zondag 19 september 2021
3 minuten leestijd (665 woorden)
Aanbevolen 

Exclusieve column: de kijk van Jaap Knasterhuis jr..... Deel 3: Jaap is de domme clubliefde (en vooral haat) meer dan zat.

REDACTIE| Niet zonder trots kunnen wij u melden dat wij een, wel zeer pikante, columnist hebben weten te strikken. Niemand minder dan Jaap Knasterhuis junior, de zoon van wijlen Jaap Knasterhuis senior, was zo onder de indruk van ons prille medium dat hij uit eigen beweging zijn medewerking heeft toegezegd middels een regelmatig terugkerende exclusieve column. Knasterhuis senior was, voor de weinigen die hem eventueel niet zouden kennen, een gerenommeerd cultuurcriticus voor het legendarische VPRO radioprogramma 'Ronflonflon met Jacques Plafond' dat aan het einde van de vorige eeuw onder de fijnproevers van muziek, film, theater en sport een absolute cultstatus verwierf. Knasterhuis senior hield er daarbij een fijnbesnaard vocabulaire op na, om zijn recensies een zo genuanceerd mogelijk geluid te geven. Vooral de subtiele term 'kut' werd daarbij als bijvoeglijk naamwoord niet geschuwd. Jaap Knasterhuis junior is een echte telg van zijn vader wat dat betreft maar richt zich vooral op het voetbal.

Jaap is het zat, hij kan er niet meer tegen: Die domme haat tegen andere clubs. Daarover gaat zijn derde exclusieve column voor Tismarvoetbal.


Oost Brabant, 55 januari 2019

Elke dag dank ik Onze Lieve Heer dat ik geen aanhanger ben van het levensgevaarlijke FAP-virus. Nee, dat is geen Pornhub, of andere erotische internetverslaving, maar het is nog iets véél ergers! Namelijk het aanhangen op een ongezonde manier van één der onze topclubs Feyenoord, Ajax of PSV.

Mensen die besmet zijn met dit virus weigeren bijvoorbeeld Amsterdam's populairste club bij naam te noemen of smeren groen gele verf op standbeelden die veel meer verdienen dan deze ontiegelijke ongein. En dan is dit een nog vrij milde vorm van het levensbedreigende FAP-virus.

Bij de meer agressieve vorm gaat het, vooral in Rotterdam en omstreken, over het meest populaire vrouwelijke lichaamsdeel gecombineerd met het benoemen van een kwetsbare groepering die het ruim zeventig jaar geleden nogal eens behoorlijk voor de kiezen kreeg door toedoen van wat overdreven gedisciplineerde Duitsers.. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat je gezien die droevige geschiedenis dan K.K.J of zoiets dergelijks uit je bek, dan wel toetsenbord, kan krijgen?

Bijkomend effect van dit akelige virus is o.a. dat lokale provincie-hooligans daar een voorbeeld aan gaan nemen. Brabantse blauw- witte fanaten gaan in Tilburg met koelkasten gooien tijdens een simpele play-off wedstrijd en doodskisten worden doodleuk afgeleverd bij FC Utrecht. Clubliefde, het blijft een ongrijpbaar iets. Waarom doen mensen die gezegend zijn met een goed stel hersenen zulke domme dingen? Afspreken op neutraal terrein om de laatste restjes gezond verstand eruit te rammen. Waarom??? En waarom die blinde haat??

Ze moeten eens een voorbeeld nemen aan de lokale Noordoostelijke Brabantse derby's. Avesteyn tegen Heeswijk werd gewoon afgedaan met blauw-witte, dan wel oranje-zwarte, vers geverfde zitbankjes bij de bushalte. Boekel Sport tegen Venhorst wordt broederlijk afgesloten met zeventien vaten bier, ongeacht de uitslag. Bij de Derby-der-Lage-Gehuchten Kelding-Boering moest alleen de Boerdonkse SRV-man Toon Kanters opletten dat er niets met zijn banden gebeurde. En een legendarische postbode durfde weleens een Feyenoord-logo op de brieven te plakken die bestemd waren voor niemand minder dan PSV-hoolie Frankie van der Werff.

En dat terwijl de gezamenlijke vijand het grote geld zou moeten zijn. Zowel bij de profs als bij de amateurs. De mooiste amateurkampioenschappen zijn die met de eigen jongens uit het dorp. Mijn eigen cluppie met elf Keldonkse boeren met een hoofdletter B in de de eerste week van maart al kampioen in 5G. Venhorst, tweedeklasser zonder hulp van buitenaf, zonder ook maar èèn eurootje te betalen.


De mooiste profzege is misschien wel een Hongaarse. In 1985 haalde een team met meer medeklinkers dan klinkers de Europa Cup finale tegen Real Madrid.

Elf onverschrokken Magische Magyaren tegen elf Madrileense Magiërs. De arme Hongaren gingen er kansloos af maar het mocht de pret van de verrassing niet drukken. Geen zilveren beker in handen maar wel de morele winnaar. Alleen kocht en koop je daar helemaal niks voor. Verrassingen waren er daarna nog wel maar toch ook niet echt. Shakhtar Donetsk won de Uefa Cup in 2009.  maar deed dat wel met vijf doorslaggevende Brazilianen. Kersvers Aziatisch kampioen in 2019 is Qatar of all places!!!. Ja ja, met elf geboren en getogen Qatarezen natuurlijk. Duh!!!..

16-jarige Erpenaar Joep Munsters maakt zijn debuut...
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 6: RKVV Tongelre en...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)