4 minuten leestijd (759 woorden)
Aanbevolen 

Mark Westerlaken ziet Gemert vooruitgaan: 'Deze groep groeit elke week'

markwesterlaken Mark Westerlaken deelt in de feestvreugde na een Gemert-goal (Foto's: Frans Brzoskowski)

GEMERT| "Ja, ik ben net pas 23 geworden", zegt Mark Westerlaken op de opmerking van ondergetekende dat hij ondanks een aardig verleden als voetballer nog steeds nog vrij jong moet zijn. Dit seizoen maakt de centrale verdediger uit Nuland behoorlijke indruk bij het als team ook al zo fris in de derde divisie voor de dag komend Gemert. "In het begin van het seizoen was een stuk gewenning nog noodzakelijk voor veel van onze spelers. We worden echter steeds beter, we hebben op zijn minst al laten zien het algemene niveau in deze klasse te kunnen 'levellen'."

Door: Willy Rooyakkers

Mark Westerlaken is een 'mooie' speler om te zien. Een lange, atletisch gebouwde, stilistisch bewegende centrale verdediger met een prima trap in zijn rechterbeen. Hij deed het niet onaardig in de jeugd van FC Den Bosch waarna via SV TOP de weg naar Veghel afboog. Bij Blauw Geel'38 kon hij echter vanwege vele fysieke ongemakken nooit echt doorbreken. "In 2018 ging ik naar Bali voor mijn studie (Westerlaken studeerde Fysiotherapie - wr). Ik deed daar onderzoek naar hersenproblematiek. Vanuit mijn tijd bij FC Den Bosch was ik bevriend geraakt met Coen Brouwers en ook jongens als Ralf Kemper en Jens Leijten kende ik. Zodoende kon ik bij terugkomst in Nederland bij Gemert mee gaan trainen." Aan het einde van het vorige seizoen maakte hij als invaller nog de promotie naar de derde divisie bewust mee. "Ik denk dat Gemert bijvoorbeeld ook al toen in Staphorst liet zien dat er een bepaalde groei aan zat te komen .Het was aan het einde van het seizoen, iedereen was moe en toch kwam er dit nog uit."

Moeizaam

Toch hadden de Molenbroekers het aanvankelijk niet makkelijk in de derde divisie. Met Westerlaken als nieuwe basisspeler, rechts in het centrum, hapten de zwart-witten regelmatig wat naar virtuele adem. "We moesten meteen tegen O.S.S.'20 en kwamen zelfs met 2-1 voor. Uiteindelijk konden we het toch niet houden en verloren we met 2-4. Dat had ook te maken met de kwaliteit van O.S.S.'20 maar tevens zag je dat wij nog niet klaar waren voor een hele wedstrijd op dit niveau. Na een minuut of tachtig was het een beetje klaar, ik denk dat dit inmiddels wel anders is." In deze fase misten de Gemertenaren ook nog eens Ralf Kemper, de man die in Staphorst geschiedenis schreef door beide goals voor Gemert te maken. "We misten daardoor wat stootkracht denk ik. Na O.S.S.'20 moesten we tegen OFC en kon ook Thijs van Pol niet spelen. Op dat moment hadden we eigenlijk geen spits." Die dag zette het team van trainer Reinald Boeren wel een belangrijke stap in het mentale teamproces. "OFC-uit is een lastige pot en gezien de omstandigheden tekenden we vooraf voor een punt maar uiteindelijk hadden we daar zelfs nog kunnen winnen." Het bleef 0-0 en velen spraken over het feit dat Gemert 'overeind was gebleven.' Mark Westerlaken vindt dat je zo niet moet denken. "Nee, overeind blijven is een verkeerd uitgangspunt als er meer in het team zit."

Groei

Nog steeds zit er rek in dat team, het kan nog beter. "Ik denk dat er veel kracht in dit elftal zit. Als ik zie dat we bij Jong ADO halverwege met 2-0 achterstaan en na de pauze vol goede moed weer terugkomen op het veld maar dan meteen de 3-0 moeten incasseren en desondanks toch nog terug in de wedstrijd komen: ik weet zeker dat veel teams het na die derde goal wel 'geloofd' hadden voor deze zondag maar Gemert dus niet. We kwamen nog op 3-2 en namen alle risico's om die 3-3 te forceren welke op een gegeven moment in de lucht hing. Uiteindelijk verloren we met 4-2 maar dat zegt veel over de instelling. Zowel binnen als het buiten het veld is dit echt een prima groep." Als we Mark bellen heeft hij het erg druk want de dagen als fysiotherapeut zijn lang en volgestouwd met afspraken. "Bel me maar tussen 9.30 en 9.55 uur", zei hij vooraf al typerend. Het lijkt erop dat de geboren Nulander ("Je mag tegenwoordig ook Den Bosch zeggen, de meeste Nulanders beginnen daar wel aan te wennen") lekker op zijn plek zit in het land van De Commanderij, De Eendracht en Time Out. "Zeker, Gemert is een erg leuke club. Voor mij is het gewoon zaak lekker fit te blijven, wedstrijden spelen. Of ik nog ambities heb? Altijd hetzelfde met die journalisten om daar naar te vragen op het einde van een gesprek haha. Nou, ik weet het niet, ik zie het wel, ik zit hier prima." 

Zondag, 14.00 uur: Hoogland - Gemert

Marc van Delft voelt zich als een vis in het water...
Ruud Kaiser mist als trainer waardering en respect

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)