woensdag 04 augustus 2021
4 minuten leestijd (883 woorden)
Aanbevolen 

Jordi Ruijsch bouwt in eigen Bommel graag mee verder aan toekomst NIVO Sparta: “Na promotie even reality check gehad maar pakten daarna bijna 2e periode”

b9e40bdb-d073-4359-8a29-841da3dcecfa Jordi Ruijsch (Foto's: Fotografie Oomen)

ZALTBOMMEL| Het zaterdagvoetbal wordt alsmaar populairder. Dat zegt ook NIVO Sparta-speler Jordi Ruijsch: "Ik ken alleen maar jongens die overstappen van zondag naar zaterdag, nooit andersom." Het lijkt een onomkeerbare tendens binnen de grootste sport van ons land. In Bommel voetbalt men sowieso altijd al op zaterdag, Ruijsch is al zes jaar lang één van de twee centrale verdedigers van de huidige eersteklasser. "Voel me gewaardeerd hier als eigen jongen."

Door: Willy Rooyakkers

Jordi Ruijsch (24) groeide op in Zaltbommel, of Bommel zoals ze zelf zeggen. Via zijn vader Bert Ruijsch (bekend van allerlei technische functies binnen het voetbal) kreeg hij de liefde voor het spelletje automatisch mee. "Heb mijn vader meegemaakt als trainer natuurlijk, hij was altijd wel betrokken bij NIVO. Maar ook heb ik van hem uiteraard de basis van het voetbal meegekregen. Wat ik het meest van hem geleerd heb? Haha. Nou ja, hij zegt altijd dat ik van mijn eigen kracht uit moet gaan, dat ik op mezelf moet vertrouwen. Hij is sowieso iemand die graag wil 'voetballen', als trainer ook."

Gevormd

Het heeft de rechtsbenige centrale verdediger allicht zelf ook gevormd. Jordi Ruijsch moet het namelijk vooral van zijn kwaliteiten aan de bal hebben: "Ja, meestal heb ik wel iemand naast me staan die goed is in het dekken van spelers. Uiteraard pak ik zelf ook een man hoor als het zo uitkomt. Maar ik ben in de essentie wel een voetballende verdediger zoals ze zo mooi zeggen." Dat is ook de reden dat hij weleens als verdedigende middenvelder heeft gespeeld. "Precies. Maar meestal sta ik gewoon als centrale verdediger opgesteld." NIVO Sparta promoveerde een jaar geleden van de tweede naar de eerste klasse. Hiermee maken de Waalkantbewoners eindelijk weer een stapje terug naar boven. Ruijsch: "Toen ik nog jeugdspeler was speelde NIVO altijd hoofdklasse of eerste klasse maar na degradaties bivakkeerde men vijf jaar in de tweede. Ik ben gedebuteerd op mijn 18e en nu 24 dus reken maar uit, hartstikke leuk natuurlijk dus dat we nu weer gepromoveerd zijn. We begonnen overigens erg matig aan dit seizoen. Na zes wedstrijden hadden we één puntje, dat was wel even een reality check al had dit ook te maken met blessures. Daarna 'gebeurde' er wel iets met het team. Er kwamen spelers terug maar sowieso veranderde er wat, we zagen in dat we in deze klasse niet hetzelfde konden blijven spelen, waren immers niet meer voetballend altijd de beste ploeg. We begonnen met winnen, groeiden rond de winterstop naar elkaar toe tijdens een trainingskamp in Spanje, en grepen uiteindelijk net naast het winnen van de tweede periode. We stonden bovenaan maar verloren de laatste wedstrijd, zonde."

Trainerswissel

Bij NIVO Sparta heeft Schijndelaar Theo van Geffen als trainer in de recente geschiedenis goed werk afgeleverd. De laatste drie jaar stond Theo de Boon aan het roer maar hij vertrekt naar Montfoort. Vanaf komend seizoen slaat de club een nieuwe weg in. "Niels Blom wordt onze trainer in feite. Hij stroomt door vanuit de eigen club, hij was nu assistent. Omdat Niels nog geen TC-1 heeft zal mijn vader ook zijn naam verbinden aan de technische staf. Ik vind het zelf erg leuk dat een jongen van de eigen club het nu gaat doen."

Beleving

NIVO Sparta heeft regelmatig wat spelers van buitenaf rondlopen maar daarnaast is het 'ons kent ons' gevoel eveneens behoorlijk sterk aanwezig. "We hebben altijd een zo goed mogelijke mix gehad van Bommelaars en externe jongens die ons goed konden helpen. We wilden heel graag uit die tweede klasse en daar hadden we hulp voor nodig, nu zitten we in een fase dat we vooral ook willen bouwen met eigen jongens. Maar zoals gezegd: de mix moet in orde zijn en ik denk dat dit ook zo is op dit moment." Overigens is NIVO Sparta een club met een behoorlijke aanhang, het voetbal leeft wel degelijk op de uiterwaarden van de eigenzinnige rivier. "We hebben een hoofdtribune die altijd 'stampensvol' zit, daar kunnen zo'n 250 man op. Daarnaast is er een groot bordes waar veel mensen staan en langs het veld is het meestal ook aardig gevuld. Ik schat dat er altijd wel zo'n 500/600 mensen komen. Tegen regionale tegenstanders meer en soms wellicht wat minder. Vroeger ging ik met mijn vader mee naar Gemert en ik herinner me de ambiance goed tijdens die nacompetitie. Dat was mooi, al ga ik er vanuit dat dit nu ook vele malen minder is geworden."

Toekomst

Als 10-jarig kind mocht de kleine Jordi eens een tijdje meetrainen bij FC Den Bosch. Voor de rest heeft hij altijd in het mooie shirt van NIVO geacteerd. Heeft hij nog ambities? "Weet je, ik ben 24 en heb inmiddels een fulltime baan als business consultant voor een softwarebedrijf. Ik voel me hier als eigen jongen zo ontzettend gewaardeerd. En daarnaast heb ik het druk met allerlei andere dingen." En trainer worden, in de voetsporen van zijn vader treden? "Ik zie mij dat niet zo snel doen eerlijk gezegd al trainde ik wel als clubman een jeugdteampje hier. Maar goed, ik ben nog jong, dat kan nog veranderen. Als ik moet gokken zeg ik echter van niet."

Ruijsch in actie tegen FC Den Bosch
In duel met Schijndelaar Sven Blummel
Kamile de Jong gaat opvolgers voorbereiden op het ...
1996| De Cup Final van BVV in De Kuip: ‘Het was sc...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)