maandag 30 maart 2020
5 minuten leestijd (921 woorden)

Drukbezette André Cornelissen helpt toch Union uit de brand: "Zit toch in je DNA he?".

clausandre André Cornelissen in Kisumu voor het schoolbord. Links Claus Foederer (Foto: Amara Foundation)

CUIJK| Al op jonge leeftijd was André Cornelissen in het bezit van het trainersdiploma TC-1. De ondertussen 49-jarige Cuijkenaar is daardoor al jaren actief als trainer van diverse clubs in de (sub) top van het amateurvoetbal. Zo zwaaide hij de scepter bij Hatert, SV TOP, Quick Nijmegen, Volharding en HVCH. Toen hij vorig jaar zijn periode van drie seizoen afsloot bij RKVV Erp vond Cornelissen het niet erg om even een tijdje niets te doen. Totdat Union uit Malden belde. Cornelissen: "Ik heb het hartstikke druk met mijn werk als sportconsulent van de Gemeente Tilburg en doe tussendoor ook genoeg dingen 'op het veld' maar toen Union zich 'via-via-je -weet- hoe-dat-gaat' zich bij mij meldde merkte ik dat het toch weer begon te kriebelen. Zit toch in je DNA he?". We praten ook over zijn reis naar Afrika waar hij in Kenia, samen met Claus Foederer, lokale jongeren wat probeerde bij te brengen op voetbalgebied.

Door: Willy Rooyakkers

In Malden volgde hij de tussentijds op non-actief gestelde Kasper Vullings op. "Toch een hele aparte situatie die ik ook nog nooit had meegemaakt. Er staat ineens halverwege het seizoen een nieuwe trainer voor de groep, dat is voor de spelers ook anders. Gelukkig zat 'oud en nieuw' ertussen waardoor ik toch iets de tijd had. Al gauw kwam ik erachter dat deze groep goed genoeg is om handhaving te kunnen bewerkstelligen. Deze hele club, met alle faciliteiten erop en eraan, hoort ook zeker niet te degraderen. We zijn aan de slag gegaan en inmiddels staan we niet meer onderaan maar zijn we vier plekken geklommen." Cornelissen kan nu mooi de vergelijking maken tussen de tweede klasse in Zuid II en in Oost. "Ja, ik denk dat in Oost de teams veel meer voetbal in huis hebben. Vergis je niet: daar zitten vaak technische teams tussen." De coach is onder de indruk van de club Union. "Ja, er is hier ook een prima opleiding, staan goede gekwalificeerde trainers op. Zo kan ik nu bijvoorbeeld met een echte links- en rechtsbuiten voetballen. Zeg nou zelf: dat is toch heerlijk." 

Voetballen

De bij JVC Cuijk opgegroeide Cornelissen houdt naar eigen zeggen altijd vast aan zijn eigen opvattingen. "Ik hou van mooi voetbal al is dat niet altijd mogelijk natuurlijk. Zo probeerde ik bij Erp er ook een iets andere speelstijl in te krijgen dan ze gewend waren. Dat doe ik hier nu ook weer. Ik zeg altijd: in het voetbal kun je winnen en verliezen, dat is een gegeven, maar de mensen moeten wel wat te zien krijgen." Ondanks dat hij heerlijk bezig is in Malden blijft de interim-trainer niet langer dan tot het einde van het jaar. "De opdracht is om Union in de tweede klasse te houden. Daarna stop ik weer want ik red dat niet vanwege mijn werk. Nu passen we daar een mouw aan door bijvoorbeeld pas om half negen te beginnen met trainen. Natuurlijk wil ik wel in het voetbal iets blijven doen maar dan moet je eerder denken aan de rol van assistent-trainer bij een tweede divisionist, een functie in het technische orgaan van de club of iets in de jeugd."

Amara Foundation / Kenia

Zijn maatschappelijke betrokkenheid dreef de Cuijkenaar in november van het vorige jaar nog naar Kenia. "Claus Foederer was mijn assistent in Erp en hij kende de mensen van de Amara Foundation goed. Dit zijn vijf Nederlandse vrouwen, Claus kende er één van. De doelstelling van de stichting is het verlenen van hulp aan ouderloze en gehandicapte kinderen in Kisumu (Kenia), op het gebied van huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Op een gegeven moment ontstond er ook een clubje dat ging voetballen en konden ze wat hulp gebruiken." Zodoende togen Cornelissen en Foederer, gewapend met vijftig paar voetbalschoenen en pakken met sportkleding, dus naar Kisumu. Het was een mooi weerzien voor Cornelissen met het continent waar hij een decennium eerder ook al was. "Destijds was ik in Burkina Faso en nu dus in Kenia maar ik merkte wel gelijk dat Afrika niet stil heeft gezeten. Ze zijn op vele gebieden enorm vooruit gegaan, mooi om te zien. Nu moet ik er wel bij zeggen dat Burkina Faso wel bekend staat als één van de armste landen ter wereld, Kenia staat wat hoger op de ladder." 

Basisdingen

Het trainersduo uit Nederland was er vooral op uit om de potentiële lokale trainers daar één en ander bij te brengen. "Dan heb je het vooral over basiszaken zoals de organisatie van een team en het groter of kleiner maken van een speelveld. Je probeert ze wat te integreren in onze opvattingen maar houdt natuurlijk constant rekening met de lokale cultuur want anders heeft het geen zin." Grappig is het ruilsysteem dat ze opgezet hebben betreffende de vijftig paar nieuwe voetbalschoenen. "Die blijven in het beheer van de Amara Foundation, ze worden uitgereikt aan degenen die ze op dat moment nodig hebben om te voetballen." Op zich kunnen ze in Kisumu ook goed op blote voeten 'uit de voeten'.  "Dat is niet normaal als je dat ziet. Gewoon op keien in het zand zijn ze aan de gang, zo kweek je natuurlijk wel een enorme techniek en behendigheid." Zat er iets goeds tussen? "Ik zal je vertellen dat ik er zo een stuk of drie tussen heb gezien die hier in Nederland hoge ogen zouden gooien." Wat bedoel je, in de top van de amateurs? "Nee, dan heb ik het over betaald voetbal. Ze kunnen ongelooflijk goed voetballen. Alleen moet ik er wel bij zeggen dat er weinigen hier echt doorbreken, hoe getalenteerd ze ook zijn. Dat zal dan ook wel weer ergens aan liggen." 


Trainer Fred Donkers over zijn plotseling vertrek ...
De scheidsrechter viert samen met Ollandia de 3-0 ...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zondag 29 maart 2020

Captcha afbeelding

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)