zaterdag 27 november 2021
4 minuten leestijd (732 woorden)
Aanbevolen 

'Memphis wist al vroeg wat hij wilde'

Remco Kivit (26) uit Vught speelde als keeper in de jeugd van PSV samen met ondermeer international Memphis Depay.,,Memphis was toen al veruit de beste speler. Hij was niet makkelijk voor de trainers, maar wel iemand die precies wist wat hij wilde.Hij was al helemaal bezig met een carriere als profvoetballer.'' Zelf gaat de Vughtenaar zich richten op een loopbaan als trainer.

door Kees van der Zandt

Remco Kivit was in de jeugd van Zwaluw VFC, de voetbalclub uit zijn woonplaats Vught, al heel jong een groot keeperstalent. Dat viel ook de scouts van PSV op. Daarom maakte de doelman al op 9-jarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van de Eindhovense topclub. Kivit was vier jaar lang actief bij PSV, van 2003 tot 2007, bij de E en D pupillen. Ondermeer Mart van Duuren, oud-spits van PSV, FC Groningen en FC Den Bosch , en Pepijn Lijnders, voormalig coach van NEC en nu actief bij Liverpool, waren daar destijds ondermeer de trainers van de Vughtse keeper. Maar het meest memorabele voor Kivit was toch wel dat hij toen in de D1 van PSV twee jaar samenspeelde met Memphis Depay, die het schopte tot de eerste elftallen van PSV , Manchester United. Lyon en speler van het Nederlands Elftal.

Dertien jaar later denkt Kivit nog met hoorbaar plezier terug aan die tijd. ,,We hadden toen een heel leuk team . Een prima mix van talentvolle Nederlandse en buitenlandse voetballers. Memphis kwam als jeugdspeler van Sparta naar PSV', weet de Vughtenaar nog. ,,Je kon al meteen zien dat het een geweldige voetballer was. Hij was door zijn inzicht en techniek veruit onze beste speler." Maar volgens Kivit hadden de trainers van PSV toch wel de nodige moeite met Memphis.,,Hij was niet makkelijk voor trainers en liet het ook duidelijk merken als hij het ergens niet mee eens was.Maar met zijn medespelers kon Memphis het wel prima vinden in die tijd. Hij lag heel goed in de groep, had geen sterallures en zette voor wedstrijden iedereen op scherp, Zo zei altijd tegen mij voor de wedstrijd: 'Stop jij die ballen maar, dan schiet ik ze er wel in.' Dat gaf me veel vertrouwen. "Volgens Kivit wist Memphis toen al precies wat hij wilde.''Hij was destijds al echt bezig met een carriere als profvoetballer. Dat zag je en kon je ook merken. Veel meer dan ik en de rest van zijn ploeggenoten."

Geen kapsones

Desondanks had Kivit toendertijd niet verwacht dat zijn ploegmaat het ook daadwerkelijk zou schoppen tot international. ,,Daar sta je op dat moment niet bij stil, want iedereen die bij een betaald voetbalclub speelt kan ik principe goed voetballen. Bovendien ken ik genoeg goede spelers die nooit zijn doorgebroken in het betaald voetbal. Maar ik vind het natuurlijk hartstikke leuk dat ik met zo'n internationale topper heb samengespeeld. Dat kunnen niet veel spelers zeggen. Na zijn doorbraak in het eerste elftal van PSV heb ik hem nog een paar keer gesproken als ik een training op de Herdgang bezocht. Hij nam alle tijd om gezellig met me praten. Zonder kapsones, wat hem soms door de pers wordt verweten." Na vier jaar PSV keepte Kivit nog vijf jaar in de jeugd van FC Den Bosch. Tot een doorbraak in het betaald voetbal kwam het echter niet voor de makkelijk pratende Vughtenaar. Hij kijkt zonder wroken met veel plezier terug. ,,Want ook bij FC Den Bosch heb ik een prachtige tijd meegemaakt, die ik voor geen goud had willen missen. Met prima trainers als clubicoon Wim van der Horst en Peter Uneken, de huidige trainer van Jong PSV." Na als jeugdspeler in de keuken van het betaald voetbal te hebben gekeken keepte hij nog een een jaar in het eerste elftal bij zijn oude club Zwaluw en vijf jaar in de hoofdmacht bij Helvoirt. Chronische nek- en rugblessures noopten hem vorig jaar om te stoppen. De voormalige keeper richt zich nu op een trainerscarriere. Afgelopen seizoen trainde Kivit de hoogste A-jeugd van Zwaluw en komend seizoen is hij trainer van het beloftenteam van de Vughtse derdeklasser. ,,Het trainen bevalt me tot dusverre heel goed en wil daarin ook doorgaan. Ik heb al het diploma TC3 en komend seizoen hoop ik TC2 te halen.Ik heb destijds heel veel geleerd van de jeugdtrainers die ik bij PSV en FC Den Bosch heb meegemaakt en daar heb ik nu heel veel profijt van als ik voor een groep spelers "

TMV OP ZOEK NAAR DE ZIEL, DEEL 15: ‘ Feyenoord bli...
SV De Braak slaat dubbelslag met Martijn van Liesh...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://tismarvoetbal.nl/

Hollandse Velden Banner

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)