3 minuten leestijd (649 woorden)
Aanbevolen 

Een garantie voor veel goals op het veld en in de zaal

VUGHT| Betaald voetbal spelen zat er tot zijn spijt niet in voor hem.Maar op het veld bij Zwaluw VFC en WSC en in de zaal bij ondermeer De Bever Boys, FCK De Hommel en Oranje was Rene Maréchal (47) wel steeds een garantie voor heel veel goals.

door Kees van der Zandt

Rene Maréchal speelde in de jeugd van PSV en FC Den Bosch. Maar een doorbraak naar het betaald voetbal zat er echter niet in voor de rossige Vughtenaar. ,,Dat vind ik nog steeds ontzettend jammer dat me dat niet is gelukt. Want profvoetballer worden is toch het mooiste wat er is? Maar ik zal destijds wel niet goed genoeg geweest zijn, want een profclub stuurt natuurlijk nooit zijn beste jeugdspelers weg", geeft hij ruiterlijk toe.

Na zijn periode bij de jeugd van FC Den Bosch keerde Maréchal terug bij Zwaluw VFC, de voetbalclub uit zijn woonplaats Vught. Hij bleek daar als technisch vaardige spits een heuse garantie voor heel veel goals. Mede door zijn scoringsdrift maakte Zwaluw daardoor in de jaren negentig van de vorige eeuw de opmars van de vierde naar de eerste klasse. ,,Ik heb het niet bijgehouden, en Zwaluw ook niet, hoeveel ik destijds heb gescoord, maar het moeten toch jaarlijks toch wel tussen de 25 en 30 goals zijn geweest. Ook later bij WSC in de hoofdklasse heb ik ook nog de nodige goaltjes meegepikt. " De Vughtenaar koos als spits zijn momenten om te scoren. ,,Daardoor kwam ik destijds misschien arrogant of laconiek over. Terwijl ik eigenlijk heel bescheiden van aard ben. Maar ik wist wel dat ik makkelijk scoorde en dat het beter was om mijn momenten te kiezen in een wedstrijd dan steeds duels aan te gaan."

Zaalvoetbal

Vanaf het moment dat Maréchal terugkeerde bij Zwaluw combineerde hij het veldvoetbal met het acteren in de zaal. ,,Ik ging zaalvoetballen bij De Bever Boys, die destijds op landelijk topniveau speelden. John de Bever en Pascal Langenhuisen waren toen de absolute vedetten van die ploeg. In het begin kwam ik er nog weinig aan spelen toe. Maar door goed te kijken naar het spel van John en Pascal en naar ze te luisteren wat ze zeiden , leerde ik veel van ze. Na verloop van tijd pikte ik daardoor aan bij het hoge niveau van de ploeg." Het sterke spel van de technisch vaardige spits viel ook bij de keuzeheren van de KNVB op: op 17 februari 1995 debuteerde hij voor het Nederlands zaalvoetbalteam in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Hongarije. Maréchal speelde in totaal 19 interlands met als onmiskenbaar hoogtepunt het WK in 2000 in Guatemala. ,,We hadden met Hennie Lettinck, Joop Ludwig , John de Bever en Edwin Grünholz een team dat het ieder land in de zaal moeilijk kon maken destijds. Ik kijk dan ook met heel veel plezier terug op die interlandperiode. Niet alleen in sportief opzicht. Maar ook omdat je in landen voetbalde waar je normaal gesproken nooit komt. Ook de landskampioenschappen met FCK De Hommel, met ruim 2000 man op de tribune in De Maaspoort, blijven onvergetelijk voor mij."

Jeugdcoach

Anno 2019 volgt de Vughtenaaar het (zaal)voetbal niet meer op de voet.Maar het bloed kruipt bij hem toch waar het niet gaan kan. Want Maréchal is sinds twee jaar trainer-coach van de jeugd bij zaalvoetbalvereniging ZVS in Sint-Michiellsgetel, ,Mijn zoons voetballen daar in de zaal en ik vind het hartstikke leuk om die jonge gastjes te begeleiden. Terwijl overal de belangstelling voor zaalvoetbal terugloopt doet deze club het hartstikke goed. Vooral door de uitstekende organisatie van Johan den Otter. " Veel generatie- en voormalige team genoten van Maréchal zijn momenteel hoofdtrainer van een eerste elftal op het veld of in de zaal. ,,Dat lijkt me ook wel wat om te doen hoor maar het halen van de benodigde papieren om dat te mogen doen vind ik teveel tijd kosten.. Laat mij daarom maar de jeugd van ZVS begeleiden", besluit de goalgetter van weleer. 

Erwin van Breugel zit lekker in zijn vel als eerst...
Rico de Laat : clubtopscorer en supporter Helvoirt

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)