zondag 19 september 2021
3 minuten leestijd (697 woorden)
Aanbevolen 

Exclusieve column: de kijk van Jaap Knasterhuis jr..... Deel 2: 'Ja, Ome Jaap, vroeger was alles beter!!!'

REDACTIE| Niet zonder trots kunnen wij u melden dat wij een, wel zeer pikante, columnist hebben weten te strikken. Niemand minder dan Jaap Knasterhuis junior, de zoon van wijlen Jaap Knasterhuis senior, was zo onder de indruk van ons prille medium dat hij uit eigen beweging zijn medewerking heeft toegezegd middels een regelmatig terugkerende exclusieve column. Knasterhuis senior was, voor de weinigen die hem eventueel niet zouden kennen, een gerenommeerd cultuurcriticus voor het legendarische VPRO radioprogramma 'Ronflonflon met Jacques Plafond' dat aan het einde van de vorige eeuw onder de fijnproevers van muziek, film, theater en sport een absolute cultstatus verwierf. Knasterhuis senior hield er daarbij een fijnbesnaard vocabulaire op na, om zijn recensies een zo genuanceerd mogelijk geluid te geven. Vooral de subtiele term 'kut' werd daarbij als bijvoeglijk naamwoord niet geschuwd. Jaap Knasterhuis junior is een echte telg van zijn vader wat dat betreft maar richt zich vooral op het voetbal. Hieronder volgt de tweede bijdrage van de legende-telg. Hij graaft in het geheugen als het gaat om zijn leven als amateurvoetballer. Dit omdat zijn neefjes (een stelletje lapzwansen volgens Jaap) hem zo triggeren.


Oost Brabant, 72 november 2018


''Ja ome Jaap, vroeger was alles beter!!!''

Dat krijg ik regelmatig te horen van mijn voetballende neefjes en nichtjes als ik weer eens de discussie aanga betreffende hun vrij nonchalante afmeldingsgedrag. Een baaldag hadden we vroeger als we verloren van Soffelt na een knal in de kruising van Rini Raaijmakers, tegenwoordig schijn je er drie op te mogen nemen per seizoen als de diva's het niet zo goed uitkomt om te ballen.

Vroeger moest oma haar verjaardag maar netjes door de weeks vieren want het godvergeten 'Norbert' stond op het programma op de Dag des Heren, tegenwoordig heeft een trainer maar gewoon te slikken dat zijn vedette er om die reden niet bij is.

Vroeger haalde je broer of zuster het niet in het hoofd om te denken dat je aanwezig zou zijn op de doop van hun gloednieuwste spruit, ze wisten wel beter. Ome Jaap stond netjes om half drie een kansloze nederlaag te incasseren in 'Hellemund' tegen die schavuiten van Klein Arsenal. Tegenwoordig is het einde contract bij het meisje als je dat ook maar zelfs durft te overwegen.

Vroeger hadden we ook niet zoveel vrienden zodat je een vriendenweekend netjes in de winterstop kon plannen. Tegenwoordig deinzen ze er niet voor terug om lekker te gaan skiën op de dag dat de prijzen om de eerste periode worden verdeeld.

Vroeger waren we ook nog eens redelijk behendig én tweebenig. Urenlange potjes ballen op het schoolplein, middaglange sessies pielen met een tennisbal (het onderste gedeelte van een barkruk was het doel) waren daarvoor verantwoordelijk. Als ook de vrije woensdagmiddagen van school die werden ingevuld op het veldje bij Janus Rooyakkers in 't Hool. Tegenwoordig kun je het zwakke been schrijven met de hoofdletter Z. Maar zijn ze wel 'tweehandig' door dat FIFA 16-17-18 geouwehoer.

Vroeger zag ome Jaap bij elk standaardklasse duel het jonge grut ravotten met een bal op het tweede veld naast het hoofdterrein en moest je ze eraf jagen omdat de groene zoden dat niet zo goed af kon. Tegenwoordig moet je ze er òp jagen!

Vroeger kleedde ome Jaap zich om en vroeg aan zijn teammaten hoe hun week was geweest. Tegenwoordig hoef je dat niet eens te proberen want je komt zelfs bulderend a la van Gaal niet boven de mobiele muziekinstallatie uit.

Vroeger bakte Ome Jaap na de training met gevaar voor eigen leven onder een stomende douche nog wel eens een frikandelletje om de teamspirit te bevorderen. Tegenwoordig zijn ze al thuis voor het laatste fluitje heeft geklonken.

Vroeger had je ook nog eens scheidsrechters die niet te beroerd waren om tijdens de Derby der Lage Gehuchten Boering - Kelding de club in nood van tactische tips te voorzien.

Vroeger.... Tja vroeger!.... Dit teruglezende moet ik mijn neefjes en nichtjes met terugwerkende kracht toch gelijk geven ben ik bang. Ik denk écht dat vroeger alles beter was. En dat niet alleen. Ik denk dat er nog een pijnlijke conclusie aan zit te komen als ze dit allemaal lezen:

'' Ja ome Jaap, je wordt een ouwe bok!!! ''

Tim Wolf heeft de knoop doorgehakt: "Dit wordt def...
Richard van der Venne: "Als die Adelaarshorst gaat...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)