6 minuten leestijd (1273 woorden)
Aanbevolen 

Een avondje TOP Oss in quarantaine, broodnodige en verdiende zege voor knokkend TOP

IMG_102_20201006-094015_1

OSS| Er mocht geen publiek bij maar toch konden wij het duel tussen TOP Oss en FC Dordrecht maandagavond bezoeken. In een leeg en kil stadion werd het uiteindelijk toch een leuke avond, voor de gastheren helemaal want FC Dordrecht werd met 2-0 verslagen.

Door: Willy Rooyakkers

Voorafgaand aan de wedstrijd gingen we eerst in de stad Oss even wat eten en drinken. Etablissement De Nieuwe Wereld vormde wat dat betreft een prima locatie. Aan de Heuvel 29 was het goed toeven en de ruime selectie van speciaalbiertjes konden vooral door de meegekomen Dordrecht-supporter Gertjan enorm worden gewaardeerd. Eenmaal bij het stadion oogde het gezellig omdat er bezwete fitnessjongeren door de gangen liepen maar toen we de deuren richting het voetbalveld opensloegen werd duidelijk dat hier sprake was van een hele aparte, bijkans naargeestige, sfeer. Iets waar TOP Oss natuurlijk niets aan kon doen, het is niet anders in deze aparte tijden.

Overigens heeft de Osse club inmiddels de beschikking over allerlei prima ruimtes. Of het nu voor de businessclub of pers is: het ziet er allemaal tiptop uit. Maar ja: voetballen zonder publiek is toch erg raar .

Op het veld zagen we FOX-verslaggever Leo Oldenburger klaarstaan om zijn voorbeschouwing in te spreken, de drie camera- en productiemensen om hem heen krikten het totale aantal bezoekers meteen behoorlijk op. We gingen mee op de hoofdtribune zitten en werden omringd door sponsors, bestuursleden en andere directe betrokkenen. "Die daar is de voorzitter van Dordt, een aardige vent. En kijk, hij daar: dat is de buschauffeur", merkte Gertjan op. Al gauw zagen we dat Andries Jonker op het buitenplatform van de businessclub stond. "Oh ja, TOP speelt zaterdag tegen Telstar. Wat knap dat hij de moeite neemt om hier te komen. Die Jonker moet Telstar toch als een leuke hobby zien, ik bedoel: hij heeft bij ook bij Bayern Munchen en Arsenal gezeten", mompelde ik. 

Spanning

Natuurlijk was er nauwelijks publiek en waren er voorafgaand nog maar vijf duels gespeeld maar toch kon je zien dat er wat druk op zat bij TOP Oss. Dan kun je wel zeggen: "Waarom zou TOP zich nu al druk opleggen? De club heeft met dit budgetje sowieso weinig te verliezen", maar zo werkt het nu eenmaal in het voetballen. Tegenstander Dordrecht had drie punten meer en het team van trainer Klaas Wels was nog zonder zege. Dan wil je thuis tegen Dordt, toch gezien als een soort van vaste lagere regionen bewoner, gewoon winnen. Of eigenlijk: 'moesten' ze winnen, voor het gevoel. Toen de wedstrijd begon was dat ook wel te zien. Pas halverwege de eerste helft gooide de thuisploeg wat schroom van zich af en werden de aanvallende loopacties voor de volle honderd procent ingezet. Over de vleugels was het vooral rechtsback Trevor David die met overtuiging nog weleens doorkwam. Overigens hebben de Ossenaren aan de andere kant met Ruben Roosken ook een aardige speler binnengehaald. Over het algemeen viel echter op dat beide teams enorm 'smal' speelden. Bijna iedereen liep in de as en het speelveld werd daardoor enorm klein en moeilijk te bespelen. Ik dacht bij mezelf: "Ga er maar aanstaan in deze klasse. Het tempo ligt best hoog, de ruimtes zijn klein en als je pech hebt lopen er een paar jongens in je team die er niets van kunnen. Daar waar jij zelf juist enorm goed kan voetballen, ook al lijkt dat misschien niet altijd zo." 

Op slag van rust viel dan de verdiende goal. Rick Stuy van den Herik mocht heel ver indribbelen van de bezoekers waarna hij het overzicht had om een lekker steekballetje te geven op Kyvon Leidsman die op het randje van buitenspel door mocht en de 1-0 binnen prikte. Vlak daarna was het rust. Gelukkig werd de schuifpui van de businessclub door een aardige medewerker even van het slot gehaald. Hierdoor konden we een warme bak koffie naar binnen werken. Overigens was dit gebeuren geheel Corona-proof want er bivakkeerden maar een paar mensen in een grote ruimte. De voorzitter van Dordt: "Wat spelen we slap maar die goal was buitenspel. Gelukkig komt Polley er zo in."

Huurspelers

Hoewel Dordrecht dus wisselde, ook de wel zeer beperkte spits Thomas Schalekamp kwam erin, werd TOP feitelijk steeds sterker. Kijkende naar Dordrecht was het verbazingwekkend om te zien dat er toch zeker twee spelers instonden die, voor iedere leek te zien, echt niet het niveau hebben van een betaald voetbal speler. Zo is linksback Matthew Bondswell gehuurd van Rasenball Leipzig maar het leek erop alsof deze jongen voor het eerst op een voetbalveld stond. En hij werd ook niet gewisseld. Fan Gertjan: "Wij verbazen ons wekelijks over hem. Wij vermoeden dat hij moet spelen vanwege afspraken met Leipzig, dat kan bijna niet anders." Spits Schalekamp is de zoon van een onlangs overleden grote sponsor, ook bij hem rijzen er echt twijfels over de reden van zijn aanwezigheid in zo'n betaald voetbalselectie. Maar de technische mensen in Dordrecht zullen misschien heus voetbalredenen daarvoor hebben. Dat kan natuurlijk.

Hoe dan ook werd TOP steeds dominanter maar lange tijd weigerde men om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien. Trevor David en Olivier Rommens kwamen aan de rechterkant vaak goed door maar telkens ging het net fout in de eindfase. Als Dean Guezen, goed in het korte technische spel, ook wat beter zicht op de grotere ruimtes had gehad dan had eerder genoemd duo nog met meer regelmaat door kunnen stomen. Doordat TOP het dus niet afmaakte bleef het onmachtige Dordrecht in de race maar uiteindelijk betekende een meesterlijke lob van aanvaller Dennis van der Heijden dan toch de verlossende 2-0. De opluchting was groot, trainer Klaas Wels vloog de doelpuntenmaker spontaan in de armen. Best begrijpelijk. Sjoerd Overgoor ontpopte zich meer en meer, gedragen door de euforie van de 2-0 voorsprong, volgens de technische mensen langs de kant tot de man of the match. De "Jaaaa, Sjoerdje (s)!", waren immers niet van de lucht.

Jonker

Ondertussen stonden wij nog even met Andries Jonker te praten. "Uiteraard kom ik naar TOP kijken, we spelen er zaterdag tegen." Ik stelde me zo voor dat het voor hem toch een hele aanpassing is om nu in de KKD-divisie actief te zijn. "Ja, is het ook wel maar ik vind het erg leuk met die jongens en daar gaat het feitelijk om." Als we dan wijzen naar de huurspeler van Dordrecht, de Engelsman van Leipzig, dan maakt hij een vergelijk met zijn tijd als hoofd opleidingen bij Arsenal. "Die clubs hebben een A-categorie: die krijg je nooit. Dan moet je dus de B-categorie hebben maar ook die zijn lastig te halen voor lagere clubs in Nederland. Dus als je niet oplet krijg je de D-categorie. Je moet niet vergeten dat er miljoenen bij grote clubs omgaan maar dat er ook tegelijk op duizend euro wordt bezuinigd in de opleiding." Wat hij eigenlijk wilde zeggen: ook al krijg je een speler van Manchester City, Arsenal of Leipzig: er kan ook net zo makkelijk bagger tussen zitten. Best een aardige man die Jonker, precies hetzelfde in het echt als op TV en dat konden we wel waarderen. We gingen weer naar huis en ondanks de nederlaag had Gertjan een leuke avond gehad. "Legendarisch man."

Tismarvoetbal, maar blijft leukste spelletje
Net nu is VoetbalTV failliet verklaard, Rutte doe ...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)