4 minuten leestijd (727 woorden)
Aanbevolen 

Joost de Man voetbalde, keepte en voetbalt nu weer

unnamed Joost de Man vol in actie als voetballer

VUGHT| Joost de Man (29) was ooit een talentvol voetballer in de jeugdopleiding van RKC Waalwijk. Daarna ging hij keepen bij Zwaluw VFC, de voetbalclub uit zijn woonplaats Vught , en het Bossche BVV. Maar uiteindelijk koos De Man toch weer voor het voetbal,en heeft sinds twee jaar een vaste plaats als centrale verdediger in de hoofdmacht van Zwaluw, ,Tot volle tevredenheid. Want als voetballer kan ik toch veel meer mijn energie kwijt dan als keeper."

door Kees van der Zandt

Joost de Man begon met voetballen bij Zwaluw VFC in zijn woonplaats Vught. Hij bleek gevoel en aanleg te hebben als verdediger voor het spelletje. Want op zijn twaalfde jaar werd hij gescout door RKC Waalwijk. De jonge Vughtenaar speelde drie jaar in de jeugdopleiding bij de Waalwijkse club en werd daar ondermeer getraind door Erik Meulendijk, de huidige oefenmeester van Prinses Irene. ,,Joost was een hardwerkende en nuttige verdediger, die meestal rechtsback of centraal in de defensiestond. We hadden toen goed en gezellig team en beleefden een leuk seizoen.Met Ernst de Man, de vader van Joost, als teamleider hadden we ook een leuke staf", weet Meulendijk nog.,,Omdat Joost destijds geblesseerd raakte ging ook het plezier in het voetbal bij hem ook een beetje weg. Dat was mede de oorzaak dat er een doorbraak in het betaald voetbal er voor hem niet in zat."

Na zijn avontuur bij RKC keerde De Man terug bij Zwaluw. ,,Het eerste jaar van mijn terugkeer heb ik er nog gevoetbald als voorstopper. Maar daarna ben ik gaan keepen", blikt de Vughtenaar terug. . ,,Ik kreeg de smaak te pakken om in de goal te staan te pakken tijdens de keeperstrainingen van Mark van Rooij". De Man bleek aanleg te hebben voor het keepersvak want hij kwam meteen bij het hoogste elftal van zijn leeftijdscategorie. Na dat seizoen hengelde het Bossche BVV, dat destijds nog jeugdteams op divisieniveau had, met succes naar zijn diensten. ,,Ik heb bij BVV in de A1 en B1 gekeept met prima spelers als Emin Balta, Sam van Doremalen en Glenn Kuster, die nu allemaal op hoog niveau spelen.Een doorbraak naar het eerste elftal zat er niet in voor mij. Omdat Arthur Hoyer de voorkeur kreeg als eerste doelman en die ook over meer ervaring dan mij beschikte. Ik ben toen teruggekeerd naar Zwaluw. Desondanks heb ik bij BVV met name van keeperstrainer Edwin Verdonk heel veel geleerd."

Bij Zwaluw moest De Man bij terugkeer de concurrentie aangaan met eerste doelman Bart Rijken. ,,Aanvankelijk kreeg ik de voorkeur in de basis, en daarna weer Bart. Vervolgens raakte hij geblesseerd en heb ik weer een aantal wedstrijden in het eerste gekeept." Na dat seizoen raakte het voetbal bij De Man op de achtergrond en hij maakte een wereldreis van bijna drie jaar. Bij terugkomst meldde hij zich weer bij Zwaluw. Niet meer als keeper, maar weer als voetballer. ,,Omdat ik tot de conclusie was gekomen dat ik als voetballer toch veel meer mijn energie kwijt kan dan met keepen. Als keeper haal je de voldoening uit een gestopte bal. Maar als verdediger ga je contant duels aan en dat vind ik toch veel mooier." Toch viel het voor De Man na jaren keepen niet mee om weer te voetballen. ,,Je hebt weliswaar het balgevoel nog wel, maar het is toch wel wennen en het kost de nodige tijd om weer in het juiste ritme te komen."

De voormalige keeper heeft zijn draai inmiddels weer helemaal gevonden als voetballer. Want De Man vormt sinds twee jaar samen met Thijs van Rooij een hecht centraal verdedigingsduo bij Zwaluw. ,,Ik ben blij met het vertrouwen dat ik wekelijks krijg met een basisplaats van onze trainer John Laponder, die gelukkig nog een seizoen blijft. . Dat vertrouwen betaalt zich gelukkig ook uit in het feit dat ik steeds beter ga voetballen. In de laatste drie wedstrijden kregen we maar één doelpunt tegen en dat geeft je natuurlijk een goed gevoel en is genieten als verdediger." Ondanks het stoppen van routinier en oud-prof Paul Beekmans en de langdurige blessure van sterkmaker Boaz Kuper beleeftZwaluw VFC een goed seizoen in de top van derde klasse C.,,We hebben dit seizoen een hecht team dat tot dusverre goed presteert.Het zou mooi zijn als we een periodetitel zouden halen. Hoewel de verschillen in deze klasse heel klein zijn. Maar we gaan er wel voor natuurlijk om een prijsje te pakken", besluit De Man strijdvaardig.  

Ruben Rodrigues wordt steeds belangrijker voor FC ...
De Joekel van Boekel spreidt zijn vleugels succesv...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)