woensdag 05 augustus 2020
3 minuten leestijd (604 woorden)
Aanbevolen 

Lodewijk van Helvoirt probeert talenten te behouden voor Blauw Geel'38

784ea7fc-b8c6-4ff5-a11a-00bfd196b19_20191025-130436_1 Lodewijk van Helvoirt: voetbaldier

VEGHEL| Het tweede elftal op niveau houden is een probleem waar de laatste jaren de amateurclubs steeds meer mee te kampen krijgen. Niet alleen bij de kleinere verenigingen, vooral ook bij de grote clubs wordt dat steeds lastiger. Bij Blauw Geel'38 loopt er met Lodewijk van Helvoirt een echte clubman rond, een technische duizendpoot die al vele functies heeft bekleedt. Hij maakt zich er momenteel in Veghel sterk voor om deze ontwikkeling weer om te buigen.

Door: Willy Rooyakkers

Hoewel Lodewijk van Helvoirt (49) geboren en getogen is in Zijtaart mogen we toch wel stellen dat hij in de loop der jaren is uitgegroeid tot een échte Blauw Geler. "Ik kwam rond mijn 25e bij Blauw Geel in het 1e voetballen", weet hij zich nog te herinneren, "Na een jaar of zeven moest ik stoppen vanwege chronische rug- en heupklachten, daarna heb ik niet meer gespeeld."  Van Helvoirt werd meteen trainer van Blauw Geel 3 en bleek het coachingsbloed in zijn aderen te hebben. "Nou ja, ik kreeg meteen hele goede spelers als Fuat Korkmaz, Mehmet Gurbuz en Martijn van Loon in de ploeg. En dat voor het 3e ! Dus dat wilde wel, dat had niet zozeer met mijn aanwezigheid te maken.  Niemand in de buurt wilde tegen ons oefenen. Die 1e elftallen wilden niet van Blauw Geel 3 verliezen natuurlijk."

Diverse functies

Later ging Lodewijk van Helvoirt ook nog de A1 een jaar of drie trainen en tevens kwam Blauw Geel 2 onder zijn supervisie te staan. Liefst zes jaar was hij vervolgens assistent-trainer bij het vaandelteam, een functie die hij vorig jaar neerlegde. Tegenwoordig werkt hij meer achter de schermen. "Ik ben Hoofd Opleidingen van de bovenbouw, dat wil zeggen vanaf de D-tjes. En daarnaast vervul ik de rol van technisch coördinator A1, 2e elftal en 1e elftal. En de onder 23 valt ook binnen mijn takenpakket, ik rapporteer direct aan de BG-TOP, zoals onze technische commissie hier genoemd wordt." Voetbaldier Van Helvoirt legt uit wat hij precies doet. "Er zijn meerdere zaken die op mijn pad komen maar een belangrijk speerpunt is wel dat ik ervoor wil zorgen dat er meer talenten voor de club behouden blijven. Ons eerste elftal speelt derde divisie waardoor het vanuit de A1 (019-1) niet altijd makkelijk is om meteen de stap naar het 1e te maken. Als ik in de opleiding kijk weet ik dat er ook jongens uit Erp, Zijtaart en Vorstenbosch rondlopen en die willen we natuurlijk behouden. Als ons 2e elftal dan matig speelt is het voor deze groep jongens aantrekkelijk om dan naar VOW 1 te vertrekken. Bijvoorbeeld. We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken om dat niet te doen." 

Tweede elftallen

Bij Blauw Geel'38 hebben ze ook nog een extra luxe probleem. "We hebben een sterk zaterdagteam waar hele goede ervaren jongens spelen als Alexander Mols, Gerke van den Akker, Martijn van Loon en Guus Peters. Dat soort jongens mist het 2e nu, aan de hand van ervaring ontwikkelen talenten zich beter." Het is een teken van deze tijd maar Lodewijk van Helvoirt probeert toch om het reserve-team te upgraden. "Het niveau is achteruit gegaan maar dat is ook bijvoorbeeld in Gemert en Uden hetzelfde. Wij willen onze talenten binden door ze langer de kans te geven zich op een goed niveau te ontwikkelen. Ook als ze niet meteen in 1 komen. Al zijn we enorm blij met het feit dat Ben van de Nieuwenhof en Martijn van Kessel die stap wel direct hebben kunnen zetten." We praten nog even een half uur door met Lodewijk van Helvoirt. Altijd leuk om met mensen te ouwehoeren die bezeten zijn van het spelletje. "Daar komen er helaas steeds minder van he", 


Voetbal bleef voor Pieter Tuns altijd een 'prachti...
Exclusieve column: De kijk van Jaap Knasterhuis jr...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
woensdag 05 augustus 2020

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)