3 minuten leestijd (542 woorden)

Lege stadions, zalen en sportparken. Terecht of afrekening?

IMG_8847 Een schrikbeeld: lege stadions met grote sponsordoeken ter verfraaiing (Foto; W. Rooyakkers)

Sportwedstrijden mogen de komende drie weken vanwegecoronabestrijding niet door toeschouwers worden bezocht. Is dat een terechte maatregel of een afrekening van het kabinet tegen het supportersgeweld van de laatste weken in en rond de voetbalstadions.

door Kees van der Zandt

De spelers van het Nederlands Elftal vierden gisteren op het veld van een leeg Feynoord stadion, na de 2-0 overwinning op Noorwegen, de kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Quatar. Het kwam allemaal wat gekunsteld, sfeerloosen geforceerd over die euforie zonder gejuich en applaus in een stille Kuip. Vergelijkbaar met een polonaise lopen op een carnavalsfeest zonder muziek en drank. Maar het kon echter allemaal niet anders.Want vanwege de bestrijding van het coronavirus is er door de regering vanaf afgelopen zaterdagavond geen publiek meer toegestaan bij wedstrijden en trainingen van alle sporten en op alle niveaus in ons land en dat minimaal drie weken lang.Protesten en bezwaren van clubs bij hun bonden tegen deze rigoureuze maatregel mochten niet baten. Als voornaamste reden dat de wedstrijden niet verplaatst of uitgesteld zouden kunnen worden is volgens de bonden dat er totaal geen zekerheid bestaat dat de competities over drie weken dan wel hervat zouden kunnen worden.

Dat betekent dus dat de komende twee weekends alle sportwedstrijden in ons land zonder publiek worden gespeeld. In Brabant geldt dat ondermeer voor de derby FC Den Bosch tegen TOP Oss, PSVtegen subtopperVitesse en RKC tegenkampioen Ajax. Stuk voor stuk normaal gesproken publiekstrekkers , die de clubs veel geld zouden opleveren. Maar daarnaast zorgen de supporters altijd voor een geweldige sfeer bij die wedstrijden. ,,De wedstrijden tegen NAC, over twee weken, en Oss komende vrijdag leven ontzettendbij onze fans. Het moet eigenlijk niet kunnen dat je zonder hun steun die wedstrijden moet spelen", liet FC Den Bosch Jack de Gier maandagavond na de wedstrijd tegen MVV weten, toen de defintieve beslissingover het spelen zonder publiek nog niet was genomen.

Niet alleen het betaald voetbal wordt getroffen , maar ook de amateurs in alle sporten. Een hard gelag voor vadere en moeders die de wedstrijden van hun kroost niet kunnen en mogen bekijken. Nederland is daarmee het enige land in Europa waar voorlopig geen publiek is toegestaan bij sportwedstrijden. ,,Om het corona virus nogmeer de kopin te drukken en verdere uitbraken via stadions, sportzalen en sportparken te beperken", liet minister president Rutte weten,vorige week tijdens de persconferentie. Toch wekte de maatregel van de regering om geen publiek meer toe te laten bij wedstrijden veel verbazing en soms irriatie.Want de afgelopen maanden waren er nauwelijks besmettingenbij gevaccineerde en geteste bezoekers in stadions, sportparken of sporthallen.Als het aan het OMT, Outbreak Manegment Team die de regering adviseert bij coronamaatregelen , had gelegen was er dan ookgeen verbod van toeschouwers bij sportwedstrijden gekomen. Het zou derhalve zomaar kunnen dat de regering de supportersrellen bij wedstrijden in de eredivisie van de afgelopen maanden heeft aangegrepen om voorlopig geen toeschouwers toe te laten bij sportwedstrijden.Ministers lieten zich over dieincidenten uitermate kritisch uit.Natuurlijk is gezondheid veel belangrijker dan voetbal en wordt die verrekte corona zo snel mogelijk de kop ingedrukt.Hoe dat doet er niet eens zoveel toe. Daarom kijken we de komende weken maarsport op tv en daarna hopelijk gezond en wel weer live langs de lijn,op de tribune of in de zaal bij ons cluppie. 

Van Geffen en Nemelaer hebben de perfecte match
TMV op zoek naar de ziel, deel 20, Racing Mechelen...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)