3 minuten leestijd (512 woorden)
Aanbevolen 

Ervaren Frans Vissers (78) fluit laatste Bossche stadsderby TGG – BVV 'Waardering en respect die ik krijg als arbiter nu groter dan ooit'

TGG, dat komend seizoen fuseert met OSC'45 tot DBN'22, en BVV spelen donderdagavond voor de laatste keer tegen elkaar een Bossche stadsderby. De kelderkraker in de derde klasse B staat onder leiding van de zeer ervaren scheidsrechter Frans Vissers (78) uit Vught.

door Kees van der Zandt

TGG en BVV spelen donderdagavond op sportpark De Donk in Den Bosch voor de laatste keer in competitieverband tegen elkaar. TGG houdt namelijk op te bestaan. De club fuseert namelijk komend seizoen met stadsgenoot OSC'45 tot DNB'22, wat staat voor Den Bosch Noord Combinatie. De stadsderby is een heuse kelderkraker in de derde klasse . Want TGG is hekkensluiter en BVV heeft slechts drie punten meer. Het mag duidelijk zijn dat TGG, als het is gefuseerd met OSC,  in de derde klasse wil blijven uitkomen en de voormalige Bossche voetbalgrootmacht BVV niet nog verder wil zakken dan het nu speelt.

Frans Vissers fluit donderdagavond (19.15 uur) deze historische en belangrijke Bossche stadsderby. De 78-jarige Vissers is een zeer ervaren arbiter en fluit al sinds 1975 wedstrijden in het amateurvoetbal. In 2018 werd hij daarvoor koninklijk onderscheiden. Hij is in deze regio de oudste scheidsrechter die nog wedstrijden van eerste elftallen fluit. Zo was hij de afgelopen weken scheidsrechter bij wedstrijden van ondermeer Avanti'31, ODC en Margriet.,,Ik heb er gewoonweg nog heel veel plezier in om wedstrijden te leiden", laat hij maandagmorgen vanuit zijn woonplaats Vught weten. ,,Ik kijk er dan nu ook al weer naar uit om donderdag TGG - BVV te mogen leiden."

Nooit geen commentaar meer op de leiding

Vissers zegt als ervaren en oudere scheidsrechter nu veel meer waardering en respect te krijgen van bestuursleden, spelers en trainers dan vroeger toen hij pas floot. "Krijg tegenwoordig nooit commentaar op mijn leeftijd na afloop. Spelers en trainers zeggen liever mij te hebben als scheidsrechter met mijn ervaring en inzicht dan een jong ventje van twintig dat pas fluit."

De Vughtse arbiter traint wekelijks veel en hard om in conditie te blijven om zijn wedstrijden zo goed mogelijk te kunnen fluiten. Ondermeer bij de loopschool van atleet Wim Akkermans. ,,Want dat respect en die waardering die ik nu ervaar van spelers en trainers krijg je pas als ze zien dat je goed fluit, wedstrijden aanvoelt en conditioneel in orde bent. Een scheidsrechter die de middencirkel niet uitkomt op het niveau waarop ik fluit kan niet in mijn ogen." Volgens Vissers begint bij de KNVB nu ook het besef door te dringen dat beladen en interessante wedstrijden niet steevast door jonge arbiters zouden moeten worden gefloten. ,,Want ik zie dat bij derby's en andere interessante wedstrijden in de derde klasse dit seizoen ook aan andere ervaren scheidsrechters uit de regio zoals André de Vaan uit Vlijmen en mijn plaatsgenoot Jessie Manuhutu worden toegewezen. Dus ook bij de bond is de waardering en respect voor de oudere arbiters de laatste jaren gegroeid." Vissers wordt in juli 79 jaar en wil nog minimaal een jaar op dit niveau blijven fluiten. ,,Maar misschien nog wel langer als ik er plezier in blijf houden en mijn gezondheid het toelaat.", besluit hij lachend.

Dylan van Diepen (18) is de nieuwe vlinder van Gem...
'Best Vooruit is een ploeg met veel rek en potenti...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)