woensdag 05 augustus 2020
5 minuten leestijd (954 woorden)
Aanbevolen 

Lodewijk de Kruif bouwt bij UDI'19 aan hernieuwde stabiliteit: 'Het steekt ze hier dat de twee buurmannen het beter doen’

lodewijkdekruif Lodewijk de Kruif tekent zijn contract bij UDI'19

UDEN| Wie het CV van Lodewijk de Kruif, maandag wordt hij vijftig, bekijkt ziet een kleurrijke afwisseling van clubs. Zo was hij als trainer actief op het hoogste niveau in Nigeria en Bangladesh en in zijn jaren als actief voetballer droeg De Kruif het shirt van het legendarische FC Wageningen. Tegenwoordig is de in Lunteren geboren De Kruif trainer van UDI'19.

Door: Willy Rooyakkers

We vragen hem plagend of dat niet een 'beetje saai' is om in Uden te trainen terwijl je Owerri of Dhaka gewend bent. Lodewijk de Kruif: "Nou, een jaar of vijf geleden kwam mijn vader te overlijden en we hebben in de familie een groot horecabedrijf. Zijn wens was dat ik het bedrijf overnam en daar heb ik gevolg aan gegeven. Anders had ik wellicht nu nog in Verweggistan gezeten." Eenmaal terug in Nederland werd DUNO zijn eerste club. De Kruif deed het alleraardigst want binnen korte tijd wist hij via de 2e klasse (zaterdag) naar de hoofdklasse te promoveren. Toen kwam er echter ineens toch een breuk. "Er waren wellicht wat irritaties ontstaan omdat bepaalde mensen zich met de opstelling wilden bemoeien. Daar ben ik als trainer natuurlijk zelf verantwoordelijk voor."

Half maart

Het begon er op dat moment naar uit te zien dat Lodewijk de Kruif het even zonder club moest gaan doen. "Het was al half maart en dan weet je dat het lastig gaat worden. Via Joep Kemkens (ex-speler UDI'19 en TOP Oss) kreeg ik echter de tip dat UDI'19 plotseling een nieuwe trainer nodig had. Joep kende ik nog van mijn tijd bij TOP Oss. Na een fijn gesprek met Richard van den Boogaard en Fred Smies kreeg ik er een goed gevoel over."

Eerder beginnen

Lodewijk de Kruif kon nog de laatste drie wedstrijden van het vorige seizoen bekijken van de Udenaren. "Zodoende kreeg ik al een beetje een beeld maar om dat nog zuiverder te krijgen besloot ik om eerder te beginnen met trainen dan normaal het geval is. Ik vond dat echt wel nodig. Na die paar weken waren we weer even vrij waarna de echte voorbereiding begon." Wat trof hij aan? "Toch wel een behoorlijk team met aardig wat voetballend vermogen. Ook mentaal zat het aardig in balans, ik zag geen jongens die niet meewilden. En je zag dat de spelers een goede opleiding hadden gehad: bij UDI'19 zelf of een BVO. Daarnaast had de club al een paar jongens aangetrokken om wat opengevallen plekken op te vullen." De trainer wist vooraf goed waar hij aan begon. "De club wil op een aardig niveau spelen maar dan wel met minimaal 80% eigen opgeleide spelers. Daar voldoen we nu momenteel ruimschoots aan."

Wisselvallig

Naarmate de voorbereiding vorderde zag de nieuwe trainer vooruitgang. "Ja, de lijn ging naar boven, het zag er steeds beter uit. De eerste drie wedstrijden pakten we ook zeven punten maar vervolgens verliezen we twee keer. Bij Juliana Malden speelden we in de eerste helft uitstekend, ik denk dat we na 20 minuten met 0-2 voor hadden moeten staan. Na de pauze waren we echter 'onzichtbaar' en verloren we alsnog geflatteerd met 4-1. Toch drukten we onze neus tegen het venster tegen één van de betere teams van de klasse. Afgelopen zondag begonnen we ook aardig maar de snelle rode kaart voor Tufan Koca gooide roet in het eten. In mijn ogen was het geen rood want Tufan wilde een blok zetten, gokte verkeerd, dat pakte misschien niet goed uit. De gedecideerdheid van de scheidsrechter verbaasde me echter nogal. Steven Berghuis kreeg laatst geen rood voor iets veel ergers, deze overtreding stond daar niet eens van in de schaduw. Om een beeld te geven." Het gevolg is wel dat aanvoerder Koca, zeker niet bekend om zijn gemene overtredingen, nu nog twee wedstrijden moet toekijken. De Kruif probeert het op te lossen door Lars van Geelkerken rechtsback te zetten. "Lars is een multifunctionele speler waarvan ik denk dat hij dit aankan."

Scorend vermogen

Aanstaande zondag gaat de reis naar Minor, de club uit Nuth in Zuid Limburg. We zeggen dan in Brabant vaak: "Oei, naar Limburg, altijd lastig want zij graven zich in." De Kruif moet hier om lachen: "Ze zullen toch wel een gewoon veld hebben? Nee, ik kan hier niets mee. We gaan ons gewoon weer goed voorbereiden, we zullen de punten moeten pakken." Kijkend naar zijn elftal is het eigenlijk wel duidelijk waar het aan schort: scorend vermogen. De Kruif: "Verdedigend hebben we het redelijk staan, met daarvoor een prima blok met Robin Walk en Wietse van Lankveld. Het is inderdaad een feit dat we lastig scoren. Sam Wassenberg maakt altijd zijn goals maar voor de rest is het moeilijk. Dat is ook lastig te trainen, dat moet ook in je zitten. Je hebt een neusje voor de goal of niet. Maar ik heb niets te klagen hoor, iedereen is fit en doet zijn best." Maar toch wil uiteindelijk ook Lodewijk de Kruif verder komen dan de dit seizoen beoogde plek 'bij de eerste vijf of zes'.  "Natuurlijk, het steekt hier de mensen ook dat de twee buurmannen (Blauw Geel'38 en Gemert - wr) het beter doen dan wij." Lodewijk de Kruif wil het zelf niet echt expliciet zeggen, alleen tussen de regels, maar er ontbreekt nog wat brille en creativiteit. Spelers die wat extra kunnen brengen om één en ander open te breken. Ondertussen begint hij de club langzaam te leren kennen. "Het is een hele grote club met heel veel mensen die er iets doen. Dat is heel anders dan bij DUNO. Het voordeel is hier wel dat er niemand zich bemoeit met wie ik moet opstellen en dat is ook lekker. Ik moet je zeggen dat ik vier in de week met heel veel plezier naar Uden toe rij."‘Fotograferen keeper blijft leuk en speciaal’
‘Derby’s tegen TOP Oss zijn voor mij de mooiste we...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
woensdag 05 augustus 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)