vrijdag 25 juni 2021
3 minuten leestijd (563 woorden)
Aanbevolen 

'Keeperstraining is niet zomaar op de goal rammen'

ronniebuitenkamp

UDEN/ROSMALEN| Ronnie Buitenkamp uit Rosmalen is met veel plezier en toewijding voor het tweede seizoen keeperstrainer bij hoofdklasser UDI'19. 'Ik heb het er prima naar mijn zin. De intentie van de club en van mij is om voor langere tijd met elkaar door te gaan."

door Kees van der Zandt

Wie oude elftalfoto's bekijkt zal daarop vergeefs zoeken naar een keeperstrainer. Het specifiek trainen van keepers bestond vroeger eenvoudigweg niet. De doelmannen trainden gewoon volledig met de groep mee. Ze werden hooguit op het einde van de oefensessie onder handen genomen door een speler of in het meest gunstige geval door de hoofdtrainer die een aantal vrije trappen op de goal ramde. Maar tegenwoordig beschikt iedere club,van de vijfde klasse tot en met de eredivisie, over een keeperstrainer. Die keeperstrainers zijn in veel gevallen afkomstig uit de club zelf. Zo traint bijvoorbeeld voormalig goalie Henk Wagenaar de keepers van SCG'18 in Sint-Michielsgestel en doet Edwin Verdonk dat dit seizoen weer bij BVV in Den Bosch , waar hij ooit een uiterst betrouwbare doelman was in de hoofdklasse.

Bij UDI'19 worden de keepers echter getraind door iemand van buiten de club : Ronnie Buitenkamp uit Rosmalen.,,Ikben bij OJC Rosmalen, waar ik zelf lang in de goal heb gestaan, ook keeperstrainer geweest toen Dennis Dekkers er hoofdtrainer was. Maar zijn opvolger David Vecht gaf echter de voorkeur aan een nieuwe keeperstrainer. Ik heb daarna een jaartje de keepers getraind bij BVV, maar ik kon mijn draai daar niet vinden", laat hij weten. ,,Mijn ambities liggen nu eenmaal hoger dan het trainen van keepers bij, met alle respect, van een tweede of derdeklasser." Inmiddels is Buitenkamp voor het tweede seizoen als keeperstrainer werkzaam bij UDI'19. De Rosmalenaar voelt zich als een vis in het water bij de hoofdklasser uit Uden. ,,Alles rondom en voor de selectie is prima geregeld en als keeperstrainer maak je er echt deel uit van de technische staf. Ik word door trainer Lodewijk de Kruijff echt overal bij betrokken. Het is mijn tweede jaar bij UDI, maar de intentie van de club en van mij is om voor langere tijd met elkaar door te gaan. "

Voor de gedreven Buitenkamp is het trainen van keepers een uitermate serieuze zaak.,,Keeperstraining is niet zomaar een beetje op de goal rammen, wat sommigen misschien denken", verzekert hij. ,,Er zit bij mij altijd een bepaalde gedachte achter mijn oefenvormen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk wedstrijdgericht en op standaardsituaties te trainen. Ik doe dat ook in overleg met de rest van de technische staf. Op zaterdag heb ik altijd nog even telefonisch contact met de keeper van UDI om nog wat standaardsituaties door te nemen voor de wedstrijd van de volgende dag."

Buitenkamp was als keeper geen exceptioneel talent . Bij OJC Rosmalen in de hoofdklasse, destijds het hoogste niveau bij de amateurs, was hij meestal reservedoelman achter de onaantastbare Frank Brands. ,,Door mij eigen beperkingen als keeper weet ik als geen ander wat een doelman nodig heeft om goed te functioneren. Ik denk daarom ook dat ik keepers beter kan maken en n heb gemaakt de afgelopen jaren. Directeur Peter Bijvelds polste me voor een overgang als keeperstrainer naar TOP Oss. Omdat het overdag is was het niet te combineren met mijn dagelijkse werk heb ik het niet gedaan. Maar zo'n verzoek uit het betaald voetbal is toch wel een bewijs dat ik het niet zo slecht doe als keeperstrainer? "

Bob van den Berg is dit jaar de verrassende 'recht...
Robin Walk is dankbaar voor leerzame periode bij P...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)