewedstrijd van de club, waarvan hij al vanaf zijn tiende actief als jeugdspeler. De 19-jarige verdediger uit Berlicum verving de geblesseerde Jordy van der Winden met verve en tot tevredenheid van trainer Erik van de Ven. ,,Hij heeft het prima gedaan", liet van de Ven na afloop weten. Van Hedel was uiteraard verguld met het positieve commentaar van zijn trainer. ,,Ik vond het zelf ook niet slecht gaan en ik hoop dit seizoen uiteraard nog meer minuten te kunnen maken. Het is gewoon hartstikke mooi om met een overwinning te debuteren ", liet de jonge verdediger na afloop weten op FC Den Bosch TV.

FC Den Bosch koestert zijn jeugdopleiding en is er trots op. De club beseft dat het met een klein budget moeilijk concurreren is en leidt daarom zelf zijn spelers op. Nagenoeg elk seizoen breken er wel zelf opgeleide spelers door naar het eerste elftal. Dat was al in de jaren tachtig, toen Den Bosch een heuse subtopper was in de eredivisie, met spelers als Hans Gillhaus, Jos van Herpen, Cees van der Linden en Arnold Scholten.Later braken ondermeer Theo Lucius en Erik Meulendijk vanuit de Bossche jeugdopleiding door naar het eerste elftal. ,,Ik was ooit trainer van FC Den Bosch onder 15, toen daarin de latere international Patrick van Aanholt en Danny Verbeek.", weet Willamvan Overbeek nog . ,,Den Bosch heeft altijd, ondanks het beperkte budget, altijd een neus gehad voor talent in de regio."

Laatste etappe naar hoofdmacht

Van Overbeek is anno 2020 'met heel veel plezier' trainer van het elftal FC Den Bosch onder de 18 jaar. ,,Na Jong FC Den Bosch is ons elftal de laatste etappe voor spelers op weg naar het eerste elftal", verduidelijkt de jeugdtrainer. ,,Spelers die bij mij of bij Jong FC spelen zijn dan ook supergemotiveerd om hun opwachting in de hoofdmacht te maken. In de huidige selectie van Den Bosch komen een groot aantal spelers voort uit de jeugdopleiding of scouting. Zo werd het grote talent Kevin Felida door scouts van Den Bosch ontdekt bij Spijkenisse. Ik kan je verzekeren dat er in onze hoogste twee jeugdteams weer de nodige talenten staan te trappelen om bij de selectie te komen."

Van Overbeek is ook trainer van tweedeklasser Emplina, waar wedstrijden winnen het belangrijkste is. ,,Natuurlijk wil ik ook dolgraag iedere wedstrijd winnen met mijn jeugdteam van FC Den Bosch. Daarnaast is het omgaan met winnen en verliezen ook belangrijk voor de ontwikkeling van spelers'', geeft de trainer toe. ,,Maar ik vind het veel belangrijker en leuker dat een jeugdspeler doorbreekt naar het eerste elftal van Den Bosch dan dat het elftal kampioen wordt." 

'Oplossing Corona virus veel belangrijker dan voet...
De ongelijke strijd van TOP Oss

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)