4 minuten leestijd (753 woorden)
Aanbevolen 

Johan van Lierop: “Veel goals maken bij Gemert? Das wel de bedoeling ja.”

5f6cd729-2e9a-4a97-9596-446b5ddbb9b3 Johan van Lierop als speler van Oranje Zwart

GEMERT| Gemert heeft een prima reputatie als het gaat om spelers van onderaf aan te trekken en ze snel door te ontwikkelen naar een hoger niveau. De twee beste voorbeelden hiervan zijn Ruben Rodrigues en Sander Vereijken die allebei na een spoedcursus op Molenbroek de stap naar het betaalde voetbal wisten te maken. Nu is het ondoenlijk om de 24-jarige Johan van Lierop met dezelfde druk op te zadelen maar dat hij een interessante speler is staat wel vast.

Door: Willy Rooyakkers

Van Lierop is een 'bekende naam' in het Helmondse. "Tja, zo gek is dat nu ook weer niet", zegt hij zelf desgevraagd op een bescheiden toon, "Als je er 35 inlegt dan trekt dat natuurlijk de aandacht." Gemert neemt de aanvaller over van derde klasser RKPVV, is dus bekend in zijn woonplaats, maar Johan van Lierop stelt zichzelf op ons verzoek toch nog even voor. "Ik ben voetballer maar heb daarnaast een prachtige dochter en mijn opvolger is inmiddels ook op komst haha, er komt een zoontje aan. Op voetballend gebied heb ik jarenlang op het middenveld gespeeld maar de laatste seizoenen voorin. Het scoren gaat me makkelijk af zo blijkt."

'Ik was een bietje een rotjong'

Van Lierop groeide als jongetje op bij Rood Wit'62 maar werd ingelijfd door Helmond Sport. "Na een jaar of vijf ging het daar echter mis. Dat lag enerzijds aan mijn voetbal maar ook omdat ik een 'bietje een rotjong' was. Niet dat ik een verkeerde ben maar ik haalde weleens wat kattenkwaad uit en dergelijke." Terug in De Rijpel, de wijk waar Rood Wit'62 resideert, ontwikkelde de vaardige voetballer zich echter alsnog snel. "Na mijn eerste jaar bij de A-junioren wilde ik graag bij de senioren spelen maar trainer Ton van Dijk zei dat ik beter bij de jeugd kon blijven. Dan kon ik nog op zondag eventueel met het 1e mee op de bank maar ik vond de trainingen in de A niet fanatiek genoeg. Dus ik had het wel een beetje gehad. Toen kwam ik op een feestje Wim Burhenne tegen en die vroeg me bij Oranje Zwart te komen, bij de senioren."

Naar PVV

Van Lierop maakte naam bij Oranje Zwart, de gemoedelijke volksclub die eens ontstaan was in Helmond Noord maar nu op De Braak acteerde. "We gingen van de vijfde naar de tweede klasse maar het voortbestaan van de club werd onzeker. De meesten gingen bij HVV voetballen maar ik had niet zoveel met die vereniging. Vandaar dat ik koos voor (RK)PVV, daar voetbalde ook mijn broer Anthony." Hij had ook voor Mierlo Hout kunnen kiezen op dat moment. "Misschien had ik dat wel moeten doen, maar ik heb nergens spijt van. Voor mijn ontwikkeling was Mierlo Hout denk ik beter geweest maar ik koos weer eens voor de gemakkelijkste weg. Heb wel echt een hele gezellige tijd gehad bij PVV." Wie in Helmond aardig tegen een bal aantrapt komt al gauw in aanraking met Richard van de Kerkhof. Zo ook Johan van Lierop. "Richard is helemaal voetbalgek, we hebben veel contact. Via hem kwam denk ik ook Gemert mij op het spoor. Toen ze me belden was dat niet helemaal verrassend dus, maar toch ook weer wel misschien, als je begrijpt wat ik bedoel. Of ik moest nadenken? Nee, ze belden me op zaterdagmorgen: of ik meteen wilde komen. Rond 1 uur, net na de middag, had ik al getekend. Deze kans laat ik me niet ontnemen."

Revelatie?

We informeerden al wat bij voetbal-insiders in Helmond en het blijkt dat er wel wat wordt verwacht van Johan van Lierop. Natuurlijk is Richard van de Kerkhof zijn grootste fan. Van de Kerkhof: "Ik ben nu drie keer in de week individueel met hem aan het trainen. Je moet niet gek opkijken als hij straks een revelatie gaat worden in Gemert." Zelf is de rolluikenmonteur (als we hem bellen zegt hij 'Ik sta op de ladder') wat rustiger qua uitspraken maar toch blijkt uit alles dat we hier te maken hebben met een zelfbewuste jongen, een gast met de nodige flair. Op de vraag of hij veel denkt te gaan scoren zegt hij dan ook zonder na te denken: "Das wel de bedoeling ja." Toen hij als kind vaak bij Dijkse Boys kwam, zijn vader Marinus speelde daar immers voorheen in het 1e, waren twee spelers zijn grote voorbeelden. "Ja, Johan van der Laak de nummer tien en Kevin van Veen de spits. Mooie voetballers vond ik dat." 

Johan van Lierop samen met zijn broer Anthony en de kampioensschaal van PVV
‘Drive om te voetballen werd steeds minder ’
TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 15: ‘ Feyenoord bli...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)