4 minuten leestijd (810 woorden)

Exclusieve column: de kijk van Jaap Knasterhuis jr..... Deel 1: 'Soms is voetbalhumor keihard'

REDACTIE| Niet zonder trots kunnen wij u melden dat wij een wel zeer pikante columnist hebben weten te strikken. Niemand minder dan Jaap Knasterhuis junior, de zoon van wijlen Jaap Knasterhuis senior, was zo onder de indruk van ons prille medium dat hij uit eigen beweging zijn medewerking heeft toegezegd middels een regelmatig terugkerende exclusieve column. Knasterhuis senior was, voor de weinigen die hem eventueel niet zouden kennen, een gerenommeerd cultuurcriticus voor het legendarische VPRO radioprogramma 'Ronflonflon met Jacques Plafond' dat aan het einde van de vorige eeuw onder de fijnproevers van muziek, film, theater en sport een absolute cultstatus verwierf. Knasterhuis senior hield er daarbij een fijnbesnaard vocabulaire op na, om zijn recensies een zo genuanceerd mogelijk geluid te geven. Vooral de fijnbesnaarde term 'kut' werd daarbij  als bijvoeglijk naamwoord niet geschuwd. Jaap Knasterhuis junior is een echte telg van zijn vader wat dat betreft maar richt zich vooral op het voetbal. Hieronder volgt zijn eerste bijdrage, hij laat merken niet bijster onder de indruk te zijn van de meeste zogenaamde voetbalhumor. 


Oost Brabant, 80 september 2018

Voetbal en humor. Vaak gaat dat niet gepaard met al te veel klasse en stijl. Bij Veronica Inside bijvoorbeeld vinden ze nog steeds de 1883e herhaling van Erik Meijers zijn 'kutkrant' ontzettend grappig en denkt Johan Derksen dat Nederland voor de - tigste keer dubbel ligt om zijn coke-grappen over Wim Kieft. Die kutkrant opmerking hebben ze overigens van mijn vader gestolen maar dat geheel ter zijde.

De voetbalhumor van John de Wolf was ook al niet veel beter. In zijn Helmond Sport-periode draaide hij een dikke drol op de middenstip van Telstar. Wat wel voor hem pleitte was dat hij er een Helmond Sport-vlaggetje in plantte. Dat dan weer wel!
En natuurlijk kennen we in de categorie 'flauw' de al dan niet hilarische verhalen van de shampoo in de schoenen en het struikelpartijtje van je aan elkaar gestrikte veters.

Vroeger lag de humor op straat maar tegenwoordig natuurlijk ook op Twitter en andere sociale media. Zo kom je bij menig cabaretier grappen en oneliners tegen waarvan je zou zweren dat je ze op het 'web' al eens eerder tegen gekomen bent. Boze tongen beweren bijv. dat Guido Weijers ook niet helemaal zelf aan zijn materiaal komt. Maar het is ze vergeven nog ook!

Want volg voor de gein eens het Eurovisie Songfestival op Twitter. Daar twittert er één vanaf zijn zolderkamertje, met ongetwijfeld een dikke joint tussen zijn vingers, dat Australië zich makkelijk zal 'koalaficeren.' Nico Dijkshoorn volgen op zo'n avond is overigens ook een absolute must. 'En dan de stemmen uit Malta die speciaal voor deze uitzending hebben leren tellen.'

Terug naar het voetbal. Aad de Mos is vaak op zijn twitteraccount @aad300 grappig maar het lijkt wel altijd dat het niet bepaald de bedoeling is. Du Blanque Bogarde staat jaarlijks steevast in de lijst van beste twitteraars. En op het Feyenoord forum FR12 is het, tussen de af en toe frustrerende 020-en-neuzen-grappen door, behoorlijk goed toeven. Ook op You Tube is nog wel degelijk de betere voetbalhumor te vinden

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen maar er is een tijd geweest dat Erik van Muiswinkel één van de beste in zijn vak was. Tegenwoordig is hij zo aan het 'gutmenschen' dat zijn eigen beroep van cabaretier er een beetje onder lijdt. Maar kijk eens voor de gein naar oude afleveringen van Studio Spaan of de legendarische reeks 'Toen Nederland nog meedeed'. Samen met Diederik van Vleuten gaf hij het begrip voetbalhumor een duw de goede richting in. De broertjes Van de Kerkhof zagen bijvoorbeeld iedere dag een grote hoop oude vrouwtjes op het Plaza de Mayo. 'Het zal daar best gezellig geweest zijn want ze kwamen elke dag terug', roepen ze met een vette Helmondse tongval. 

Persoonlijk vind ik zelf de beste voetbalhumor eigenlijk in de vijfde klasse, de vroegere derde klasse onderbond voor onze senioren lezers. Een back bij VCO die amper kan lopen maar wel de vedette uithangt in zijn spierwitte schoenen. Supporters van MVC die de tegenstanders uit Keldonk boeren noemen omdat die 20 inwoners minder hebben dan hun eigen gehucht De Mortel of all fucking places. Een moeder die op hoge hakjes naar haar kroost gaat kijken bij Menos maar haar enkel op die knollentuin in Landhorst al eerder heeft verzwikt dan haar eigen zonen. Een trainer die zijn net gewisselde spits onder de douche uit moet halen omdat ie er eentje teveel gewisseld heeft.

Of de onvergetelijke actie van de VOW Orange Army die tijdens een wedstrijdje de ietwat gezette keeper van de opponent bij elke doeltrap muzikaal begeleidde met Ooooohhhh.... PIZZAAAA!!! De man in het zwart zag er de humor niet van in en legde de wedstrijd even stil. Tja, soms is voetbalhumor keihard. 

Jaap Knasterhuis junior

- Linksboven Studio Spaan met de aflevering over het WK in 1978Altijd maar hopen dat de wedstrijd wordt afgelast
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 3: 'This is the coa...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)