3 minuten leestijd (685 woorden)
Aanbevolen 

‘Meeste problemen met bemoeizuchtige ouders bij jeugdwedstrijden ’

DEN BOSCH| Scheidsrechters als Björn Kuipers en Danny Makkelie staan volop in de belangstelling van het publiek en de media. Maar buiten deze toparbiters zijn er ook duizenden scheidsrechters die in de anonimiteit van het amateurvoetbal wekelijks met veel overgave en plezier hun wedstrijdjes fluiten. Zoals ondermeer Willem van der Veer (54) uit Den Bosch. ,,Het is gewoon hartstikke leuk. Ik fluit altijd in de geest van de wedstrijd . Met spelers heb ik zelden moeite. De meeste problemen heb ik met bemoeizuchtige ouders langs de lijn bij jeugdwedstrijden. Dat is vreselijk irritant."

door Kees van der Zandt

Tot vorig seizoen floot Willem van der Veer, die sinds 1982 actief is als scheidsrechter, wedstrijden bij de amateurs voor de KNVB in het district Zuid 1 op zaterdag bij de jeugd en op zondagmorgen de lagere seniorenteams. ,,Sinds dit seizoen fluit ik voor de KNVB alleen nog maar jeugd op zaterdag", laat de Bosschenaar weten. ,,Maar voor vriendschappelijke wedstrijden bij de senioren op zondag kunnen de clubs me nog wel bellen. Wat ook volop gebeurt , want als je al zolang fluit weten ze je natuurlijk wel te vinden om een wedstrijd te fluiten."Dit weekend floot Van der Veer een wedstrijd van Hilvaria JO-1 17. Zondag zou hij een vriendschappelijke wedstrijd van een lager team van Emplina hebben gefloten. Maar dar duel werd vanwege het slechte weer afgelast. ,,Daarom heb ik zondag maar een rondje rond het Engelermeer gelopen om fit te blijven. Want als scheidsrechter loop je toch tijdens een wedstrijd wel gemiddeld zo'n zeven kilometer. ", laat de arbiter weten. Dat loopje op zondagmiddag zegt veel over de serieuze wijze, waarop Van der Veer zijn hobby als scheidsrechter beoefent en opvat. ,Spelers hebben recht op een fitte arbiter. Ik behandel ze ook altijd met respect door ze steevast met u aan te spreken. Ik probeer ook altijd in de geest van een wedstrijden preventief te fluiten. Dus niet autoritair en ik probeer zo weinig mogelijk kaarten te geven." De Bosschenaar zegt over het algemeen weinig conflicten te hebben met spelers tijdens wedstrijden. ,,De meeste problemen heb ik met bemoeizuchtige ouders langs de lijn bij jeugdwedstrijden, die constant commentaar hebben op het fluiten van je als scheidsrechter. Dat zorgt voor veel onnodige irrtatie."

PSV

Bij veel clubs, voetballers en bezoekers is er meteen een blik van herkenning als Van der Veer een wedstrijd fluit. De arbiter is een hartstochtelijke supporter van PSV. Hij volgt de wedstrijden van zijn favoriete club in het Philips stadion steevast in een PSV-shirt met korte mouwen en met een fotocamera om zijn nek. ,,Omdat ik hetzelfde wil voelen als de spelers zit ik met korte mouwen op de tribune ", liet hij ooit weten.Tijdens die wedstrijden wordt Van der Veer regelmatig close in beeld gebracht voor de snorrende televisiecamera's van FOX of de NOS. Bij analist René van der Giip bleken die beelden niet onopgemerkt voorbij te zijn gegaan. Ook was Van der Veer enkele jaren geleden als PSV-supporter nog te zien op televisie bij de serie RTL Voetbalfans.,,Als scheidsrechter word ik daar regelmatig aan herinnert, maar altijd op een leuke manier . Ook als de voetballers tijdens mijn wedstrijden geen supporters van PSV blijken te zijn doen ze daar nooit moeilijk over. Als ik op vakantie ben in het buitenland word ik zelfs regelmatig gevraagd door Nederlanders om met ze op de foto te gaan. Omdat ze me kennen als 'die bolle Brabander' die met korte mouwen in PSV-shirt bij de wedstrijden in het Philips stadion op de tribune zit. Mooi toch? Ik hou wel van een geintje langs de lijn en in het veld. Omdat ik niet de slankste ben werd er onlangs bij BVV de tune van Laurel en Hardy, de Dikke en Dunne, geneuried toen ik daar een wedstrijd floot . Dat vind ik nou humor en daar kan ik volop om lachen."

.

Van der Veer zegt nog steeds 'ontzettend veel plezier'' in het fluiten te hebben. ,,Zolang ik me fit voel wil ik er mee door blijven gaan. Dat ik nooit geen eerste elftallen heb gefloten ervaar ik niet als een gemis hoor. Ik ben tevreden met het niveau waarop ik fluit."" 

(+filmpje goal) Anass Aamri geeft UDI'19 weer schw...
SV Valkenswaard start met vier andere clubs een ni...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)